Borghesia Elektropionir Beograd

Borghesia – LJETO U MSU

BORGHESIA
Ljeto u MSU
Subota 22.06.2019.

“Protiv kapitulacije umjetnosti, radoznalosti, jednakosti, solidarnosti, zadirkivanja, različitosti, iznenađenja, suosjećaja, neprilagođenosti, spontanosti, civilnog društva, utopije, dvojbe, snova, slobode, strasti, empatije, buntovništva i kritičke misli…”

Slovenački pioniri elektronske muzike i video umjetnosti se vraćaju sa novim studijskim albumom ‘”Proti kapitulaciji”. Duo Aldo Ivančič i Dario Seraval je u Jugoslaviji osemdesetih godina uspio stvoriti vlastiti audio-vizuelni jezik, koji je doprineo rascvjetu europske electronic body music scene. Njihova izdanja za nezavisne izdavače PIAS smatraju se za jedne od vrhunaca mračnih elektronskih zvukova 80. godina. Svoju viziju seksapilnog i jezivog EBM-a je Borghesia zamrznula na kraju prošlog milenija. Novu epizodu počela je pisati 2009. godine sa proširenom postavom. Povratnički album “And Man Created God” (Metropolis Records, 2014) predstavljao je stilski preokret prema žanrski neopterečenom zvuku, koji je pokazivao bezuslovno ljubav do istorije muzike. U tom duhu je nastajala i nova ploča.

“Proti kapitulaciji” (‘Protiv kapitulacije’) predstavlja spajanje primarnog, nepredvidljivog i potresnog zvuka industriala, konceptualnog pristupa art rocka i njihove prepoznatljive, morbidno privlačne atmosfere. Stilski novitet se nalazi u kompleksnijim i prozračnim aranžmajima u duhu berlinskog razdoblja Davida Bowieja. Album otvara pjesma “Odprite muzeje”, obilježena sa slobodnom plutajućom formom i mrkom atmosferom nekontroliranog nacionalizma. Ceremonijalni temperament pjesama “Kons” i “Moj črni tintnik” dodatno poudara karakterističke libidinalne gruve. Na pjesmama “Destrukcije” i “Evropa umira” bend sa lanca pusti svoja eksperimentalna nadahnuća. Suočeni smo sa filmskom zvučnom kulisom za umirajuću Evropu. Tu ima još klubovima bliska “Jaz protestiram”, neobična industrial koračnica, dostojna didžej seta Helene Hauff. Omotički i hipnotički tonovi vokalista Daria Seravala, Irene Tomažin Zagoričnik, Jelene Rusjan i Iva Poderžaja ubrano dopunjavaju ponekad plesne, ponekad paranoidne, ali uvijek neuhvatljive instrumentalne linije gitarista Andraža Mazija i Saše Benka. Kaotičku višeslojnost je pod utjecajem Luigija Russola, autora manifesta The Art of Noises (1913), kroz kolažiranje ritmičkih linija, semplova, terenskih i instrumentalnih snimaka, fragmenta Stravinskog i narodno-zabavne muzike, bježnih zvokovnih cut-up elemenata te vokala iskristalizirao i povezao Aldo Ivančič.

Album bazira na svevremenski poeziji Srečka Kosovela (1904-1926). Kraški »Nikola Tesla modernističke poezije« se u svom kratkom ali plodonosnom životu razvio u jednog od lucidnijih kritika tadašnje europske politike i fan brzog tehnološkog napretka. Kosovel je bio poet, koji je pre Burroughsa izmislio cut up tehniku i pre Bowieja napisao pjesmu ‘Heroes’. Njegove i te kako aktualne riječi su bile bombe, koje su padale po sterilnom parlamentarizmu i malograđanstvu. Danas su ponovo oživljene u muzici Borghesie, koja sa Kosovelom ponavlja slogan “otvorite muzeje za nacionalizam” i druge mrtve ideje.

Album “Proti kapitulaciji” je snimio, producirao, miksao i masterizirao Aldo Ivančič. Vizuelni izgled albuma je rad mladog svestranog slovenačkog umjetnika Matej Stupica, vizuelni dodatak njihovih koncertnih nastupa pa tandema Boštjan Čadež i Lina Rica. Album izlazi 23. oktobra 2018. za Moonlee Records u digitalnom formatu, na CD-u i kao dupla vinilna ploča.

U vremenu, kad mladi producenti pokušavaju reprodukovati izvorni EBM zvuk, Borghesia se rađe usmjerava prema neistraženim potencialima. Rezultat je tajanstvena zvučna psihoanaliza europskog srca. “Proti kapitulaciji” je mračno i psihedeličko putovanje, koja budi srhljiv osječaj nužnosti… koliko nužno može i mora zvučiti svaki poziv protiv kapitulacije.

U novoj sezoni LJETA U MSU očekuje vas 6 nezaboravnih koncerata najboljih rock i art bendova regije na atraktivnim lokacijama – krovu, garaži i na platou kod tobogana Muzeja suvremene umjetnosti! Jedinstveni multimedijalni program već šesto ljeto za redom tradicionalno subotama donosi spoj vrhunskih umjetničkih sadržaja po načelu čak “5 u 1”: glazba, film, izložbe, performansi i književna čitanja!

Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2019 možete kupiti putem sustava EVENTIM, a od 2.5. i na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen, a cijena za svaki pojedinačni koncert plus još 4 dodatna popratna programa je i dalje nevjerojatnih 85 kn!

Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a
Autorica umjetničkih akcija i performansa: Ana Škegro
Kustosica izložbe Mirjane Vodopije: Martina Munivrana
Urednik programa književnih tribina: Andrija Škare
Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković

Projekt su podržali: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatsko društvo skladatelja
Sponzori projekta: Zagrebačka pivovara, Ožujsko, Adriatic osiguranje d.d.
Medijski pokrovitelji: Radio 101, Jutarnji list, RTL, CMC TV, Tportal, Mixer.hr, Muzika.hr i PRiredba

https://www.facebook.com/events/2281348675289334/

Datum

22 Jun 2019 - 23 Jun 2019

Satnica

21:00 - 00:00

Lokacija

Muzej Suvremene Umjetnosti

Organizator

LJETO U MSU
Email
noreply@facebookmail.com