-

TOP 10 pesama u Marvel filmovima: Sviraj to ponovo, Sten!

Balkanrock Marvel Led Zeppelin Thor Avengers Endgame Wallpaper Img Hot Tony Stark IronMan Spiderman WonderwomanEkselzior, gikovi naši! Velikog Stena Lija više nema, ali je njegova kulturna zaostavština u vidu stripova i vrhunskih blokbastera i dalje tu sa nama da nas podseti da je ponekad potrebno opustiti se, maštati i ložiti se na superherojske avanture! Nema sumnje da je Marvelov kinematografski univerzum (iliti MCU – Marvel Cinematic Universe) jedna od najvećih i najjačih franšiza današnjice, a sa evoluiranjem produkcije superherojskih filmova evoluirali su i senzibiliteti produkcijskih kuća za muziku koja se u tim filmovima nalazi. Budući da je većina stripova na kojima su filmovi zasnovani pisana u doba kada se na top listama vrteo rokenrol, logično je da je muzika našla svoj put do ovog apsolutno mejnstrim univerzuma. Pošto važi ona stara „koliko para, toliko muzike“, a Disney korporacija, vlasnik MCU-a ima mnogo para, muzika koja nalazi svoj put do ovih filmova neretko spada u sam krem svetske muzike. Evo liste korišćenih pesama u ovim filmovima koju smo pripremili za vas uoči domaće premijere „Avengers: Endgamea“.

  1. AC/DC – Back In Black (Iron Man, 2008)

Bombastičan, pompezan i bez mnogo obzira prema drugima, Toni Stark je zapravo Marvelov odgovor na neodgovorne/bahate rok zvezde. Pored metal zicera koji nije iskorišćen, jedini logičan bend za ovaj film bio bi AC/DC. „Iron Man“ je otpočeo Marvelovu dominaciju nad boks ofisom, a sam film počinje bombastičnom pesmom australijskih veterana. Sva eksplozivnost bezobrazno bogatog i prepotentnog Tonija Starka staje u onaj čuveni rif. Par minuta kasnije gospodin Stark, koga maestralno igra Robert Dauni Mlađi, biva uhvaćen i pravi svoje čuveno odelo kako bi se izbavio od terorista. Nije loše za lika kome je film počeo AC/DC-em.

  1. Soundgarden – Live to Rise (The Avengers, 2012)

Veliki Soundgarden i još veći Kris Kornel! Pesma napisana namenski za film savršeno predstavlja ovu skupinu neočekivanih saradnika, ali i silu koju predstavljaju kad se konačno dogovore oko nekih stvari. Američki kritičari su pesmu nazvali Hulkom čitavog saundtreka, a mi bismo morali da se složimo. Pesma se nije našla na „King Animalu“, i pored teškog rifa i premoćnog vokala (a kako drugačije?). Tu je čak i superkul ložački spot. Slava nek je Kornelu, našem omiljenom superheroju američkog rokenrola.

  1. Pink Floyd – Interstellar Overdrive (Doctor Strange, 2016)

Taman kada nadmenost genijalnog hirurga Stivena Strejndža počne da vam ide na nerve, Benedikt Kamberbač u ovoj zabavnoj ulozi doživljava udes posle kojeg ostaje invalid sve dok se ne oporavi uz pomoć Tilde Svinton i… natprirodnih moći. Ovu scenu u kojoj njegova nadmenost dobija ono što joj sleduje prati čuvena vožnja (hah!) onog jednog psihodeličnog benda iz Kembridža. Šta li se sa njima posle desilo? Ko će ga znati! Producenti su prvo hteli Dilana, ali se Dilan očigledno ne da lako velikim korporacijama, Mejson i Voters nisu imali problem tog tipa. Ako želite da vidite Šerloka kako nadrljava uz zvuke Pink Flojda, link je ispod.

  1. Fleetwood Mac – The Chain (Guardians of the Galaxy Vol. 2, 2017)

U čitavom Marvelovom univerzumu, „Gardijansi“ su ti koji služe kao rasadnik vrhunske retro muzike. Nostalgični Kris Pret zarobljen u osamdesetim godinama XX veka i ekipa svoje avanture provode praćeni nekim od najfinijih primeraka svetskog rokenrol evergrina. U ovoj tuči sa Kurtom Raselom, Starlord (Kris Pret) ima podršku Stivi Niks i čuvenog benda. Koliko god čudno zvučalo, ali Fleetwood Mac u svemiru zapravo uopšte nije loša ideja. Štaviše! Kao i što očekujete, čuveni veštičji bend sve čini još više epskijim, tako da je „The Chain“ ovde legla kao budali šamar.

  1. alt-J – Left Hand Free (Captain America: Civil War, 2016)

Jedno od boljih izdanja alternativaca iz Lidsa. Pesma koja jednostavno isijava mladalački duh milenijalsa i ako se već pitate kako smo je stavili pre Soundgardena i Pink Floyda, odgovor je vrlo prost. Pesmu čujemo kada nam je prvi put predstavljen Tom Holand kao Piter Parker iliti, jel’te, Spajdermen. Posle nekoliko agonizijućih pokušaja da se ekranizuje najčuveniji Marvelov junak posle onog niskog Kanađnina sa kandžama i problemom besa, Holand je uspeo da uradi nemoguće. Oživeo je stripskog Spajdija kako valja. U to ime:

  1. Spoon – The Underdog (Spider-Man: Homecoming, 2017)

A kad smo već kod Čovika-pauka, njegov prvi MCU film je doneo i tonu dobre muzike. Budući da je Piter srednjoškolac, logično je da tu mora da bude malo rokenrola, panka i indieja. Tako pri samom početku dobijamo ni manje ni više nego Spoon. Kada stvari u samom startu postavite ovako, logično je da vas čega dobra i ukusna zabava. Perfektno intoniranje za sada najbolje ekranizacije prijateljski raspoloženog komšije Spajdermena.

  1. Ramones –Blitzkrieg Pop (Spider-man: Homecoming, 2017)

Kad smo već kod dogodovština mladoga Parkera, čuj pankera, Parkera, film je nafilovan klasicima. Iako se tu nalaze i A Flock of Seagulls i neki bluz rok bend The Rolling Stones, spotlajt krade scena kada isprobava odelo koje mu je sredio Toni Stark, a u pozadini trešti „Hey ho! Let’s go!“. Ni pet ni šes’ nego Ramones i „Blitzkrieg Pop“. U sceni čak dobijamo i kameo Stena Lija. A svi znamo da je Spajdi omiljeni heroj pokojne legende i sve to ovu scenu čini još kuljom. Znamo i da to nije legitiman komparativ prideva kul, ali biramo da budemo buntovni kao kakav superheroj novinar.

  1. Garbage – Only Happy When it Rains (Captain Marvel, 2019)

Ah, ti takozvani tie-in filmovi. Napravljen kao očigledna prilika da se izmuze još malo para pred „Endgame“, „Captain Marvel“ neke je zabavio, neke smorio. Pored svih zlih jezika, film je svakako zabavan, a ono što oduševljava je količina alternative aktuelne u doba u kom se dešava radnja filma. Godine su devedesete, teren je Amerika, znači Nirvana, znači R.E.M. (iako nosi Nine Inch Nails majicu, ništa od Trentovog angsta u MCU filmu). Odabrali smo Garbage jer jednostavno volimo paralelu između snažnih ženskih likova i Širli Menson. Jednostavno, scena u kojoj vidimo Kerol Denvers kako jezdi na maznutom motoru koristi svu drčnost Garbagea baš onako kako treba i dodaje ložani. S obzirom na to da je film svež, jedini snimak koji smo našli izgleda kao da je iz devedeset i neke:

  1. Led Zeppelin – Immigrant Song (Thor: Ragnarok, 2017)

Ako ste mislili da je kao slika za ovaj tekst izabran Kris Hemsvort sa električnom gitarom jer naš dizajner ima vlažne snove o njemu, u pravu ste, ali tu je i ovaj epski trenutak. Zicer nad zicerima, s obzirom na tematiku pesme, ložački ritam i adresu u ličnoj karti Tora Odinsona. Bukvalno, ako vas ne prođe jeza u sceni kada Tor svom silinom sleće na Bifrost i munjama počisti buljuk neprijatelja dok iza svega reže Zeppelini, stvarno imate problema sa nervima. Još i braća Loki i Tor sarađuju bolje nego Plant i Pejdž. Definicija stripskog epa:

  1. David Bowie – Moonage Daydream (Guardians of the Galaxy Vol. 1, 2014)

Pomenusmo „Gardijanse“ kao najveću zvezdu u Marvelovom univerzumu što se tiče muzike i red je da oni zauzmu prvo mesto i to ni manje ni više nego sa pesmom najveće legende našeg doba, Bouvijevom „Moonage Daydream“. Ova pesma praktično nalazi svog pandana u vizualnom smislu i uz zadivljenje (ili zaprepašćenje) Pitera Kvila (Starlorda) prizorom koji vidi ispred sebe čujemo prve taktove legendarne pesme sa „Ziggy Stardusta“. Iako pesmu i film dele čitave 42 godine, čini se kao da je baš pisana za ovu scenu. Svaki put kada pogledate film, najež će biti isti kada krene Bouvi sa Kvilovog vokmena. Starlord možda nije preterano efikasan kao svemirski kauboj/plaćenik/heroj, ali da ume da napravi dobru plejlistu, ume! Ekselzior!