fbpx

-

Naslovna Autorski članci TOP 10 Top 10 razloga zašto posetiti Arsenal fest u Kragujevcu

Top 10 razloga zašto posetiti Arsenal fest u Kragujevcu

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator


Krajem juna, u srcu Šumadije, od 19. do 22. juna održaće se deveti po redu Arsenal fest. Arsenal fest jedan je od najmlađih domaćih festivala na kome se može čuti kvalitetan gitarski zvuk. Ovaj festival se za kratko vreme pozicionirao na muzičkoj mapi Srbije kao nezaobilazna letnja atrakcija. Po čemu se sve razlikuje od ostalih festivala u letnjoj ponudi, a po čemu je sličan, otkrijte u redovima koji slede.

10. Lokacija

Festival se održava u prostoru Kneževog arsenala, kompleksu radionica i hala iz XIX veka gde je začeta srpska industrija. Staro jezgro Kragujevca, prve prestonice Kneževine Srbije nakon Drugog srpskog ustanka, nalazi se uz reku Lepenicu, na svega kilometar od gradske autobuske i železničke stanice. Arhitektonski stil industrijskih građevina u kombinaciji sa žestokim zvukom i bogatim svetlosnim efektima doprinose jedinstvenoj atmosferi na koncertima.

9. Zavidan muzički background

Nekada kolevka industrije moderne srpske države, Kragujevac je, pored prve topolivnce, fabrike streljačkog oružja i fabrike automobila, godinama unazad davao kvalitetne muzičare. Kragujevac je rodni grad bendova Smak, KBO!, ČBS, Osvajači i sedište redakcije nekada moćnog metal časopisa Butcherian Vibe. Iz Kragujevca su i Vilajet, Forever Storm, Deadly Mosh, Darkshines, Boneyard, Epilog, Iveza&Elements, Mortuary, Triumfall…

8. Povoljne cene

Za razliku od mnogih festivala, ulaznice za Arsenal fest prodaju se po vrlo pristupačnim cenama, što ga odvaja od elitističkih ili onih kojima je cilj da privuku prvenstveno inostranu publiku. Postoji mogućnost da se karte za festival nabave i ranije po još pristupačnijim cenama. U opticaju su kompleti karata za sve dane festivala ali i pojedinačne karte, čija prodaja kreće bliže početku održavanja festivala.

7. Atraktivni svetski izvođači

Od osnivanja pa do aktuelnog, devetog po redu održavanja, Arsenal festival je, pored domaćih, ugostio i mnoga svetska imena: Stereo MCs, Therapy?, Skunk Anansie, Buzzcocks, Skindred, Antrax, Marky Ramone, The Kills, Editors, Morcheeba… Ove godine to su: Testament, Little Steven and the Disciples of Soul, Red Fang i Kurt Vile and the Violators.

6. Nova imena scene

Festival pruža šansu i manje poznatim a perspektivnim bendovima da, rame uz rame, stanu na binu uz već afirmisane muzičare i bendove. Organizatori Arsenala ove godine su, u saradnji sa muzičkom portalom Balkanrock, program festivala obogatili sa nekoliko domaćih izvođača. U odabiru novih perspektivnih imena muzičke scene učestvovala je i publika glasanjem za svoje favorite na portalu balkanrock.com

5. Predavanja o muzici

U okviru pratećeg programa Arsenal festa, koji će se održavati u kragujevačkom kafeu “Oblomov”, uticajni publicista Petar Peca Popović, održaće predavanje. Tema predavanja biće “Pronalasci i događaji koji su promenili svet muzike”.

4. Promocije knjiga muzičara

Muzičar, publicista i prevodilac Dejan Cukić govoriće o knjizi “Born to Run – Brus Springstin”. Nenad Marjanović Fric, nekadašnji član KUD Idijota, predstaviće autobiografsku knjigu “Život s Idi(j)otima”. Frontmen Goblina, Branko Golubović Golub, predstaviće svoju autobiografsku knjigu “Izgužvane misli”.

3. Svetski dan muzike u okviru Arsenala

Povodom 21. juna – Svetskog dana muzike, na platou ispred Prve kragujevačke gimnazije, u ranim popodnevnim časovima biće održan besplatan koncert muzičara i sastava: Parampaščad, Mile Kekin i Andreja, Rundek i Ekipa. Tokom večeri, istim povodom, na Main Stageu nastupiće Kragujevački akademski orkestar akordeonista.

2. Rock fotografije  muzički trenuci večnosti

Tokom celog festivala posetioci će biti u prilici da pogledaju jedinstvenu izložbu koncertnih rock fotografija Nemanje Đorđevića, urednika fotografije portala Balkanrock. On će se publici Arsenala predstaviti sa 20 fotografija, odnosno serijom ličnih i emocionalnih impresija nastalih na koncertima u Srbiji i regionu u poslednjih nekoliko godina.

1. Ekološki osvešćen festival

Po ugledu na Glastenberi, jedan od najvećih evropskih muzičkih festivala i na inicijativu renomiranog muzičara Darka Rundeka, Arsenal fest biće prvi festival u Srbiji na kome će se pivo i ostala pića konzumirati isključivo iz trajnih plastičnih čaša koje se ne bacaju. Na ovaj način Arsenal fest se priključuje globalnim ekološkim naporima za očuvanjem prirodne okoline.

Posetioci festivala moći će da, na nekoliko punktova, uz kauciju, dobiju trajnu čašu brendiranu Arsenalovim logom i vizualom. Prilikom izlaska iz festivalskog prostora, mogu je poneti sa sobom kao suvenir, ili je vratiti na punkt i dobiti nazad novac.