-

Top 10 „nemogućih traka“ The Killsa

Foto: Kenneth Cappello

The Kills se trenutno nalazi na svom vrhuncu! Nakon što su se prošle godine vratili sa petogodišnje pauze fantastičnim albumom “Ash & Ice” krenuli su da obilaze svet i promovišu svoje novo izdanje. Jamice Hince (Hotel) i Alison Mosshart (VV) od samog starta čine srce benda i jedini su njegovi članovi. Trenutno su u pratnji još dva člana: bubnjar i basista koji ponekad svira i sintove.

Ovaj, nazvaćemo ih garažni bend, za sada ima pet albuma i pregršt upečatljivih i kvalitetnih pesama. Samim tim napraviti selekciju svega deset pesama je skoro pa nemoguće. Međutim, nekako se došlo do ovih deset (jedanaest) pesama koje predstavljaju najbolje što je duo do sada uradio i koje na pravi način pokrivaju petnaestak godina dugu karijeru benda The Kills.

Za sve one koji to nisu videli The Kills dolaze u Zagreb, u Tvornicu kulture, u subotu, 19. avgusta kao jedini samostalni koncert u regionu.

10. No Wow

Post punk i bluz neretko čine lepu kombinaciju, a i The Kills su jedan od primera. “No Wow” ime je njihovog drugog albuma iz 2005. kao i trake koja ih je, uz još nekolicinu, žanrovski definisala.

9. Impossible Tracks

Prošlogodišnji “Ash & Ice” je najsvetlija tačka u dosadašnjoj karijeri benda, iako ostali albumi ne zaostaju mnogo. “Impossible Tracks” je samo jedna u nizu sjajnih numera sa tog albuma, a kako je Jamie Hince rekao, radi se o pesmi koju je napisao za jednu noć. Kako je Hince naveo, u početku se malo mučio iako je imao osnovni rif, međutim kada je na rif dodao sempl bubnja iz soul pesme “I Thank the Lord” benda Mighty Voices of Wonder sve je krenulo da se slaže.

8. Last Day of Magic

Jedan od snimaka na kome se može videti neverovatna hemija koju imaju Jamie Hince i Alison Mosshart je upravo spot za pesmu “Last Day of Magic”. Mada su, za razliku od ostalih, ovde nasilni. Traka spada u jednu od njihovih najbržih i najenergičnijih pesama, po senzibilitetu bi se mogla klasifikovati u neki garage punk. Hince je ovu pesmu opisao kao stvar koja govori o samoći, a koja se bazira na romanu “Zločin i Kazna” Fjodora Dostojevskog. Objavljena je kao treći singl sa albuma “Midnight Boom”.

7. Heart of a Dog

Singl broj dva sa prošlogodišnjeg “Ash & Ice” albuma. “Heart of a Dog” se može okarakterisati kao neki vid zahvalnosti The Killsa prema Iggyju Popu i bendu The Stooges, odnosno njihovoj pesmi “I Wanna Be Your Dog”. Iggy and the Stooges su izvršili veliki uticaj na ovaj duo, pogotovu na njihove ranije albume, pa ova referenca nije slučajna. “Heart of a Dog” je ime knjige Mihaila Bulgakova koju je Alison čitala prilikom pisanja ove pesme. Dinamički ova pesma ima jako zanimljivu uzlaznu putanju, od solo perkusija na koje se dodaje prljavi gitarski rif, nakon toga sint bas pa sve do polovine pesme kada pesma doživljava svoju kulminaciju koja traje do kraja.

6. Tape Song

Mislim da ne postoji osoba koja je čula “Tape Song”, a da joj nije ostao u glavi malo iritirajući bit ritam mašine sa početka pesme. U pitanju je jedan od najvećih hitova benda, odnosno jedna od pesama koja ih je proslavila u tom “Midnight Boom” periodu. Zanimljiv video sačinjen je od random klipova koje su snimali tokom turneje sa The Raconteurs.

5. Siberian Nights

Jednom prilikom, u nekom od intervjua, Jamie Hince je za ovu stvar rekao da opisuje “latentne homoseksualne želje Vladimira Putina, te da je Toni Bler taj koga Putin želi”. Da li je to zaista bila poenta ove hladne trake, odnosno da li je Hince u pravu, ne želimo da polemišemo, ali mu ipak verujemo.

4. Baby Says

Četvrti album The Killsa može se uzeti kao prekretnica u njihovom radu. “Blood Pressures” se oslanja na njihov već tada upečatljiv zvuk, ali inkorporira kompleksnije aranžmane, vokalne i gitarske melodije i kompletnije tekstove. Traka koja se i nakon ko zna kog preslušavanja albuma ponavlja u nedogled je “Baby Says”. Još uvek nisam siguran da li je to zbog teksta ili proganjajuće vokalne harmonije koju prave Alison i Jamie, ili pak zbog prelepe gitarske deonice, sa prijatnim tremolom i zvukom pojačala koje kao da će se raspasti svakog časa.

3. Black Balloon

“Black Balloon” je traka koje je obeležila prvi period benda, odnosno prva tri albuma. Pojavila se kao peti i poslednji singl sa trećeg albuma The Killsa “Midnight Boom” iz 2008. Lo-fi zvuk i gitare koje dvehiljaditih zvuče kao da su snimane za neki od prva tri albuma benda The Stooges daju upečatljivu crtu bendu i postaju prepoznatljivo oružje Killsa. “Black Balloon” je mračna stvar koja opisuje gubitak i ljudski napor da se nakon toga život nastavi normalnim tokom.

2. Doing It to Death

Ovu stvar bilo je najteže rangirati. “Doing it to Death” se pojavila kao prvi singl sa prošlogodišnjeg “Ash & Ice” i time obeležila povratak The Killsa na scenu. Od kada je objavljena pesma, odnosno sjajan video, pa do dan-danas, ova stvar dobija isključivo pozitivne kritike. Ali ipak drugo mesto (odnosno treće) je najrealnije. Ova “oda životu” ili teškom, iscrpljujućem životu na najbolji način opisuje prethodnih nekoliko godina benda, odnosno period tokom koga je Alison iscrpno radila u bendu The Dead Weather, a Jamie prolazio kroz šest operacija prsta nakon kojih je morao da ponovo uči da svira gitaru bez jednog prsta. Scena u kojoj Alison stoji za oltarom u crkvi, puši cigaretu i peva “We’re double sixing it; Night after night after night” je sasvim dovoljna.

1. Echo Home / Future Starts Slow

Nakon hiljadu preslušavanja ove dve pesme zaključak je da obe moraju biti na prvom mestu. “Future Starts Slow” i “Echo Home” nalaze se na “Blood Pressures” i „Ash & Ice“ i time ilustruju period benda pre i nakon skoro petogodišnje pauze. Takođe, tu treba obratiti pažnju i na stil sviranja Hincea nakon povrede prsta leve ruke, koji više ne koristi, mada je dosta „fazona“ sa „Blood Pressures“ inkorporirao u svoj novi stil sviranja. Još jedan dobar razlog, osim što su vrhunske kompozicije, da ove dve pesme budu povezane je hemija koja se može videti tokom live izvođenja „Echo Home“ kao i ritual koji Jamie i Alison imaju pre početka nastupa, a koji se vidi na početku spota za „Future Starts Slow“. „Echo Home“ je sada dobila i akustičnu verziju, koja stoji rame uz rame sa verzijom na albumu.