-

Ususret koncertu Ryana Adamsa u Zagrebu: 10 pjesama koje morate poslušati

Približava se koncert Ryana Adamsa u Tvornici kulture pa smo vas odlučili počastiti svojom playlistom od deset pjesama ovog iznimno kvalitetnog i neobično produktivnog veterana glazbene scene. Izbor je samo mali uvod u ogroman korpus odličnih pjesama, no bez obzira volite li više njegove tekstove, rock ili country faze, sigurno ćete pronaći pokoju pjesmu da vam svira na putu za posao ili na kavu u ove vruće ljetne dane.

10. Oh My Sweet Carolina

Album Hearbreaker izašao 2000. godine zastupljen je s čak tri pjesme na ovoj listi. „Oh My Sweet Carolina“ je peta pjesma s tog albuma. Adams u kratkih pet minuta majstorski ocrtava krajolik kojim se kreće, u gotovo putopisnom tekstu u kojem posjećujemo i Houston, Cleveland, Kentucky i San Antone. Iza imena Carolina iz naslova skriva se američka savezna republika Sjeverna Karolina kojoj je upućena ova tužaljka. No, osjećaj otuđenosti osobe koja je daleko od kuće je univerzalan. Kad Adams pjeva Up here in the city feels like things are closing in / The sunsets just my light bulb burning out / I miss Kentucky and I miss my family – prepoznati se može svatko kome nedostaje dom.

9. Gimme Something Good

Skinuta s albuma jednostavnog naziva Ryan Adams, „Gimme Something Good“ ima jednostavne stihove i rokerski refren koji je u kontrastu s gotovo country baladama na Heartbreakeru. Ona svjedoči o svestranosti i širokom izričaju kojim suvereno vlada skorašnji gost Tvornice kulture.

8. La Cienega Just Smiled

Nezaobilazna, „La Cienega“ je nastala kao rezultat refleksije u kojem se Adams našao na raskrižju La Cienega Boulevarda i Melrose Avenue u Kaliforniji, kako sam kaže. Jedan od klasika njegovog glazbenog opusa, ova pjesma je klasične ljubavne tematike, ali budući da je tekst majstorski napisan, uvijek s twistom u njegovom stilu, pjesma će osvojiti i ciničnije obožavatelje.

7. Everybody Knows

Majstor tužnih ljubavi, barem kad je u pitanju pisanje pjesama, u ovoj nas efikasno ubija u pojam jednostavnom You and I together – but only one of us in love i hladnokrvno ostavlja pod dojmom da je moguće gotovo mazohistički uživati u disonanci proizašloj iz neuzvraćenih osjećaja.

6. New York, New York

Ova vesela oda New Yorku dijeli naziv s pjesmom Franka Sinatre i filmom Martina Scorseeseja. Još jednom ponavlja svoje zemljopisne reference, upoznajući nas s kartom ovog velikog grada, a pjesma je zaradila i nominaciju Grammy za najbolji muški rock vokal.

5. Hard To Be Without You

Poslijednji album, Prisioner, izašao je ove godine. To je šesnaesti album Ryana Adamsa, a na njemu se nalazi pravo blago novih pjesama izašlih tri godine nakon prethodnog albuma. Nepresušno vrelo odličnih pjesama donosi još jednu, ali ništa manje originalnu, ljubavnu baladu za tmurne kišne dane kada nam se slomljena srca čine nečim najtežim kroz što možemo proći.

4. Magnolia Mountain

Cold Roses, šesti album i album s kojeg je skinuta pjesma pod brojem četiri, prvi je na kojem se kao prateći bend uključuju The Cardinals. Ovu pjesmu obilježava odličan tekst, koji zapravo funkcionira i samostalno kao poema.

3. When The Stars Go Blue

Gotovo iritantno prepoznatljiva, ova melaknolina tužaljka vjerojatno je načešće obrađivana Adamsova pjesma. Obradio ju je Tim McGraw, Bono iz U2 te irski bend The Corrs, uz ostale. Potkrala se i u soundtracku popularne tinejdžerske serije One Tree Hill. Možda iz toga proizlazi dilema uvrstiti je ili ne, ali ova pjesma može biti ili potpuno zanemarena na ovakvom popisu, ili mora ići u sam vrh.

2. Do You Still Love Me

Unatoč posvemašnjoj nevjerici i usprkos činjenici da je na sceni dulje od dvadeset godina, da nas još uvijek može iznenaditi svježinom i energičnošću dokazuje još jedna pjesma s najnovijeg albuma. „Do You Still Love Me“ stvarno podsjeća na najbolje izvođače iz zlatnog doba klasičnog rocka, a kako je i sam jednom rekao, briljantno govori o tome kako su zapravo one stvari koje najviše volimo upravo one koje nas pretvaraju u zatočenike.

1. Come Pick Me Up

Ponovo country-zvučeća balada, na prvo pjesmo zasjela je još jedna lagana, nostalgična ljubavna pjesma u stilu romantične anti-junakinje koja može varati glavnog protagonista i raditi mu svakojake gadosti, među kojima nije najmanja ta da mu pokrade kolekciju ploča. A on se, jadan, pita samo razmišlja li ona o njemu i dalje i voli ju svemu usprkos. Jedna od onih pjesama koju želite proglasiti sladunjavima i biti precool za nju, ali jednostavno je predobra i uvijek vas iznova kosne kada ju čujete.