-

Top 10 pjesama The Tallest Man on Earth – zagrijavanje za koncert u Zagrebu


Kristian Matsson aka The Tallest Man on Earth 15. rujna dolazi u Zagreb. Kako je ova sezona koncerata vrlo bogata i raznolika, pripremili smo za vas izbor deset pjesama koje će vam pomoći da se uživite prije koncerta.

10. 1904

Pjesma 1904 izašla je na albumu „There’s no leaving now“ zajedno s Revelation blues, Wind and walls i drugim pjesmama koje su postale klasici za fanove čovjeka čiju ćete glazbu otkriti ako guglate tko je najviši čovjek na svijetu. Što se to točno desilo 1904. godine nije do kraja objašnjeno, a diskusije se još uvijek vode na glazbenim forumima.

9. Time Of The Blue

Kristian Matsson već godinama gotovo bez prestanka radi, nastupa, snima i objavljuje nove pjesme. Tako smo prošle godine dobili i najnoviji album koji je obilježen odmakom od njegovog uobičajenog izričaja. No za razliku od, primjerice, Timothy koja svakako odražava nešto drugačijeg Kristiana, Time of the blue je najsličnija onima na koje smo navikli, lagana i poetična.

8. Love Is All

Melodična i tekstovno vrlo jaka, ova pjesma ima tendenciju da se trajno uvuče pod kožu i na popise za reprodukciju. Ne vjerujemo da postoji itko tko je čuo za The Tallest Man on Earth, a da ne zna Love is allI bet this mighty river’s both my savior and my sin je samo jedan od citata iz nje koji bi odlično činio dio neke tetovaže.

7. There’s No Leaving Now

Kada se kaže Tallest Man on Earth, obično prva asocijacija bude gitara. No, nema sumnje da je on više nego sposoban napraviti odličnu pjesmu popraćenu klavirom. There’s no leaving now je naslovna pjesma trećeg albuma koji se u prvom tjednu nakon izdavanja prodao u 12 tisuća primjeraka.

6. Fields Of Our Home

Kada je izašao zadnji album nije bilo moguće ne osjetiti, barem u maloj mjeri, razliku između Dark bird is home i prethodnih albuma. Razumljivo s obzirom na tematiku albuma, ali to je prirodno potaknulo polemiziranje o tome je li ta promjena na bolje ili na lošije. Ljudima je često bitno pisati liste, rangirati i uspoređivati, pa tako i mi sastavljamo ovu, iako nam je vrlo teško odabrati tako mali broj pjesama u moru prekrasne glazbe koju možemo zahvaliti g. Matssonu. Međutim, neovisno o tome jeste li novi album rangirali bolje ili lošije od prethodnih, već pri prvom slušanju bilo je jasno da će ova pjesma sjesti svim ljubiteljima njegove glazbe. Iskrena, jednostavna i neodoljivih riječi, morala se naći na svakom popisu.

5. The Gardener

Prvi album izašao je prije dugih osam godina, ali dao nam je ovu pjesmu koja i dalje nastavlja biti jedna od opisnih pjesama Tallest Man on Earth. Ako postoji itko tko se pita zašto svi spominju Boba Dylana kao očigledan utjecaj na njega, ova pjesma trebala bi riješiti dilemu bez problema. Kristian je u nekoliko navrata gostovao uživo na KEXP-u, svaki puta s vrhunskim izvedbama. No ova, po našem mišljenju, ostaje klasik i izdvaja se kao izvedba koja najbolje opisuje što ovaj umjetnik predstavlja i zašto je dočekan s toliko veselja gdje god se uputi sa svojom gitarom (i klavirom).

4. The Wild Hunt

The Wild Hunt je još jedna takva pjesma, koju se u potpunosti i najbolje može shvatiti ako se čuje kako ju Kristian svira ogoljenu, samo s gitarom i njegovim hrapavim glasom. Skinuta je sa istoimenog albuma prepunog vrhunaca stvaralaštva poput već spomenute Love is all ili King of Spain. Kako nam je i jesen lagano na pragu, možemo zajedno s Kristianom koji stiže u Hrvatsku pjevati I plan to be forgotten when I’m gone, ’cause I’ll be leaving in the fall, znajući da njegov nastup sigurno nećemo zaboraviti.

3. Dreamer

Vjerujemo da nitko nije mislio da se pjesma The Dreamer može zaobići. Iako je njezina sveprisutnost ponekad preplavljujuća, ipak se svaki puta kada je se čuje mora priznati da je to zaista i zaslužila.

2. Dark Bird Is Home

Cijeli album „Dark bird is home“ naočigled je obilježen psihičkim stanjem kroz koje je njegov autor prolazio kada ga je stvarao, a za naslovnu pjesmu i sam kaže da govori o razvodu. Na jednoj snimci s Youtubea može se čuti kako moli publiku da ne plješće prije pjesme, s obzirom na njezinu tematiku. Duboko intimna i obilježena očiglednim iskorakom i napretkom u glazbenom izričaju ovog glazbenika, morala se naći visoko na listi za zagrijavanje.

1. Like The Wheel

Na kraju ove liste ili, bolje rečeno, na njezinom početku prirodno se našla još jedna od klasika Tallest Man on Earth. Like the wheel se također nalazi na albumu „The Wild Hunt“. Kako god ju se izvede, u verziji na klaviru ili s gitarom, uživo, u duetu, u stilu Boba Dylana ili sa elementima countryja kako smo čuli u novijim live verzijama, ova pjesma je nesumnjivo jedna od pjesama ovog izvođača koja objedinjuje njegove talente u jedan neodoljiv glazbeni komad. Ako ste samo preletjeli ovaj popis i još niste poslušali ni jednu od pjesama, neka ovo bude ona jedna koju ćete pustiti u pozadini dok prelazite na druge zadatke.

Bonus traka će nam biti ova predivna live verzija pjesme izvedena nedavno u duetu sa jedinstvenom i milozvučnom Sharon Van Etten.

Naravno, na ovoj bi se listi moglo naći još barem dvadesetak pjesama koje su jednako zaslužile preslušavanje prilikom zagrijavanja za koncert, ali taj ćemo zadatak prepustiti vama. Ako ih još nemate, trk u obližnji CD shop i jedan po jedan album u liniju!

Save