-

Top 10 obrada pesama Garyja Numana

Na današnji dan (8. mart) 1958, pionir elektronske i elektro-pop muzike, te posledično i jedan od najviše semplovanih, obrađivanih i remiksovanih izvođača, Gary Numan, rođen je u Londonu kao Gary Antony James Webb. Isprva Valerian, a nakon pretraživanja žutih stranica, Numan, njegova androidska, a i androgina persona nije ostala nezapažena, snažno kritikovana i ismevana kada se iznenada pojavio u žiži javnosti, iako je njegova pojava mahom bila posledica aspergerovog sindroma.

Nakon što mu je otac nabavio električnu gitaru, prve naznake svoje bogate i još uvek aktuelne muzičke karijere iskusio je svirajući u bendovima poput Mean Street The Lasers, da bi ona naprasno oživela kroz britansku andergraund pank scenu, kada se utemeljio u ulozi frontmena i producenta tročlane new wave grupe Tubeway Army. Pod okriljem nezavisne kuće Beggars Banquet, Numan je na svom prvom snimanju albuma otkrio Mug (Moog) sintisajzer i zauvek promenio istoriju elektronike kultinim hitovima „Are Friends Electric?“ „Down in the Park“. Obe pesme su dugo dominirale top listama i doživele brojne obrade drugih poznatih izvođača, podražavajući im slavu iznova i nakon skoro 40 godina. Ovom prilikom osvrnućemo se na neke od brojnih omaža Numanovim pesmama.

Fear Factory – Cars

Numanov debi-singl sa „The Pleasure Principle, prvog studijskog albuma koji je izdao kao samostalni izvođač (iako još uvek u muzičkoj pratnji članova grupe Tubeway Army), 1979. je osvojio prvo mesto u više zemalja, da bi 1999. doživeo svoju najpoznatiju obradu od strane američke hevi metal trojke Fear Factory. Naime, bend je na svojim evropskim nastupima počeo da izvodi Cars“ tokom bisa, što je Numanovog menadžera navelo da ih kontaktira i dogovori snimanje zvanične obrade sa vokalnim duetom Numana i frontmena Burtona C. Bella.

METZ – M.E.

Još jedan od kultnih hitova sa albuma The Pleasure Principle, pesma „M.E.„, narativnu inspiraciju crpi iz naučne fantastike, što nije izuzetak za celokupan Numanov opus, govoreći iz perspektive poslednje mašine na zemlji. Jedna od skorijih obrada ove numere je i ona iz 2019, kanadskog pank-rok benda METZ. Ipak, najupečatljivijeg inspiracijskog naslednika je ova pesma doživela kroz instrumentalni sempl Basement Jaxxa.

Basement Jaxx – Where’s Your Head At

Britanski elektronski duo, Basement Jaxx, za svoj treći singl sa albuma „Rooty“ iz 2001, iskoristili su poznate melodijske isečke iz Numanovih pesama M.E.“i This Wreckage“. Ovaj singl doneo im je visok plasman na top listama u Kanadi, Velikoj Britaniji i Australiji, našavši se čak i na Billboard listi alternativnih pesama. Propratni video osvojio je dve nagrade, obeleživši 2000-e svojom inovativnim vizuelnim humorom.

Nine Inch Nails – Metal

Nepresušni izvor kultnih hitova, „The Pleasure Principle“ je iznedrio i pesmu „Metal“. Ideju o androidu koji žudi za ljudskom formom Numan je dobio čitajući dela Filipa K. Dika i Vilijama S. Borouza, kasnije promenivši izvorni tekst za novu verziju, „Moral“. Frontmen grupe Nine Inch NailsTrent Reznor, smatra ovaj album zajedno sa albumom „Telekon“ ključnim u formiranja svog muzičkog izraza. Nakon što je počasno gostovao na njihovoj oproštajnoj britanskoj turneji 2009, kao recipročnu inspiraciju za svoje novo muzičko i vizuelno usmerenje, Numan navodi upravo Reznora.

Poppy – Metal

Avangardna internet pojava, američka pevačica i jutjub zvezda, Poppy, za koncept svojeg kontraverznog androidskog ponašanja i satirizacije internet kulture takođe je našla inspiraciju u pesmi „Metal“Objavljena 2018, ovo je njena jedina muzička obrada izdata kao singl.

Foo Fighters – Down in the Park

Prva od pesama o androidima i narastajućoj tehnofobiji, „Down in the Park“ nije izostajala sa Numanovih nastupa i lajv albuma, a obradili su je brojni muzičari, uključujući Marilyna MansonaChristiana DeathaGirls Under GlassJimi Tenora, ali i grupu Foo Fighters. Naime, u ovoj verziji se pojavljuje u jednoj od najpoznatijih naučnofantastičnih serijala, Dosijeu Iks, gde je uvrštena u zvaničnu albumsku kompilaciju pesama koje su serijom inspirisane ili na nju muzički asociraju, „Songs in the Key of X: Music from and Inspired by the X-Files“.

RED FANG – Listen to the Sirens

Američki stoner rok bend, Red Fang, 2018. je objavio obradu pesme „Listen to the Sirensjoš jednu od numera iz ere sastava Tubeway Army, sa istoimenog albuma. Kao najuticajnije za svoj, tada revolucionarni elektronski zvuk koji u prvi plan stavlja sintisajzere naspram drugih instrumenata, navodili su Davida Bowiea, Briana Ena, Lou Reeda i The Velvet Underground, kao i rane periode benda Ultravox.

Grace Jones – Me! I Disconnect from You

Drugi i poslednji studijski album sastava Tubeway Army, „Replicas„, pored „Down in the Park“ i „Are Friends Electric?“, zvuk analognog sintisajzera kao svoje gradivno tkivo koristi i pesma „Me, I Disconnect from YouJamajkanska multitalentovana umetnica, ubrajana u 100 najuticajnijih žena rokenrola, inspiracija izvođačima poput Annie Lennox, Lady Gage i Róisín MurphyGrace Jones je ovu pesmu 2014. objavila u svojoj reggae-funk verziji.

Robert Palmer – I Dream of Wires

Futuristička numera o poslednjem električaru na Zemlji koji lamentira nad prošlošću, „I Dream of Wires, nalazi se na Numanovom drugom solo albumu Telekon„. Ovu pesmu je obradio i engleski muzičar Robert Palmer na jednom od, kako se smatra, svojih najeminentnijih albuma, „Clues“Objavljen 1980, album se muzički pozivao na zvuk new wavea, a Gary Numan na njemu gostuje kako instrumentalno na obradi sopstvene pesme, tako i u ulozi producenta za pesmu „Found You Now“koju je napisao zajedno sa Palmerom.

Caroline Munro – Pump Me Up

Britanska glumica i manekenka Caroline Munro, proslavila se tokom 70-ih i 80-ih svojim ulogama u horor, akcionim i naučnofantastičnim filmovima. Naime, oprobala se i u muzici, pokušavši da započne pop karijeru uz pomoć Numana sa kojim se tada zabavljala. Nakon što je 1984 potpisala ugovor pod etiketom Numa Records, objavila je obradu njegovog singla „Pump Me Up“ sa albuma „Berserker„. Nažalost, ova dens verzija nije naišla na veliko interesovanje kod publike, navodeći Numana da kasnije prizna kako je krivac najverovatnije njegova samostalna produkcijska kuća, koja mu nije donela uspeh kojem se nadao.