-

Top 10 srpskih black metal bendova – Legenda o crnom plamenu

top 10 metal bendova balkanrock the stone gavranovi may result

Black metal je poprilično opskurna, ili da tako kažemo, skrivena pojava na domaćem muzičkom nebu. Istovremeno je i jedna od najkreativnijih. Ulaganje umetnika u kreiranju diverzitetnih muzičkih kompozicija i uklapanje u već postojeće matrice tvore jednu od najoriginalnijih pojava na, slobodno možemo reći, balkanskoj muzičkoj sceni. Od All My Sins, preko May Result, do Oksanata – ukoliko ste fan crnog metala, ovde ćete naći sve što je potrebno za kompletno zvučno uživanje.

All My Sins

All My Sins sa albumom „Night Sculpture“ počinje svoju karijeru jednog od najeminentnijih bendova. Ono što karakteristiše ovaj bend je to što na hladnu muzičku matricu hrabro plasira nihilističke tekstove pune besmisla i zla.

Gavranovi

Gavranovi su se naglo pojavili na domaćoj black metal sceni sa dva singla, definitivno vredna vaše pažnje, koji počinju priču nazvanu „Crni Ep„. Ovaj naziv definitivno stoji albumu, a zašto je tako, samo će vam se kasti kad preslušate njihov materijal. Gavranovi su beskompromisni crni metal, oplemenjen guslama, sa tekstovima na našem jeziku.

Draconic

Draconic većina ljudi poznaje kao groove metal bend i ne zna da su oni zapravo ponikli iz black metala. Ako bismo morali da njihov tadašnji stil uporedimo sa stranim uzorima to bi bio Arcturus. Posle debi albuma „Conflux“ (2004) bend prelazi u groove metal vode i izdaje 2009. godine album „From the Wrong Side of the Aperture“.

Hetera

Debi album benda HeteraSa One Strane“ je vrlo hrabar i istovremeno slabo od publike podržan primer melodičnog black metala. Na sledećem disku, nažalost, bend gubi tu kreativnu nit koja razlikuje vanvremenski album od onog prosečnog. Recimo, „Front to Back“, iako je malo bolji i moderniji od prethodnog izdanja, nije zainteresovao širu publiku.

May Result

May Result su danas jedna relikvija. Iako njihov debi album „Gorgeous Symphonies of Evil“ nije bio baš najbolje prihvaćen, drugi album ovog benda „Tmina“ će zacementirati položaj ovog sastava kao jednog od najboljih domaćih. Pesma „Začaran“ može slobodno konkurisati za najbolju black metal numeru ovog podneblja, dok sledeći album „Svetogrđe“, koji krase himne u slavu zla, ima nešto „tanju“ produkciju. „Slava Smrti“ iz 2008. je jednako dobar, mada brzo zaboravljen album.

Svartgren

Svartgren nastupaju na scenu sa prvim LP-jem pod nazivom „Prazan Grob„, na kome zvuče kao nešto grublja verzija Dissectiona kojoj bend dodaje svoju dozu originalnosti. Definitivno disk vredan slušanja. Ovaj snimak prati album „Divlja Vatra“ koji je highlight opusa ovog benda. Svartgren na ovom albumu zvuči kao bend koji je u stanju da nasledi kultne bendove ovog žanra sa početka 90-ih.

Simargal

Album „Meeting With…“ benda Simargal je vanvremensko izdanje. Posebno se ističe pesma „Red Forests of Maglay“ koja podseća na stil benda Emperor i na svako novo slušanje zvuči sve bolje i bolje. Takođe, pesma vredna pomena je i naslovna „Meeting with…“. Nažalost, bend okončava karijeru sa jednako dobrim albumom „Hidden God“ (2004).

The Stone

The Kamen je možda najbolji domaći bend nezavisno od žanra. Black metal sa vokalima na srpskom? Njima je itekako uspelo. Od „Tragom hromoga vuka“ pa nadalje beskompromisnom svirkom slave paganski, nihilistični, pesimistični i mizantropski metal.

Wolf’s Hunger

Wolf’s Hunger je jasna demonstracija toga kako uneti stilske promene u zvuk, a ostati istovremeno svoj i originalan. Prva dva dema, sadrže prvoklasno blackthrash rasturanje u stilu Aura Noir. Primer te promene je evidentan na prvencu „Osveta U Krvi“. Ovaj album, iako kvalitetan, nije doduše u rangu stranih konkurenata. „Be’žte živi vraćaju se mrtvi“ je daleko bolje isproduciran, sveobuhvatniji i moćniji album.

Oskanat

Aurora“ benda Oksanat je nešto sasvim posebno na našem metal nebu. Uprkos „kucanim“ bubnjevima, ovo je jedno od najfinijih sletova srpske krilate metal zveri na pozornicu svetskog metala. Preslušajte, naročito ako vam ne smeta loša produkcija i pomalo haotične, nabrzaka sklepane pesme.