-

NaslovnaAutorski članciTOP 10Top 10 provokativnih pesama PJ Harvey

Top 10 provokativnih pesama PJ Harvey

PJ Harvey (Polly Jean Harvey), koja danas proslavlja svoj 51. rođendan, kroz muziku je prikazala svoje različite strane. Poigravajući se svojim glasom, ona je uspela da dočara različite emocije, nekad na taj način menjajući značenje reči, nekad naglašavajući njihov smisao. Ono što je posebno upečatljivo kod njenog načina pevanja je to što njime ona često u svoje pesme unosi dozu erotike, a u simbiozi sa tekstovima čini ih i neretko provokativnim. Ona je i sama rekla kako smatra da je muzika nešto što je veoma seksualno, nešto što ne radiš glavom već svojim telom. U ovom tekstu prikazujemo deset provokativnih pesama kojima je PJ Harvey zagolicala svoje slušaoce.

Oh my Lover

Oh my lover / Don’t you know it’s alright / You can love her / You can love me at the same time su stihovi koji otvaraju ovu pesmu i sigurno bude interesovanje za nastavak. Kroz celu numeru Harvey zvuči kao da očajnički preklinje drugu osobu da ostane s njom, prihvatajući sve uslove (pa čak i da voli i drugu pored nje, kao što to navodi na početku). Međutim, to ne deluje nimalo patetično. Zahvaljajući razvučenom pevanju koje, kako se pesma bliži kraju, postepeno eksplodira, ona zvuči vrlo strastveno i erotično.

Sheela-Na-Gig

Sheela-Na-Gig je zapravo naziv za figure iz je 11. i 12. veka u obliku žene sa preuveličanom vulvom. U istoimenoj numeri, junakinja pesme koja je i narator, pokušava da privuče pažnju muškarcu svojim telom. Međutim, on ne pokazuje interesovanje i naziva je imenom ove figure i egzibicionistom. PJ ovu pesmu peva prilično veselo, čime ona dobija vragolast duh.

Rid of Me

PJ Harvey je jednom prilikom izjavila da je, dok je bila na koledžu, sve što je želela bilo da šokira svojom umetnošću, a kada je napisala „Rid of Me„, šokirala je samu sebe. Tajna ove numere skriva se negde između mirnog, tišeg pevanja, ne tako naivnih stihova poput I’ll make you lick my injuries / I’m gonna twist your head off, see praćenih repetitivnim, izluđujućim ritmom i iznenadnih prelaza u pevanje puno besa u refrenu, u kom Harvey preti drugoj osobi da će zažaliti što ju je upoznao. Defintivno se može reći da je svoju misiju da šokira publiku ovom pesmom ispunila.

Legs

Legs“ govori o ubistvu partnera počinjenom tako što mu je protagonistkinja odsekla noge. U ovoj numeri na čudan način su spojeni nasilje i erotika: ubica se, nakon smrti svoje žrtve, pita da li je njega bolelo dok je krvario, da li je ikada mogao da pretpostavi da bi ona uradila tako nešto, da li je i on nju ikad poželeo da ubije i, najzanimljivije od svega, govori mu koliko je divan, pitajući se da li mu je ikada to rekla dok je bio živ. Pesma je još jezivija uz muzičarkino pevanje koje zvuči kao da iz nje sam đavo izlazi; tematiku pesme ona toliko verno prenosi da biste mogli da joj poverujete da je ona sama izvršila ubistvo.

Rub ’Til It Bleeds

I na osnovu samog naslova može se pretpostaviti o čemu govori ova pesma. Na početku, naratorka traži partneru da poveruje u ono što mu govori, a onda nalazi način na koji će kupiti njegovo poverenje – masturbacijom. Muzika, zajedno sa rečima, stvara tenziju u numeri. U početku, Harvey kao da svojim pevanjem odugovlači i gomila napetost, odlažući najbolje za kasnije. To kasnije se konačno dešava kada se uključuju bubnjevi, koji dovode do praska, čineći pesmu agresivnijom.

Hardly Wait

Ovo je pesma o požudi, o čekanju i želji koja raste do neizdrživosti. To čekanje koje dovodi do ludila je, kako u rečima, savršeno prikazano i kroz pevanje muzičarke – ono počinje prilično ležernim ponavljanjem stiha „I can hardly wait“ pre nego što preraste u nesnosno nestrpljenje i krike nakon stihova I’ll open this mouth wide / Eat your heart i veoma inteligentnog Here Romeo / Make my water’s break. Na kraju, Harvey peva In my glass coffin / I’m waiting, što zvuči prilično bizarno. Courtney Love je jednom prilikom, aludirajući na ovu pesmu, objasnila da je Jung smatrao da žene sa poremećajima u ishrani zamišljaju sebe u staklenom kovčegu.

C’mon Billy

C’mon Billy“ je otpevana u prvom licu iz ugla žene koja poziva Billyja, oca svog deteta, pod izgovorom da je vreme da on konačno upozna svog sina. Ipak, očigledno je da ona pre svega želi da joj se Billy vrati. Ona se priseća njihove veze, poziva ga u svoj krevet i ubeđuje ga da je on jedini muškarac u njenom životu. Pesma je otpevana vrlo strastveno i zavodnički, posebno kada neprestano doziva Billyja na samom kraju pesme.

Angelene

Najprovokativniji kod ove pesme je sam početak kada se Angelene, protagonista pesme, predstavlja kao lepa, ali veoma zamršena devojka (the prettiest mess you’ve ever seen) koja prihvata svakog muškarca koji je pozove. Međutim, u nastavku, nakon stiha But there’ll be one who will collect my soul and come to me otkrivamo da Angelene možda i nije mnogo drugačija od svih nas. Ona se žali kako život nije nimalo lak, ali se nada da će pronaći sreću i, kao što mnogi od nas čekaju da dođe neko ili nešto što će nas izvući iz sopstvenih problema, ona čeka da dođe onaj pravi.

Electric Light

Ova pesma možda i nije baš provokativna, ali minimalistički instrumental i muzičarkin glas koji zvuči gotovo kao šapat definitivno stvaraju erotičnu atmosferu koja sasvim sigurno može da začačka slušaoca. Tekst je takođe veoma jednostavan, ali ne u potpunosti jasan i ovako otpevan zvuči prilično melanholično.

A Woman A Man Walked By / The Crow Knows Where All The Little Children Go

Ovo je svakako jedna od duhovitijih i čudnijih pesama PJ Harvey, koju je napisala u saradnji sa svojim prijateljem i muzičarem Johnom Parishom. U njoj ona peva (ako se ti krici mogu nazvati pevanjem) o muškarcu za kog je mislila da je hrabar čovek ali je, očigledno, pogrešila. Kroz celu pesmu ona sa gađenjem i podsmehom navodi njegove osobine koje idu u prilog tome da je on običan slabić: kaže da je imao testise poput pileće jetre, prerano je oćelavio i ostao bez strasti, naziva ga maminim sinom, svojom igračkom. Njene otrovne reči koje izgovara skičeći i rugajući se praćene su veoma haotičnom muzikom stvarajući jezivu atmosferu kao iz pakla.