-

Top 10 pesama u kojima Axl Rose svira klavir

Axl Rose, frontmen kultne grupe Guns’N’Roses, kontoroverzan je koliko je i njegovo detinjstvo bilo teško. Njegov bes, ljubav i mržnja provlačili su se kroz mnoge pesme. Axlov primarni instrument je bio klavir, verovatno izabran usled odrastanja u religioznoj porodici tj. odlaska u pentekostalnu crkvu. U ovom tekstu možete saznati neke blistave momente karijere Axla i kompanije, a kroz sve ove pesme kao čvrsta osnova stoji Axlov klavir, sintisajzer ili klavijature.

This I Love

Axl je ovu pesmu napisao u periodu 1992-1993. godine nakon što je prekinuo vezu sa Stephanie Seymour. Rose izuzetno emotivno govori o tome da ne može dopustiti da ljubav umre i da Stephanie i dalje zauzima posebno mesto u njegovom životu.

Takođe se veruje da je celokupan album „Chinesse Democracy„, na kom se nalazi ova pesma, bio Axlov način da komunicira sa Dylanom, sinom Stephanie, koga je Axl voleo iako mu nije biološki otac. Kada su se Axl i Stephanie razdvojili ona mu više nikada nije dozvolila da vidi Dylana.

Paradise City (sintisajzer)

Jedna od najcenjenijih Guns’N’Roses pesama – himna stadiona i velikih dešavanja. Pesma je nastala jedne večeri dok su se vraćali sa svirke. Slash je odsvirao uvod (onoga što će postati Paradise city), priključili su se Duff MacKagan i Izzy Stradlin, a Rose je uzviknuo „Take me down to the paradise city..“.

Tekst je o Axlu Roseu koji razmišlja o svom detinjstvu i odrastanju u rodnom gradu. Naime, kada je imao šesnaest godina roditelji su ga izbacili iz kuće, navodno zbog duge kose. Slash nije voleo ovu pesmu, mislio je da zvuči gej i želeo je da promeni par stihova, ali se ostatku benda to nije svidelo.

Knockin’ On Heaven’s Door

Ova klasična pesma u hard rok obradi Guns’N’Roses pokazala se većim hitom, čak i od originala Boba Dylana. Većina ljudi koji su bili očarani ovom verzijom verovatno nisu upoznati s tim da je pesma omaž filmu „Pat Garrett and Billy the Kid“. Obradu ovog klasika  izvodili su 1987. godine i toliko je dobro zvučala da su odlučili da urade studijsku verziju na „Use Your Illusion II„.

Yesterdays

Lični napredak je teško postići stalnim podsećanjem na prošlost. Ovo je lekcija koju je G’N’R opovrgnuo u moćnoj baladi „Yesterdays„. Ova pesma govori o pevaču koji primećuje proces starenja, menja nevinost iskustvom i na kraju shvata nestalnost svega. Držeći se za vremenski izbledele slike, on nehotice sprečava sopstveno kretanje napred.

U video spotu ove pesme Steven Adler je prikazan u flešbekovima više nego bilo ko drugi. Ova pesma kao da je posvećena njemu, u suštini govoreći: Bio si dobar prijatelj, ali zbogom.

Since I Don’t Have You

Ovu pesmu su u originalu izvodili The Skyliners, daleke 1958, ali obrada G’N’R je udahnula numeri novi život. Ovaj doo wop klasik je malo izmenjena, s tim što je bend zadržao originalan klavir i ritam valcera, ali dodao Slashov ubistveni solo i Axlovo pevanje u visokom registru. Nažalost, ovaj usporeni plesni singl takođe je iznedrio poslednji video u kome se pojavljuju originalni članovi benda Duff McKagan i Slash, kao i bubnjar Matt Sorum i ritam gitarista Gilby Clarke. Ali, ima i manijakalnog Garyja Oldmana koji glumi veselog demona.

Civil War

Slash je komponovao instrumental koji će postati „Civil War“ dok su G’N’R’ bili na turneji po Japanu 1988. godine, u vreme kada je bend započeo svoj vlastiti građanski rat. Sukobi ličnosti i problemi sa drogom već su počeli da isplivaju na površinu, a kada je pesma debitovala na Farm Aid 1990, grupa se već raspadala. Bubnjar Steven Adler otpušten je nakon snimanja „Civil war“ kada je, barem prema rečima Axla, pokazao da nije u stanju da odsvira odgovarajuću bubnjarsku liniju.

So Fine

Vokalne deonice Duffa McKagana su prelepe, čak i 20 i kusur godina kasnije. Tekst je napisan u znak poštovanja Johnnyju Thundersu, a pesma s muzičkog aspekta zvuči kao radovi Davida Bowiea iz Ziggy Stardust perioda. Počinje kao nežna balada, a zatim Axlov kreštavi glas eksplodira, dok Slash i Axl (na klaviru) šalju pesmu u nebo još jednim divnim solom.

Estranged

Ovaj devetominutni epski zapis je u suštini jecaj agonije o izgubljenoj ljubavi, a lirika prikazuje bolnu, slomljenu osobu. U „Estranged“ slomljene emocije lirskog subjekta prati jedna od najkompleksnijih izvedbi benda; Slash izbacuje seriju gromoglasnih zvukova gitare koji slamaju srca, a Rose je svoju sagu iscrtao teškim klavirskim tonovima. Spot je prvobitno zamišljen kao trilogija „Don’t Cry“ i „November Rain„, ali je u to vreme Axl raskinuo sa Stephanie Seymour, pa je ipak odlučio da umesto s njom pliva s delfinima. Definitivno, najmanje popularan od tri video snimka.

November Rain

November Rain“ je jedna epska izjava benda. Pesma, očigledno inspirisana Elton Johnovom „Funeral for a Friend / Love Lies Bleeding„, bila je nešto na čemu je Axl polako radio godinama, navodno čak od 1983. godine. 18-minutna verzija pesme snimljena je 1986. godine, a Axl je bio spreman da je objavi tek 1991. na „Use Your Illusion I„. Pesma je mogla pokrenuti potpuno novu eru benda, ali umesto toga predstavlja jedno od njihovih poslednjih remek-dela.

14 years

Ova pesma govori o prijateljstvu Izzyja Stardlina i Axla, koje je oko 1990. trajalo 14 godina. Izzy je napisao ovu numeru i pozvao je Axla da mu to saopšti, a Axl mu je na to odgovorio da je i on sam napisao pesmu pod nazivom „14 years„. Izzy je zatim svoju pesmu pomešao sa nekim delovima Axlove kompozicije. Izzy peva uvod u ovoj poluzadimljenoj bluz elegiji, ali koliko god želeo da se istakne, frontmen benda Axl Rose dolazi u refrenu i zauzima vodeću poziciju.