-

Top 10 pesama za letovanje

Sećam se jedne srednjoškolske urbane legende. Kružila je priča po gurgusovačkoj gimnaziji kako je neki lik na pismenom zadatku iz srpskog jezika izdominirao na neku bezveznu temu vezanu za odlazak na more.

Naime tip je napisao u uvodu „More, ah to more. Pred njim sam zanemeo“. I toliko… Pogađate naravno da je, navodno, dobio i peticu za to. E pa dragi moji, ako ste na letovanju, zavalite se u ležaljke, zanemite i uživajte. Ako ste to već prebrinuli, onda će vam ove pesme pomoći da vas neradnički duh opet uhvati na kratko dok se sećate putovanja. Vi koji niste bili niti ćete, ne očajavajte. Popalite sve sijalice u sobi, metnite noge u lavor a cvikere na oči. Smućkajte da srčete neki bućkuriš nakinđuren delboyovski i gledajte tako u luster sa ovom listom u pozadini. Terasa bi inače bila bolja opcija ali trenutno će vas oduvati monsun u sred Niša.

10. Elvis Jackson – You & I

Ova pesma nekako zvuči kao ono ushićenje koje osetite na samom početku putovanja ka moru. Auto, zika, društvo, zezanje…pa pauza u Predejane garant.

9. Incubus – Echo

Verovatno zbog omota, svaka pesma na ovom albumu zvuči kao jutro na moru. Kasnije sam video da ga je bend zaista snimao u nekoj kući na plaži u Kaliforniji.

8. OMC – How Bizzarre

Sto godina sam znao ovu pesmu ali nisam imao pojma ko je izvodi. Nisam mogao da je nađem ni na youtubeu jer sam je pevušio pogrešno („Baltazar…Baltazar“). A onda je neki retro VH1 razrešio dilemu. Nekad su ti one-hit-wonderi zakon.

7. Stereo Banana – U bade mantilu

Dok se svi šeću u onim predugačkim šortsevima za kupanje, ili pak preuskim speedo domudencima, vi budite old school alfa mužjaci (ili ženke) pa lepo s bade mantilom na plažu. Al’ mora da hodate ovako k’o Durlanci.

6. Fun Lovin Criminlas – Loco

Proglašeni za najcool bend na svetu pa kao takvi mogu i da snime spot koji je kombinacija gangsterskog filma i soft porna a da to bude win apsolutni.

5. TBF – Alles gut

Primorci drugačije i temeljnije shvataju more od nas brđana koji se tamo sjate na 10 dana. Slušajte Splićane šta vas savetuju i ne dajte da vam ništa pokvari dan.

4. Buena Vista Social Club – Chan chan

Buljarice baš i nisu Kuba, al’ bože moj. To ne znači da pet minuta ne možete da iskulirate k’o da je Kastro lično zaleg’o pored vas i dao vam tompus.

3. Who See – Nije preša

Duo iz Kotora ima podosta pesama sa morskom tematikom. Al’ ajde neka ovog puta ide ova. Samo na ler, rođaci…

2. The Beatsteaks – As long as you sing

Ova je onako nekako popodnevna, kad ste već udarili par koktela, veče tek predstoji a o sutrašnjem danu i ne razmišljate. A može i David Getta neki ako ste baš džiber…

1. Red Hot Chili Peppers – Road trippin’

Sve ima svoj kraj. Spot je sam po sebi dovoljno slikovit iako jednostavan. Sutra pakujete prnje i krećete nazad gde vam se ne ide. Put je uglavnom dug i dosadan. Dok ne dođete u Predejane. Tad ste praktično već stigli.