-

Top 10 nastupa Foo Fightersa u poslednjoj deceniji

Foo Fighters Sziget festival Budimpešta

Eminentni američki rok muzičar i tekstopisac Dave Grohl danas proslavlja 51. rođendan. Ljubiteljima muzike poznat je kao bubnjar Nirvane (od 1990. do 1994.) i kao gitarista i vokal sopstvene grupe Foo Fighters. Takođe, muzičar je uspeo biti primećen u nekoliko projekata i na albumima svojih prijatelja. U čast ovom događaju pripremili smo listu od top 10 najboljih nastupa koje je održao sa bendom Foo Fighters. Obuhvatili smo period od poslednjih deset godina, kada je bend nastupio 431 put, posetivši 38 zemalja širom sveta.

Pokušaj da se ovih deset nastupa dovedu u nekakav logički red teže je nego što izgleda, jer se svaki nastup po nečemu ističe, a Dave Grohl na svakom od njih pleni svojom neodoljivom ličnošću i sposobnošću da svuda napravi dobru zabavu. Želimo srećan rođendan i da u istom duhu kanališe svoju kreativnu energiju.

The Filmore, Šarlota, Severna Karolina (5.9.2012.)

Turneja posvećena promociji sedmog studijskog albuma grupe Foo Fighters „Wasting Light“ se privodila kraju u jesen 2012. godine, a jedan od poslednjih nastupa bio je na nacionalonoj konvenciji Demokratske partije u Šarloti. Grupa je planirala da odsvira svega nekoliko pesama u akustičnoj verziji, kako bi pružila podršku neprofitnoj organizaciji Rock The Vote, koja ima za cilj da utiče na mlade ljude da učestvuju u politici i glasaju. Međutim, dve hiljade posetilaca, koji su imali sreće da nabave kartu i prisustvuju svirci, imali su priliku da dožive najduži nastup u istoriji Foo Fightersa, sa 35 pesama odsviranih za tri sata i dvadeset minuta.

The Showbox, Sijetl, Vašington (28.11.2014.)

Kako bi promovisali album „Sonic Highways“ i istoimeni dokumentarac grupa Foo Fighters je posetila osam gradova, u kojima su svirali tokom godine. U svakom od tih gradova održali su mali šou tokom noći kada se premijerno prikazivala odgovarajuća epizoda dokumentarnog filma na HBO u SAD-u. Pretposlednja stanica bila je u Sijetlu, a grupa je nastupila u Showboxu, koncertnoj dvorani sa 1150 mesta. Koncert je bio neobičan po tome što je su svirali obrade drugih bendova, od kojih je najpoznatija „Under Pressure“ grupe Queen, ali i mnoge njihove numere su imale svoj debitantski (do sada jedini) nastup kao što je „Subterranean“. Koncert je završen pesmom „Everlong“, a pretposlednja numera bila je još jedno iznenađenje, jer je grupa izvela svoj stari hit „Exhausted“, kada se na sceni pridružio i Barrett Jones, koji je pesmu prvi put snimio s njima 1992. godine.

Studio 606, Nortridž, Kalifornija (5.4.2011.)

Godine 2011. istovremeno je objavljen sedmi studijski album Foo Fightersa „Wasting Light“ i retrospektivni dokumentarac o njihovoj karijeri pod nazivom „Back And Forth„. Film je premijerno prikazan u američkim bioskopima 5. aprila 2011. godine, a nakon projekcije živi nastup iz Studija 606 emitovan je putem satelita u bioskope. Isto se dogodilo, nakon nekoliko dana, u drugim zemljama, s tim da nastup nije išao uživo. Tokom nastupa Dave Grohl je na svojoj gitari imao nalepnicu „K“ u čast godišnjici smrti Kurta Cobaina. Video tog nastupa je na YouTubu do sad pregledalo jedanaest miliona ljudi.

Stadion Ullevi, Geteborg, Švedska (12.6.2015.)

Možda izgleda malo čudno ako se na spisak favorita top 10 nastupa uključi koncert na kojem je Dave Grohl pao sa bine i slomio nogu, ali to je svirka koja svakako zaslužuje pažnju. Grohl definitivno nije jedan od onih koji se predaju i to je dokazao kada je želeo da fanovima Foo Fightersa priušti najbolji šou. Iako je nogu slomio tokom njihove druge pesme, koncert je nastavljen nakon što su mu bandažirali nogu, a on se u kolicima vratio nazad na stejdž.

Cheese And Grain, Frome, Velika Britanija (24.2.2017.)

Kao rezultat gore navedenog incidenta lekari su Grohlu zabranili nastupe, a to je podrazumevalo i otkazivanje učešća na Glastonbury festivalu. Dve godine kasnije, bend je ponovo pozvan. Oni nisu hteli da taj nastup jednostavno najave sa nekoliko postova na društvenim mrežama, već su osmislili složeni promotivni događaj koji je uključivao izmišljenu avio kompaniju, a fanove su pozvali da učestvuju putem avionskih karata. Za one koji nisu imali dovoljno sreće da prisustvuju tom spektaklu emitovan je prenos putem interneta. A na setlisti su se našle i nove numere, što je oduševilo publiku.

Reading Festival, Riding, Velika Britanija (26.8.2012.)

Možemo sa sigurnošću reći da Foo Fighters ima poseban odnos prema Reading Festivalu. Dave Grohl je na ovom festivalu prvi put učestvovao 1991. godine, zajedno sa Nirvanom, a od tada još sedam puta sa sadašnjim bendom. Od svih tih nastupa izdvojili bismo onaj iz 1995. kada su okupili preko dve hiljade ljudi koji su došli da vide novi Grohlov bend. Takođe, posebnom se može smatrati svirka iz 2012. kada su ostvarili poseban uspeh. Set je započeo burno s pesmom „White Limo„, a zatim su svirali dva sata setlistu koja se mahom razlikovala od uobičajenih. Odsvirali su dvadeset šest pesama, a kako je Dave naglasio posvetili su ih bivšim kolegama: Kurtu Cobainu i Kristu Novoselicu. Tom prilikom izvelu su poznati hit grupe Pink Floyd „In The Flesh„, a koncert su završili pesmom „Evrolong“ i vatrometom.

Goat Island, Sidnej, Australija (24.3.2011.)

U iščekivanju da izdaju svoj prvi album bend Foo Fighters je krenuo na turneju širom sveta. Nakon mnogobrojnih nastupa po Evropi grupa je u martu 2011. posetila i Australiju. Tamo su imali svega tri nastupa, a prvi od njih bio je organizovan od strane lokalnog TV kanala Channel V. Nekoliko stotina srećnika poslato je na ostrvo, nedaleko od Sidneja na vrlo poseban i jedinstven šou. Kao i na prethodnim nastupima svirali su svih jedanaest pesama sa novog albuma, a onda su odsvirali još dvadeset sedam pesama. Nikada nije potvrđeno koliko je nastup tačno trajao, ali reklo bi se preko tri i po sata. Koncert je emitovan mesec dana kasnije na Kanalu V, ali ne ceo već samo devedeset minuta.

Glastonbury Festival, Pilton, Velika Britanija (24.6.2017.)

Uprkos dogovorenim datumima širom Evrope, Grohlov lom noge i operacija je „izbacila“ Foo Fighters sa glavnog nastupa na Glastonberiju. Bend je s pravom pozvan ponovo 2017. i pridružio se drugim vodećim imenima festivala. Uzimajući u obzir živopisnu karijeru Foo Fightersa, bilo je teško zamisliti bilo koji drugi bend koji bi više odgovarao vodećem imenu na stejdžu „Saturday Night Worthy Farm„. Kada pogledamo setlistu s ovog nastupa ona ne predstavlja ništa posebno. Međutim, ovaj koncert je poseban jer su dvadeset dve pesme izvedene perfektno. Publika je to prepoznala i uzvratila velikom energijom i entuzijazmom. Iako Dejvov vokal godinama gubi na kvalitetu, što zbog godina što zbog cigareta, te noći je bio vrhunski. I ovaj koncert je u celosti emitovan na TV-u, čime je omogućeno fanovima da ga iznova dožive u godinama koje dolaze.

Odeon of Herodes, Atina, Grčka (10.7.2017.)

Ovaj nastup je pre svega poseban po tome jer je održan u drevnom antičkom amfiteatru na Akropolju, koji potiče iz 161. godine, a renoviran je 1950. Sama građevina je impresivna, a kada se tu doda bina, rasveta, ozvučenje i na scenu izađe bend poput Foo Fightersa postaje spektakularno. Spisak pesama je bio tipična mešavina sa albuma „Concrete And Gold„, uključujući retko izvođenje numere „Arrows„, koja je do sada odsvirana u samo dve prilike.

Parking lot of the Hollywood Palladium, Holivud, Kalifornija (26.8.2018.)

Jedan od njihovih sjajnih nastupa je i koncert održan u na parkingu Hollywood Paladiuma avgusta 2018. godine. Ova svirka je prvobitno najavljena na društvenim mrežama kao pop-up show za predstojeći Calm Jam festival. Nastupajući pod imenonom Holy Shits, bend je svirao retko postavljeni set od 10 pesama, probijajući se kroz duboke rezove poput „Wattershed„, „Low“  uz spojeve poput „White Limo“ i „Everlong„. Izveli su i numeru „Gimme Stitches„, koja je za mnoge fanove bila vrhunac svirke, jer je ta pesma izvedena samo četiri puta pre toga. Ono što je doprinelo dobroj atmosferi je i to da su se za vreme trajanja koncerta bendu pridružili na stejdžu bivši članovi. Grupa je bila na bini nešto više od četrdeset i pet minuta, ali za to vreme su svirali sa takvom energijom da se mnogi slažu da je to jedan od najboljih njihovih nastupa.