-

Top 10 pesama o tome šta Ramones (ne) žele

Ramones

Ne postoji sklop rečenice koji će izraziti krik slobode i mladosti više od jednostavnog želim/ne želim. Upravo zato su The Ramones, više slučajno no namerno, postali prvoborci i prvoglasnici nadirućeg pank pokreta širom cele zemaljske kugle, od obale do obale Sjedinjenih Država kuda su se potucali u borbi za slavom pa sve do bogovskog statusa u Japanu i Južnoj Americi. Mada nikada nisu želeli da budu okarakterisani kao pank bend, pesme iz kojih je kuljao nihilistički duh zapale su za uho svim budućim pankerima, a oni sami pokrenuli su revoluciju u rokenrolu i doimanju konstrukcije pesme i same kompozicije koristeći oktanski ritam i troakordni baraž da je ošmirglaju, osveže i vrate rokenrol sa stranputice u koju se veoma brzo uvukao nakon hipimanije.

Najviše inspiracije za stvaranje I wanna/I don’t wanna pesama imao je današnji slavljenik, pokojni pevač grupe Jeffrey Hyman, alias Joey Ramone, mada je za njime tek sitno kaskao basista Douglas Colvin, alias Dee Dee. Kako bismo dosledno obeležili 70 godina od rođenja markantnog frontmena sastavili smo listu od deset pesama legendarnih Ramonsa sa dominantnom artikulacijom traganja za smislom života kroz svoju jednostavnu hoću/neću filozofiju i niz hitova koji su iz toga proizašli.

I Wanna Be Your Boyfriend

Pošto je autor pesme Tommy Ramone namirisao pop senzibilitet i potencijal svog neobuzdanog benda, logično je da je svojim romantičarskim pristupom učinio drugu pesmu i jedan od najstarijih klasika njujorške četvorke jednim od najomiljenijih, pa i najobrađivanijih numera kasnijih generacija muzičara. Među pregršt stranih verzija ističu se izistinski dve sa naših prostora, u izvođenjima Psihomodo Popa i Tonija Montana.

I Don’t Wanna Go Down to the Basement

Traume iz detinjstva, strah od mračnih i zabačenih prostorija, mašta oblikovana vizijom horora, pa i suptilan nagoveštaj nasilja u porodici česta su tema kod Ramonsa, pogotovo tokom sedamdesetih. Sa prvog albuma izdvaja se ova naizgled sumanuta, ali između redova višeslojna pesma – ma koliko to ironično zvučalo. Razlog – Debbie Harry je uverena da pesma govori o klozetu CBGB-a.

Now I Wanna Be a Good Boy

Nemirni duh koji je vladao u glavi Dee Dee Ramonea oglasio se u ovoj pesmi i objasnio zašto njegovog domaćina niko nije mogao mrzeti, ma šta on uradio i koliko daleko otišao kada bi situacija eskalirala. Naravno, sve opisano u samo četiri stiha i toliko ubedljivo da je Davor Gobac iskoristio priliku da obradom pesme javno iznese čežnju za brdom krempita i morem koka kole.

I Don’t Wanna Walk Around With You

U samo dve rečenice ove pesme oličen je u potpunosti taj direktan, beskompromisan pristup i „pređimo na stvar“ stav zbog koga su, između ostalog, Ramones i postali idoli buntovne sorte među tinejdžerima. Stoga je „I Don’t Wanna Walk Around With You“ ultimativni wildcard legendarnog debi albuma grupe.

I Wanna Be Well

Još jedna u nizu gotovo autobiografskih minimalističkih pesama gde kroz par reči i fraza Joey opisuje svoje ne baš najbolje fizičko i psihičko stanje koje ga je u pojedinim momentima pratilo tokom celoga života, sve kroz prizmu mladog propaliteta željnog kljukanja, nedostižnog jer mu je ćale švorc.

I Don’t Care

Naizgled nihilistična pesma dokazuje upravo drugačiji stav u odnosu na ono šta ovih osam reči teksta izjavljuje. Zašto bi inače Joey i pisao pesmu o nečemu što ga ne zanima, ili je to ipak nešto što bi želeo da ga ne zanima? Njegovi najbliži prijatelji kažu da ga je svet izuzetno zanimao, pa zašto ne bi i ta devojka?

I Wanna Be Sedated

Uz nezaobilazni „Blitzkrieg Bop“ možda i najveća među himnama Ramonsa je „I Wanna Be Sedated„, još jedan autorski trijumf Joeya Ramonea i pesma o patnji kroz koju je prošao tokom 1977. na turneji po Velikoj Britaniji. Poznato je da su saborci sa turneje Talking Heads uživali u obilascima mnogih toponima, pre svega Stonehengea, dok su Ramones bezuspešno pokušavali da pronađu hamburgeriju. Joey je, zbog svakodnevnih kiša, najčešće ostajao sam u hotelu gledajući američke filmove na lokalnoj televiziji u ekstremnoj dosadi. Sa druge strane, kružila je priča da je Joey napisao pesmu u bolnici nakon što mu je električna džezva eksplodirala u facu dok je kuvao vodu za lečenje sinusa.

I Just Want to Have Something to Do

Presek srca i srži Joeya Ramonea i ambivalentnost njegove duše predstavljeni su u ovoj pesmi razdvajanjem ličnosti na dva dominantna tipa – beznadežnog romantika sa jedne i asocijalnog čudaka sa druge strane. Samoću koju oseća istovremeno voli i mrzi, dok dosadu uglavnom samo ne voli, iako mu ponekad ne gine.

I Don’t Want to Grow Up

Jedina pesma sa liste koja nije njihova intelektualna svojina, „I Don’t Want to Grow Up“ je napisao Tom Waits, a samo par godina nakon što su Ramones obradili njegovu pesmu na svom poslenjem albumu „Adios Amigos“ Tom je uzvratio u svom maniru odavši počast velikom bendu obradom pesme „The Return of Jackie & Judy„.

We Want the Airwaves

Ako su nešto Ramones kolektivno želeli, ali nažalost nikada nisu dobili u meri koju su zaslužili, to je emitovanje na radiju i TVu. To ih je često nezasluženo zaobilazilo. Iako pesma zvuči pomalo defetistički, nakon toliko mnogo pokušaja da se doista probiju, u pesmi ipak dominira optimizam jer će umreti pokušavajući. Danas možemo reći da su u svojoj bespoštednoj borbi uz dosta žrtve to i uspeli.

Diskvalifikovana: Now I Wanna Sniff Some Glue

…iz jednostavnog razloga što ne želimo da propagiramo duvanje lepka. Ionako će ova pesma uskoro biti proglašena za politički nekorektnu i biće zabranjena za slušanje. Ukratko rečeno: klinci, nemojte da se rokate lepkom – ako već nemate para da kupite džeju.