-

Top 10 rock bendova iz SSSR-a

SSSR

Vjerovatno u svakom dijelu svijeta gdje se sluša muzika postoji bendova i muzičara koji idu pravcem rock muzike. Takav je i slučaj i sa najvećom zemljom na svijetu, bivšim Sovjetskim Savezom. Rock muzika se u SSSR-u pojavila 60-tih godina, a svoje “zlatno doba“ doživjela je 80-tih godina prošlog stoljeća (posebno u doba perestrojke) kada su sovjetski underground rock sastavi mogli službeno izdavati svoje ploče. Da bi se pokret doveo u red, 1981. otvoren je Lenjingradski rock klub, prvi rock klub u SSSR-u (pod neprimjetnim nadzorom KGB-a).

“Mi imamo nešto originalno, neki svoj vlastiti glazbeni pravac koji je općenito okarakterizirati kao rock komplicirano, jer to prvenstveno nije glazba, već općenito društveni stav i društveni čin. Tamo nema jako dobrih stihova, i nije jako dobro odsvirano, i nije jako dobro otpjevano.“- rekao je Alexander Gradsky, jedan od začetnika rock muzike u Rusiji.

Kино – Группа Крови (1988)

Nastao je u Lenjingradu, gradu-pioniru rock muzike i rock koncerata. Grupa je osnovana 1982, a prestala je sa radom 1990. godine nakon smrti pjevača Viktora Cuja.
24. 6.1990. grupa je održala koncert u prepunoj sali Olimpijskog kompleksa „Lužnjiki„. Zapaljen je i olimpijski plamen. To je bio njihov posljednji koncert.

Брига́да С – Дорожная (1988)

Брига́да С je jedan od rijetkih bendova iz SSSR-a koji je prije raspada države imao turneju u Americi. Bend je aktivno radio od 1982. do 1993. godine, a svoju vrlo uspješnu solo karijeru nastavio je osnivač, tekstopisac i pjevač benda, Garik Sukachov.

Бра́во – Московский бит (1994)

Crpeći snažnu inspiraciju iz zapadne muzike 50-ih, Бра́во je rock’n’roll i beat bend nastao 1983. godine u Moskvi. Iako takva muzika nije bila popularna među rusima, uspjeli su da budu jako uspješan underground bend ’80-ih godina prošlog stoljeća. Krajem ’80-ih i početkom ’90-ih godina postižu mega popularnost.

Ария  – Позади Америка (1985)

Ария je ruski hard rock/heavy metal bend osnovan 1985. godine u Moskvi. U medijima imaju naziv Russian Iron Maiden. Jedan je od rijetkih hard rock bendova koji se uspio probiti i doći do komercijalnog uspjeha.

Секрет – Ленинградское время (1989)

Секрет su sebe nazvali Beat Quartet i bili su dio sovjetskog promovisanja rock’n’roll muzike 1980-ih, zajedno s bendom Бра́во. Nastali su 1982. godine u Lenjingradu.

Чайф – Давай вернёмся (1991)

Чайф je nastao 1984. godine u Jakateribungu, a svoju popularnost stjecali su postepeno. Vrlo su popularni u Rusiji i bivšim sovjetskim državama, ali ostatku svijeta su gotovo nepoznati. Njihovi se muzički stilovi kreću od rock’n’rolla do bluesa, pa čak i nekih pjesama koje imaju jak reggae utjecaj.

Машина Времени – Этот вечный блюз (1992)

Машина Времени je najstarija ruska rock grupa, nastala čak 1969. godine.
Žanr benda uključuje elemente klasičnih rock, rock’n’roll, blues i bard pjesama.
U pravilu u „Vremenskom stroju“ autori pjevaju vlastite pjesme, pa su u grupi obično istovremeno dva do četiri vokala.

Gorky Park – Bang (1989)

Gorky Park je ruski hard rock sastav, koji je stekao popularnost u SAD-u tijekom Perestrojke. Poznat je po svom stilu koji je odgovarao stereotipu zapadnih država o Sovjetskom Savezu. To je bio prvi ruski bend koji se emitirao na MTV-u.

Чёрный Кофе – Ledi osen’ (1991)

Nastali su 1979. godine idejom rock muzičara Dmitrija Varšavskog.
Svoj vrhunac karijere dosegli su u periodu između 1986-1996. godine.
U tom vremenu snimaju i pjesme na engleskom za svjetsko tržište.

АлисA – Аэробика (1989)

АлисA je jedan od najutjecajnijih rock bendova na prostoru SSSR-a.
Nastali su u Lenjingradu (Sankt Petersburg) 1983. godine i od tada bez prekida sviraju sve do danas. Zbog svoje popularnosti imali su velikih problema sa vlastima koja ih je optuživala da su fašisti, što je dovelo do stvaranja navijačke zajednice koja je podržavala bend nazivane “Army of Alisa“.