-

Top 10 potcenjenih pesama Scorpionsa

 

Na radost mnogih ljubitelja dobrog zvuka, jedan od najtraženijih bendova hard rock scene, Scorpions, održaće koncert po prvi put u Srbiji, 10. juna u Štark Areni , u okviru svetske turneje „Crazy World Tour“. Prošlo je pola veka od kada se prvobitna postava ovog kultnog benda otisnula u skromnom autobusu na svoju prvu turneju po garažama, pabovima i dvorištima Donje Saksonije u Nemačkoj. Od samog početka imali su dva cilja-prvi je bio da pesme pišu i pevaju na engleskom jeziku, a drugi da postanu jedan od najboljih bendova na svetu.

Oba cilja su ispunili. 1992. dobili su ECHO nagradu za Najbolju Nemačku grupu, 1994. osvojili su World Music Award i Rock Walk Of Fame, dok su 2009. osvojili nagradu za životno delo, Lifetime Achievement Award. Njihov katalog prepun je zlatnih i platinastih tiraža, a do sada broje preko 100 miliona prodatih ploča. Poslednji album koji su objavili je „Born To Touch Your Feelings“ iz prošle godine, na kome su sakupili svoje najlepše kompozicije sporijeg ritma iz ozbiljnog i velikog muzičkog opusa. On nosi naziv po istoimenoj pesmi iz davne 1977.

U ovom tekstu, osvrnućemo se na 10 pesama Scorpionsa koje, iako ne slove za velike hitove, zasigurno ne zaslužuju da budu potcenjene i gurnute u zaborav.

10. Lorelei, Sting in the Tail (2010)

Scorpionsi imaju mnogo odličnih balada, a većina njih je nastala u periodu između sedamdesetih i osamdesetih. Nije ni čudo što se ova mistična kombinacija melodije i teksta provukla neopaženo, s obzirom na to da je objavljena tek 2010. Najupečatljiviji stih svakako jeste “You led me on with a cloak and a dagger”.

9. The Sails of Charon, Taken by Force (1977)

Ovo je prva, ali svakako ne i poslednja pesma na ovoj listi iza koje stoji čarobnjak na gitari Uli Jon Roth sa kojim su Scorpionsi na kratko sarađivali. Razlika u stilu se svakako primećuje, ali kada poslušate pesmu videćete da je dobro što su nemački hard rokeri imali izllet u malo drugačije vode.

8. Alien Nation, Face the Heat (1992)

Devedesete su došle, ali Scorpionsi nisu dozvolili da skrenu u neki pravac koji ih previše odvaja od njihovih rokerskih korena. Tekst o nasilju, teroru i buntu propraćen je žestokom muzikom.

7. When the Smoke Is Going Down, Blackout (1982)

“Blackout” bi se lako mogao nazvati super-albumom Scorpionsa, s obzirom da su se na njemu našle legendarne pesme poput “Can’t Live without You”, “No One Like You” i naravno “Dynamite”, ali tu negde među ove eksplozivne numere ušuškala se i ova balada koja možda nije ni do kolena pesmi “Still Loving You”, ali je i dalje vredi poslušati.

6. Fly to the Rainbow, Fly to the Rainbow (1974)

Naslovna numera ovog albuma iz sredine sedamdesetih još jedno je genijalno čedo Ulija Jon Rotha. U njoj možete pronaći još četiri skrivene pesme, i nijedna od njih neće biti loša.

5. Lady Starlight, Animal Magnetism (1980)

Nastala na prilično slabom i pomalo dezorijentisanom albumu “Lady Starlight” se izgubila među prosečnim pesmama koje nisu uspele potvrditi kvalitet albuma iz prethodne godine, „Loverdrive“.

4. Can’t Live without You, Blackout (1982)

“Can’t Live without You” je “power” balada u senci “No One Like You”, mnogo popularnije i pomalo slične pesme na istom albumu. Ipak, ne može se poreći da je ova pesma prepuna eksplozivne energije, moćnih rifova i neprikosnovenog Klausovog “vrištanja” kakvo nam nedostaje danas.

3. Don’t Stop at the Top, Savage Amusement (1988)

Četiri godine nakon čuvenog “Love at First Sting” albuma, Scorpionsi su se vratili sa “Savage Amusement” i listom pesama koja je više “vintage” nego u toku sa vremenom”. Da je pesma “Don’t Stop at the Top” bila objavljena samo pet, šest godina ranije, bila bi hit.

2. Drifting Sun, Fly to the Rainbow (1974)

Da budemo fer, teško je ovu pesmu nazvati pesmom Scorpionsa, budući da je u muzičkom smislu deo eksperimenta koji je oproban sa Ulrichom Rothom, a da stvar bude još čudnija, čuveni gitarista je bio i vokal na ovoj pesmi, tako da nema ni Klausovog glasa da potvrdi da su to “škorpije”. Ipak, pesma je toliko mistična i zavodljiva, da nam je žao što ovaj bend nikada nije postojao.

1. Dynamite, Blackout (1982)

Iako je prilično popularna pesma, “Dynamite” definitivno ne dobija pažnju koju zaslužuje. Nažalost bend je retko izvodi na koncertima, ali ova energična pesma prepuna seksualne tenzije prava je demonstracija moći koja bi mogla da uskoči umesto već “izlizane” “Rock You like a Hurricane”.