-

Top 10 pjesama koje je napisao Ritchie Blackmore

Blackmore On Stage
Photo by Michael Putland/Getty Images)

Danas svoj 76. rođendan slavi jedan od najznačanijih rock gitarista 20. stoljeća, jedan jedini i neponovljivi, Ritchie Blackmore. Stasavao je u muzičku legendu u vrijeme post rock’n’rolla gdje kao muzički arhitekta stoji iza bendova Deep Purple i Rainbow.

Prvobitno se Blackmore zanimao za sport u kojem je bio jako dobar, ali pošto nije primljen u reprezentaciju Engleske, na svu sreću se okrenuo muzici. Kako sam govori, njegov početak sviranja gitare je vezan za nastup gitariste Tommyja Steela kog je gledao na TV-u, te počeo maštati da bude kao on. Zanimljivo je da se prvo počeo zanimati za klasičnu muziku, koju je kasnije u svom radu miješao sa hard rockom što je dovelo do toga da se potpuno razlikuje od većine gitarista u to vrijeme.

Povodom njegovog rođendana donosimo vam 10 najboljih pjesama koje je napisao Ritchie Blackmore.

The Outlaws – Shake With Me (1964)

Započet ćemo ovu listu sa ne tako popularnom pjesmom koja je jedan od prvih Blakmoreovih radova. Bio je to instrumentalni sastav The Outlaws koji je postojao od 1960. do 1965. godine. Nakon raspada benda neki od članova su se nastavili baviti muzikom.

Deep Purple – Speed King (1970)

Naslovna pjesma sa legendarnog albuma benda Deep Purple, “Deep Purple in Rock“.
Iako im je to bio peti izdati album, on ih je etablirao kao jedan od hard rock bendova koji definiraju taj žanr.

Deep Purple – Burn (1974)

Dijelovi cijelog albuma “Burn“ koji je izašao nakon promjene članova benda poprimili su duševan, bluzerski okus koji se prilično razlikovao od onoga što je bilo prije, ali naslovna pjesma “Burn“ i ovaj Blackmoreov sjajan rif s neobaroknim ukrasima ipak ukazuju da je Deep Purple pravi hard rock bend.

Rainbow – Mistreated (1974) Live

Blackmoreov rad uživo u drugoj polovini ’70-ih, kako s Deep Purpleom, tako i sa Rainbowom, često je uključivao produžene verzije pjesama sa raznim improvizacijama. Ono što je bilo pet ili šest minuta pjesama u studiju, znalo se produžiti i na 20 minuta uživo.

Rainbow – Stargazer (1976)

Stargazer“ je epska pjesma koja pripovijeda o čarobnjaku čiji je pokušaj da konstruira toranj do zvijezda doveo do porobljavanja velikog broja ljudi. Vrhunac saradnje Blackmora, Dioa, Cozzyja Powella, koji se proteže kroz prve tri ploče grupe Rainbow, bila je pjesma Stargazer, peta pjesma sa albuma “Rising“.

Deep Purple – Smoke on the Water (1972)

Prvi put objavljena na albumu “Machine Head“, pjesma „Smoke on the Water“ postala je zaštitni znak grupe Deep Purple. 2004. godine pjesma je zauzela 434. mjesto na listi500 najvećih pjesama svih vremena“ u časopisu Rolling Stone , kao i 4. mjesto najvećih gitarskih rifova ikad u časopisu Total Guitar. U martu 2005. časopis Q smjestio je „Smoke on the Water“ na 12. mjesto liste 100 najboljih gitarskih pjesama.

Deep Purple – Lazy (1972)

Album “Machine Head“ je po svemu pogodovao Blackmoreu da se u pjesmama i solažama iskaže najbolje kako može. Na to je uticalo i prisustvo klavijaturiste Johna Lorda koji je sa Blackmoreom dijelio iste muzičke stavove miješajući klasičnu muziku sa hard rockom.

Rainbow – Weiss Heim (1986)

Instrumentalna pjesma “Weiss Heim“ je fuzija zvuka rock gitare s klasičnim motivima. Blackmore u ovom laganom instrumentalu izbjegava uništavati melodiju prevelikim improvizacijama.

Blackmore’s Night – Minstrel Hall (1997)

Svojim projektom Blackmore’s Night, Ritchie Blackmore je dobio mogućnost da istraži svoju klasičnu pozadinu i strast prema renesansnoj muzici. Iako je iznervirao brojne fanove Deep Purplea i Rainbowa, Blackmore nije puno mario za tim, te je nastavio svirati renesansnu muziku sve do danas.

Deep Purple – Difficult to Cure (1984) Live

Ideja Ritchie Blackmorea da sa rock bendom odsvira Odu radosti, dio Beethovenove 9. simfonije, sigurno je sludila sve u bendu. Na kraju se ipak pokazala kao jako korisna instrumentala koju je Blackmore redovno svirao na koncertima.