-

NaslovnaAutorski članciTOP 10Top 10 Whitesnake pesama

Top 10 Whitesnake pesama

Whitesnake„Hard-rok je možda izbledeo iz medija, ali ja sam uvek uspevao da zarađujem za život, ako ne u Americi, onda u ostatku sveta“, rekao je jednom prilikom David Coverdale, frontmen jednog od najvećih rok bendova svih vremena.

NIje ni čudno onda, što se Whitesnake već posle dve godine vraća u Beograd, gde će uvek imati publiku koja će uvek kupovati karte za njihove koncerte i gledati ih kao „polu-bogove“.

Kada je pre 37 godina Coverdale osnovao Whitesnake, niko nije mogao ni da pretpostavi visine do kojih će dosegnuti. Ko bi tada rekao da će (privremeni) raspad legendarnog sastava Deep Purple doneti išta dobro? Ipak, tada udruženi David Coverdale, Bernie MarsdenMicky MoodyNeil MurrayDavid Dowle  i Brian Johnston (uskoro ga je zamenio Pete Solley), uspeli su da oforme bend koji će kasnije zavladati ne samo britanskim, već i američkim top listama.

Rani radovi benda Whitesnake imali su prizvuk bluz-roka, pa su od kritičara često upoređivani sa prethodnim sastavom frontmena. Sa godinama kasnije, Whitesnake je započeo svoju evoluciju u malo „tvrđe“ vode, a završio u moru glem-roka. No, bilo to zbog, čak i tada neospornog kvaliteta ili neodoljivog šarma kojim odiše David Coverdale, niko im to nije zamerio. Nakon završetka ere glemera, Whitesnake je ostao cenjen rok bend, nasuprot gomili ostalih sastava poznatih po natapiranoj kosi i šačici hitova, koji su nestali u opskurnost.

Iz pregršta sjajnih pesama koje su nastale od te davne 1978. izdvojićemo 10 najboljih.

10. „Sailing Ships“, Slip of the Tongue, 1989.

Jedan od najboljih tekstova koji je izašao iz pera David Coverdalea. Ako bismo nekom rekli da Whitesnake ima ljubavnu baladu bez spominjanja reči „love“ i njenih derivata, teško bi poverovao. Ali je ipak moguće. To što i dalje postoje nejasnoće o pravom smislu koji se krije iza reči „… The wind was with you when you left on the morning tide, you set your sail for an island in the sun…“ pesmi daje samo veću privlačnost.

9. „Ready an’ Willing“, Ready an’ Willing, 1980.

„Ready an’ willing“ je pesma koja predstavlja Coverdaleov povratak bluz i R&B korenima. Seksi tekst i seksi muzika pravi su „sweet satisfaction“ za slušanje, a uživo zvuče i još bolje.

8. „Child of Babylon“, Come an’ get it, 1981.

Ne možemo pričati o sjajnim tekstovima Whitesnakea, a da ne spomenemo „Child of Babylon„, u kojoj su otišli mnogo dalje od, za njih, karakterističnih ljubavnih i zavodljivih stihova. Coverdaleova interpretacija klasične sage o bludnom sinu zaista ima svoje mesto u večnosti.

7. „Forevermore“, Forevermore, 2011.

Niko nije očekivao da će Whitesnake u poznim godinama svoje karijere, kada mnogi bendovi već posustaju i kreativnost im bledi, izbaciti ovako dobar album, čija je naslovna numera balada kakvu bi mnogi poželeli da imaju u svojoj diskografiji. „Forevermore“ je sada neizostavan deo skoro svake koncertne setliste Whitesnakea.

6. „Love Hunter“, Lovehunter, 1979.

Iako na pomen ovog albuma svima prvo padne na pamet skandalozna naslovna strana, na njemu nije manjkalo ni zapaljivih i moćnih numera. „Lovehunter“ je naravno jedna od njih. Fuzija bluz-roka i hard-roka, kojom ceo album odiše, savršeno je očigledna u ovoj numeri.

5. „Crying in the Rain“, Saints & Sinners, 1982., Whitesnake, 1987.

Pesma „Crying in the Rain“ je, kao i još neke kompozicije Whitesnakea, imala tu priliku da živi dva života. Jedan, koji je počeo 1982. godine, kao jedna od najboljih hard-rok/bluz balada koje je Whitesnake ikada snimio. Drugi, od 1987. godine kao čisto hard-rok prženje, karakteristično za kasnije radove benda.

4. „Love Ain’t No Stranger“, Slide it in, 1984.

Zaboravite na „Is this Love„. „Love Ain’t No Stranger“ je ipak jedna od najboljih „power“ balada Whitesnakea. A možemo bez sumnje reći da je i jedna od najboljih pesama te vrste čitave decenije, kada je konkurencija zaista bila velika. Od tihih, delikatnih tonova i sporo otpevanog „Who knows where the cold wind blows…“ pa do „wow“ momenta koji dolazi sa refrenom i gitarom, ova pesma ima sve što je potrebno da bude bezvremena.

3. „Here I go Again“, Saints & Sinners, 1982., Whitesnake, 1987.

Ovde ćemo prednost dati reinkarnaciji pesme koja se desila 1987. na albumu „Whitesnake„, koja je zapravo zaslužna što je kompozicija postala svetski hit, i što je bend postao svetski poznat. Danas gotovo da nema osobe koja ne zna da otpeva bar refren ove hitične numere, što je svakako čini neophodnom pri samom vrhu svake top liste vezane za Whitesnake.

2.“Fool for Your Loving“, Slip of the Tongue, 1989.

Iako je orignal ove pesme snimljen još daleke 1980. godine za album „Ready an’ Willing„, svoje pravo i prepoznatljivije ruho odenuo je 9 godina kasnije, kada mu je Steve Vai ubrizgao potrebnu dozu žestine. Danas „Fool for Your Loving“ važi za jednu od najpopularnijih pesama Whitesnakea i za pravu hard-rok himnu.

1. „Still of the Night“, Whitesnake, 1987.

Da li je neko raspoložen za bis? Numera koju britanski rokeri uvek ostavljaju za kraj da se sa stilom pozdrave sa svojom publikom, pa zašto bismo mi učinili drugačije? „Still of the Night“ kao da je pravljena po receptu za uspeh: moćan glas, zavodljiv tekst, hipnotišuća i agresivna gitara i tek toliko bluza da se setimo da je Whitesnake u pitanju. Ako vas ova pesma ne navede da mlatite glavom dok vam se vrat ne ukoči, ne znamo šta bi drugo moglo.