-

Top 15 gostovanja Marka Lanegana

Mark Lanegan nam 7. novembra 2017. godine po četvrti put dolazi u goste. Reč je o autoru impresivne diskografije prema kome kolege gaje izuzetno poštovanje o čemu najbolje govore brojne saradnje na singlovima i albumima pojedinaca i bendova.

Prilikom nastupa na KEXP radiju 2014. godine Mark je jednostavno objasnio otkud potreba da se izađe u susret brojnim pozivima za zajednički rad. Pokušaj da se napravi izbor “najboljih” nimalo nije lak, jer spisak obuhvata gotovo trocifren broj pesama. Ovde namerno nisu uvrštene saradnje Marka Lanegana sa bendovima poput Queens of the Stone Age i ljudima kao što su Greg Dulli, Isobel Campbell i Soulsavers, gde je bio član benda ili ravnopravni stvaralac na albumima, već je fokus na njegovim pojedinačnim gostovanjima u pesmama drugih stvaralaca. Sigurno je da prilikom izrade ove liste nismo uspeli sve da ih registrujemo, pa je moguće da je u krajnjem izboru neka od pesama i neopravdano izostavljena.

Svaka lista, a tako i ova, neizbežno je manje ili više subjektivna. Naš cilj je, pre svega, da se njome pokaže raznovrsnost Markovih gostovanja i svrha joj je da bude podsticaj za dalje praćenje rada ovog nesvakidašnjeg umetnika. Neke od ovih pesama Mark povremeno izvodi na turnejama, pa ko hoće da ih čuje i uveri se zašto je on jedan od najtraženijih ljudi za saradnju, imaće prilike da to vidi na njegovom koncertu u beogradskom Domu omladine.

 1. Melissa Auf der Maur – Te Goûter (Taste you­) (2004)

Melissa Auf der Maur je kanadska muzičarka najpoznatija po radu se bendom Hole u njihovoj nauspešnijoj fazi (1994-1999) i kratkom angažmanu u The Smashing Pumpkins (1999-2000). Ovu prilično melodičnu pesmu Lanegan na samom kraju boji svojim specifičnim glasom, što naročito dolazi do izražaja u francuskoj verziji koju ovde predstavljamo.

 1. Mondo Generator Four Corners (2003)

Mondo Generator je bio očekivan izbor za saradnju jer je spiritus movens benda Nick Oliveri (Kyuss, Queens of the Stone Age). Pesma „Four Corners“ se nalazi na albumu „A Drug Problem That Never Existed“ (2003), a to je vreme kada je Lanegan bio ravnopravni član QOTSA.

 1. Slash ft. Mark Lanegan – So Long Sin City (2011)

Pesma zbog koje su neki priželjkivali da Mark bude novi pevač The Velvet Revolver, je u stvari nastala samo za potrebe filma „This is not a Movie“. U ovo, za Slasha atipično, skretanje ka bluzu, izvanredno se uklopilo „bluzersko“ pevanje Marka Lanegana, utoliko više jer tekst kao da je pisao on sam.

 1. Ten Commandos – Staring Down the Dust (2015) 

Kada je 2015. godine obrazovana nova grаndž supergrupa Ten Commandos (Matt Cameron, Ben Shepherd, Alain Johannes i Dimitri Coats) bilo je očekivano da i Lanegan ostavi traga u njenom radu. Tako je za prvi singl upravo izabrana pesma „Staring Down The Dust“ u kojoj Mark peva.

 1. Afterhours – Pelle feat. Mark Lanegan (2014)

Alternativni bend Afterhours je bio prateća grupa Marku Laneganu i Gregu Duliju u Italiji u vreme njihovog zajedničkog projekta Gutter Twins. Kada je bend 2014. godine izdao remasterovano izdanje njihovog najpoznatijeg albuma „Hai paura del buio?“ pratio ga je drugi disk pod nazivom „Reloaded“ na kome su sve pesme snimljene uz učešće različitih umetnika. Tako je Mark otpevao delove pesme „Pelle“ na italijanskom.

 1. UNKLE – Looking For The Rain ft. Mark Lanegan, ESKA (2017)

Lanegan se bojom glasa i „usporenim“ načinom pevanja odlično uklapa u trip-hop što ga čini savršenim partnerom za Jamesa Lavelle-a poznatijeg kao UNKLE. Saradnja između ovih umetnika ostvarena je 2010. godine na albumu „Where Did The Night Fall“ i na, nakon sedam godina pauze, objavljenom „The Road: Part 1“.

 1. Magnus & Mark Lanegan Singing Man (2014)

Lanegan je dugi niz godina bio “tiha patnja klupske publike”  (kako je to lepo Coka rekla u najavi za prethodni beogradski koncert). Pevajući u alternativnoj verziji pesme “Singing Man” (u originalnoj peva Tom Smith iz Editors-a) sa belgijskim dens projektom Magnus, on konačno izlazi u susret “klaberima” pokazavši da se sjajno snalazi i njihovim vodama. O tome svedoči ovaj živi nastup:

 1. Moby ft. Mark Lanegan The Lonely Night (2013)

Lanegan je i u svom solo radu dosta koristio elektronske elemente (više u ovom tekstu). Njegov senzibilitet u tom žanru se možda najbolje oseća u pesmi „The Lonely Night“ majstora elektronske muzike, Mobija. Minimalistički instrumentalni pristup naglašava Laneganov glas koji slušaoca još dublje uvlači u atmosferu pesme.

 1. Masters of Reality – High Noon Amsterdam (2001)

Ponovna saradnja sa Chris Goss-om je bila samo pitanje vremena jer je reč o producentu koji je radio sa Screaming Trees, Kyuss, QOTSA i drugima. Masters of Reality je naziv benda koji je Goss osnovao još početkom osamdesetih godina dvadesetog veka. Za potrebe njihovog četvrtog albuma „Deep in the Hole“ Mark je otpevao pesmu “High Noon Amsterdam”. Na albumu takođe sviraju Josh Homme i Nick Oliveri pa se nemojte iznenaditi ako budete imali utisak da slušate QOTSA.

 1. Maggie Björklund with Mark Lanegan Coming Home (2011)

Maggie Björklund je Dankinja koja je tokom svoje višedecenijske karijere ostvarila plodnu saradnju sa brojnim američkim muzičarima. Za potrebe ovog izvođenja naslovne pesme sa njenog prvog solo albuma nije pozvala samo Marka Lanegana, već okupila veterane američke alternativne scene kao što su John Convertino (Calexico), Barrett Martin (Screaming Trees, Mad Season), Johnny Sangster (Laneganov producent), Rachel Flotard (Visqueen) i druge. Lanegan, kako je to neko lepo primetio, ne samo ovde “zvuči kao nežni ljubavnik i ima magiju da naglasi lepotu u ženskom glasu”.

 1. Andrew Joslyn – Desiderata (feat. Mark Lanegan) (2017)

Koliko je za Lanegana važan njegov sugrađanin Andrew Joslyn, najbolje svedoči to što je on bio zadužen za većinu gudačkih deonica na albumu “Imitations”. Joslyn je, pak, učinio pravu odluku izabravši Marka za “recitatora” čuvene poeme Maksa Ehrmana „Desiderata“. Laneganovim osobenim ujednačenim ritmom recitovanja i svojom eklektičnom orkestracijom Joslyn je postigao ekstatičnu atmosferu završnih stihova poeme.

 1. Gérard Manset Cover Me With Flowers of Mauve (feat. Mark Lanegan) (Elégie funèbre 2014)

Reč je o verziji čuvene pesme velikana francuske muzičke scene Gérarda Manseta iz 1970. godine. Mark je, prema sopstvenim rečima, opsednut Mansetovim albumom „La mort d’Orion“. Nakon što je došlo do saradnje za potrebe kompilacijskog albuma „Mansetlandia – Un oiseau s’est posé (part. 1)“ (2014) Manset je insistirao da se pesma prevede na engleski jer nije bio zadovoljan kako zvuči Markov izgovor francuskog. Samom Laneganu sе pak svidela ta verzija, pa ju je iskoristio za potrebe svog albuma „Imitations“.

 1. Martina Topley-Bird feat. Mark Lanegan & Warpaint – Crystalised (2013)

Poznanstvo sa Martinom Topley Bird datira još iz vremena njenog prvog solo albuma (2003). Deset godina kasnije njih dvoje su se udružili sa Warpaint-om u obradi megahita „Crystalised benda The xx. Ovaj zajednički poduhvat, iako melodijski sveden, mnogo je životniji od minimalističke originalne verzije. Dubok i hrapav Markov glas savršeno upotpunjuje nežan i mekan glas ove trip-hop dive.

 1. Christine Owman When On Fire feat. Mark Lanegan (2016) 

Christine Owman zasigurno spada u autore na čiji poziv se Mark rado odaziva. Nakon dve pesme na trećem albumu „Little Beast“ na kojima je pevao, Mark je gostovao i na prošlogodišnjem izdanju „When On Fire“. Hipnotišuća i mračna atmosfera kojom odišu albumi kompatibilni su sa Laneganovim stvaralaštvom, pa ponovljeno gostovanje ne iznenađuje. Da se saradnja nastavlja potvrđuje to da će biti i gošća na skandinavskom delu ovogodišnje Laneganove turneje.

 1. The Walkabouts – Feel like going home (1993)

Jedno od njegovih najranijih gostovanja je na albumu „Satisfied Mind“ benda The Walkabouts. S jedne strane se čini da je to izraz želje da se podrži bend iz sopstvenog grada, dok, s druge strane obrada pesme Charlie Rich-a iz sedamdesetih u maniru tradicionalne muzike ukazuje na Markovu ukorenjenost u američko muzičko nasleđe. Uz glasove Carle Torgerson i Chrisa Eckmana, Laneganov glas fantastično oslikava setnu atmosferu kojom ona odiše.

Bonus:

Chelsea Wolfe & Mark Lanegan – Flatlands  (2012/13)

Savršen duet! Ali se zapravo, bar u studiju, nikad nije ni desio. Lanegan je ovu pesmu Chelsea Wolfe sa njenog albuma „Unknown Rooms: A Collection of Acoustic Songs“ (2012) uvrstio na svoj album obrada „Imitations“ (2013), dok je neki ljubitelj obe verzije spojio u jednu a da nijednog trenutka ne posumnjate u autentičnost. Hvala mu! Ova „verzija“ pokazuje koliko bi saradnja između ovo dvoje umetnika bila potpuno prirodna. Ostaje samo da se nadamo da će nekada i nastupati zajedno.