-

Top 10 pesama Siouxsie and the Banshees – Siouxsie se izgovara kao Suzi!

Siouxsie and the Banshees je jedan od bendova predvodnika new wavea i kasnijih gotičara. Danas njihova frontžena, čuvena Siouxsie Sioux (ne dajte da vas pisanije zbuni, izgovara se Suzi Su), slavi 63. rođendan. Mnogi ljudi natapiranih crnih frizura, ali i oni s ajlajnerom nalik na egipatske faraone ili oni što plešu kao da sviraju jako visoke bubnjeve su inspiraciju dobili upravo od Siouxsie. Bend su isprva karakterisali mračni vizuali, haotičan i mračan zvuk, a kasnije se te karakteristike mešaju s tipičnim pop zvukom osamdesetih. Siouxsie and the Banshees su ostavili trag u istoriji new wavea, pored The Cure, Sisters of Mercy i Bauhaus kao glavni protogotičari tog vremena. Današnja, veoma subjektivna top lista, ispunjena nekim od mračnijih tekstova, ide Siouxsie u zdravlje.

Spellbound

Pesma mističnog, horor sadržaja o ukletoj kući iz perspektive zaposednutog deteta – koje daje savete drugom zaposednutom detetu. Hipnotišuće gitare i povremeno udvojeni vokali vode pesmu, a dinamiku menja deo u kom kaže And don’t forget / When your elders forget / To say their prayers / Take ’em by the legs / And throw ’em down the stairs, koje efektan tumbajući bubanj koji podseća na zvuk upravo tog pada.

Helter Skelter

Ova obrada zlogasne pesme Bitlsa  ima skroz drugačiji ton od originala jer se te 1978. godine, kad su je Siouxsie and the Banshees obradili već bila ušla u istoriju kao sinonim za zločine Charlesa Mansona. Pesma počinje sablasnim, sporim, isprekidanim tonovima koji izazivaju jezu, sve do prvih par stihova, pa na iznenađujući način ubrzava i prelazi u energičniju, raštimanu pank verziju umesto poznatog pop zvuka izvornih autora, i odseca se na kraju naglo, na pola stiha.

Jigsaw Feeling

O ovoj pesmi se najbolij utisak stiče slušanjem, ali se može reći da evocira osećaj tinejdžerskih haotičnih emocija, što tekstom, to i melodijom.

Candyman

Pesma je, za razliku od naredne dve, autorka teksta sasvim neosnovano povezala s horror filmom. Candyman jeste horor iz 1992. o duhu iz Čikaga koji ima stomak od pčela i kuku umesto jedne ruke, a pojavljuje se kad mu ime triput kažete u ogledalu. Ipak, pesma Siouxsie and the Banshees govori samo o čiki u belom kombiju koji decu mami slatkišima.

Dazzle

Dazzle je *SPOJLER* za kraj filma Marathon Man s Dustinom Hoffmanom i opisuje sudbinu antagoniste ovog ostvarenja, koji u svojim poslednjim trenucima života guta ilegalno stečene dijamante dok ih glavni lik posipa po stepeništu neke neidentifikovane podvodne prostorije. Deo pesme o ruskom ruletu opisuje pogibiju negativca padom niz stepenice, a na kraju gine ranom od svog skrivenog noža.

Christine

Pesma je o stvarnoj ženi, Christine „Chris“ Costner Sizemore, koja je imala disocijativni poremećaj ličnosti. Pedesetih godina prošlog veka joj je postavljena dijagnoza, a njeni psihijatri su napisali knjigu o njoj, Three faces of Eve, koja je kasnije i ekranizovana.  U pesmi pominju neke od njene 22 ličnosti.

Cities in Dust

Tekst ove pesme opisuje scene erupcije Vezuva i uništavanje Pompeje, kao i izgled tog grada nekoliko milenijuma kasnije. Pritom, ima i catchy refren.

Arabian Knights

Pesma koja je u današnje revizionističko vreme verovatno bačena na gomilu za reciklažu, čak se i koristi u radovima na temu orijentalizma (termin koji opisuje spekatar zapadnjačkih predrasuda i stereotipa o istočnjačkim kulturama). U ovu kategoriju se svrstavaju i Stingova Desert Rose, Kashmir Led Zeppelina i Rock the Casbah od The Clasha. Naravno, kao pravi protogotičari, Banshees nisu mogli a da se ne osvrnu na Bliski Istok više puta u svojoj karijeri. Ovde pevaju o mračnim stranama arapskih kulturnih praksi i tabua. Pretpostavljamo da su ovde koristili zeleno platno za spot, kako ne bi bilo morali da izlažu ove mlade gotičare sunčevoj svetlosti, pogotovo ne u pustinji.

Happy House

Satirična pesma o „savršenim“ ljudima i njihovim porodicama. Repetetivna je melodija, tekst je jednostavan: Srećna kućica u kojoj su svi srećni, kao porodice u sitcomu na televiziji. Savršena, izrežirana fasada krije sve užase koji se dešavaju u nesrećnoj porodici, ali se iluzija čuva po svaku cenu. This is the happy house-we’re happy here in the happy house. / To forget ourselves-and pretend all’s well / There is no hell.

The Killing Jar

Još jedna sumorna, metaforična pesma benda Siouxsie and the Banshees. Naziv asocira na tegle kojima se guše leptiri, kako bi uginuli neoštećeni za insektarijume. Dalje idu opisi igala koji ih probadaju i slični horor prizori, ali bar pesma ima dobar ritam za đuskanje.