-

NaslovnaAutorski članciTOP 10Top 5 domaćih izvođača na Arsenal Festu

Top 5 domaćih izvođača na Arsenal Festu

Arsenal fest TOP 5 izvođača

Arsenal Fest 11 održaće se 24, 25. i 26. juna u Kragujevcu. Imajući u vidu da se globalna muzička industrija nakon godinu i nešto više zbog Covid-19 blokade tek otvara, i dolazak inostranih bendova i dalje biva logistički teško izvodiv, on će ovog leta više biti okrenut nekim od najznačajnijih i najzaslužnijih imena regionalne muzike, uz tradicionalno izdvojen prostor za nove i sve poznatije muzičare. Ovom prilikom Balkanrock vam predstavlja listu od pet izvođača koje nikako ne biste smeli da propustite.

Funk Shui

Kroz pesme makedonskog benda Funk Shui proteže se džez, rep, rok, indie pop, ali oni su žanrovski sve samo ne homogeni – odrednica koju daju je free flow. Svakako jednu celovitu sliku i njihovu bazu predstavlja sloboda; kako lirike, tako i muzike. Njihova popularnost je iz godine u godinu sve veća. Na sceni su prisutni jednu deceniju, a trenutno spremaju treći po redu studijski album, koji je najavljen  singlovima „Метеори„, „Ветер“ i „Не Време„. Ovako opisuju svoj rad:

Svakodnevno se ponovo rađamo zahvaljujući muzici i našem odnosu sa njom. Publika se usput formira i sama grupiše u odnosu na ono što čuje, a Shuijeva priroda je da menja oblik iz minuta u minut. Iz desetogodišnje retrospektive uzeli bismo odricanje zvučnog standarda, što je toliko neophodno da bi nas održalo zainteresovanima za ono što radimo. Prednost dajemo bilo kome iz Shui-a koji je u tom trenutku u dodiru sa univerzumom. Hrabro i ludo. 

Sajsi MC

Iza pseudonima Sajsi Em-Si (Sajsi MC), stoji autentična beogradska muzičarka Ivana Rašić. Na srpskoj rep sceni pojavila se 2002. godine, i od tada do danas snimila je nekoliko albuma, objavila brojne singlove, te ostvarila brojne saradnje sa drugim muzičarima iz Srbije i regiona. Poznata je po tome da govori i piše bez „dlake na jeziku“ i da svojim pesmama svaki put iznova šokira javnost. Zbog toga je stekla „armiju“ fanova koji redovno posećuju njene nastupe. Prateće vokale uglavnom joj peva njena pet godina mlađa sestra Tijana. Umetničko ime „Sajsi“ je šatrovačka verzija imperativa glagola „sisaj“ što u žargonu označava oralni seks. Početkom marta objavila je spot za pesmu „Bes„, a njen spot za pesmu „Yugo dete“ je tokom aprila osvojio prvu nagradu na regionalnom festivalu „Adria Muzzik Video Awards“, te vam Sajsi MC predstavljamo upravo sa njom.

Svemirko

Svemirko nam doleće iz Hrvatske. Nakon uspešnih „Vanilija“ i „Tunguzija„, na red je došla i „Skalamerija„, album koji je objavljen krajem prošle godine, a najavio ga je singl „Dok ja spavam„. Ako je sudeći po novitetu, biće dobrih prilika za lagani ples i zato predlažemo da povedete voljenu osobu na njihov nastup i spremite plesne cipele. Kada se Svemirko pojavio, nastala je totalna pometnja. Jedno vreme su svi mislili da je reč o jednom izvođaču – super heroju, ali prešli su se. Svemirko je sastavljen od pet super heroja. Estetika i zvuk benda su u velikoj meri poput onih iz 80-tih. Frontmen Marko Vuković albume ovako opisuje:

„Vanilija“ je bio dobar naziv za prvi album jer je njegov sadržaj dosta kremast i nenametljiv, slično ukusu vanile. „ Tunguzija “, naziv našeg drugog albuma je bilo zanimljiv zbog svoje egzotičnosti i dočaravanja nekog mesta koje ne postoji. „Skalamerija“ je savršen naziv zato što album zvuči dosta šareno, raznoliko i sastavljen je od mnogih naizgled nespojivih žanrova i uticaja.“

Texas Flood

Bluz bend Texas Flood postoji od 2004. godine i do sada je imao preko 1.000 nastupa na festivalima i u klubovima u zemlji i regionu. Njihov voj zvuk se temelji na uticajima Stivija Reja, Džimi Hendriksa i Led Cepelina. Frontmen Nenad Zlatanović, koji slovi za jednog od naših najboljih bluz gitarista, za 15 godina rada sarađivao je i nastupao i uz velike svetske muzičare, kao što su: ZZ Top, Beth Hart, Ana Popović, Billy Gibson, Stan Webborn i mnogi drugi, a mentor mu je bio proslavljeni bluz muzičar Ian Siegal. 2019. godine Texas Flood je izdao prvi album na srpskom jeziku „Tražim ljude kao ja„, na kome se pored jedine autorske pesme „Da budem tvoj„, nalaze bluz obrade hitova jugoslovenskih rok legendi, od Azre do Pop mašine.

Gazorpazorp 

Gazorpazorp je bend čija muzika već nekoliko poslednjih godina uzburkava mlada srca i duše u underground klubovima Beograda, čineći aktuelnu domaću scenu izazovnom i punom iznenađenja. Ukorenjeni su u hardcore punk izrazu, a otišli su svojom kreativnošću mnogo dalje, nudeći raznovrsne muzičke ideje unutar jedne snažne i samosvojne autorske i sviračke pojave kojom se odlikuju na alternativnoj rok pozornici. Gazorpazorp postoji od 2017. i već ima reputaciju jednog od najboljih bendova sa nove rok scene Beograda. Na njihovim nastupima oduševiće vas tzv. organizovani haos zaokružen pankerskom energijom i stavom. Krajem prošle godine obradovao je svoje slušaoce EP-jem pod nazivom „Od vazduha i Sunca“ sa 5 pesama od kojih tri imaju i svoje video prezentacije – „Ne bojim se„, „El Matador“ i „Tango„.

Komplet ulaznica preko mreže i prodajnih mesta www.tickets.rs. za sve tri večeri Arsenal Festa 11 košta 3.000 dinara, dok je karta za jedno veče 1.500 dinara.  U Kragujevcu prodaja ide preko Doma omladine, Da Gama Travela, Triptiha i Music Storea.