-

Top 10 najmračnijih riffova Tony Iommija

Tony IommiDa sa svojih 17 godina u fabrici lima nije izgubio vrhove srednjeg i domalog prsta, možda danas (19. februar), na njegov 74. rođendan, ne bi ni bilo teksta o Tony Iommiju, jednom od najvećih i najpoznatijih imena rock muzike. Osnivač je legendarnog benda Black Sabbath, čiji je član bio od 1968. godine, pa sve do raspada 2017. godine.

Magazin Rolling Stone ga je svrstao na 25. mjesto svoje liste „100 najvećih gitarista svih vremena“. Danas, u čast njegovog rođendana, biramo top 10 najmračnijih riffova iz opusa Black Sabbath-a koje je Iommi odsvirao.

Black Sabbath (Black Sabbath, 1970)

Pjesma „Black Sabbath“ bila je prva napisana pjesma grupe Earth koja nakon velikog uspjeha pjesme mijenja ime u Black Sabbath, a sve dalje je historija. Cijela pjesma prožeta je raznim harmonijskim rješenjima koja stvaraju jednu mračnu atmosferu koju će bend gajiti kroz sve ostale pjesme i albume u budućnosti.

Megalomania (Sabotage, 1975)

Odličan i snažan riff pjesme „Megalomania“ neodoljivo podsjeća na pjesmu „Cat Scratch Fever“ kojom se Ted Nugent proslavio dvije godine nakon izlaska Black Sabbath-ovog albuma „Sabotage“. Tekst pjesme „Megalomania“ govori o jednoj osobi oboljeloj od šizofrenije, pri čemu je jedna polovina loša strana, a druga ona bolja.

War Pigs (Paranoid, 1970)

„War Pigs“ je sigurno jedna od pjesama sa najjačom antiratnom porukom ikad. Originalni naziv pjesme bio je „Walpurgis“, a sam termin i naziv za pjesmu kratko je objasnio basista Black Sabbath-a, Geezer Butler, ujedno i tekstopisac ove pjesme: „Walpurgis je nešto poput Božića za sataniste. A za mene je rat bio velika sotona“. Mnogi „War Pigs“ smatraju za najbolju pjesmu iz opusa benda Black Sabbath.

Die Young (Heaven and Hell, 1980)

Pjesma koja je svim članovima benda Black Sabbath bila jedna od onih na kojoj mogu pokazati svu raskoš talenta, gde se to pogotovo odnosi na Iommija koji je na skoro svakom nastupu imao svoju tačku u vidu dugih solo dionica. Pjesma je znala trajati i do 15 minuta, iako se studijska verzija završava već nakon četiri minute i 20 sekundi.

Sweet Leaf (Master of Reality, 1971)

Tema pjesme je kanabis, koji je bend u to vrijeme često koristio. Naziv pjesme preuzet je iz paklice irskih cigareta na kojoj je pisalo „It’s the sweet leaf“. Album „Master of Reality“ u cjelini predstavlja najraniji primjer muzike koji je uticao na pojavu stoner rocka u Kaliforniji početkom 1990-ih.

N.I.B. (Black Sabbath, 1970)

Basista Geezer Butler, koji je napisao tekst pesme, rekao je da „pjesma govori o tome da se đavo zaljubio i potpuno promenio i postao dobra osoba“. Naslov pjesme je dugo bio izvor nagađanja, a neki fanovi su tokom godina tumačili naslov kao „Nativity in Black“. Početkom 1990-ih, Butler je tvrdio da je naslov bio referenca na bradu bubnjara Billa Warda u to vrijeme, za koju su njegove kolege iz benda smatrale da izgleda kao pero olovke.

Chilldren Of The Sea (Heaven and Hell, 1980)

Children Of The Sea je pravo remek-djelo svih članova benda Black Sabbath.
Pjesma je bila, kako je kazao Tony Iommi, „ulazna karta u bend za Ronnie James Dio-a“. Nezasluženo zapostavljena pjesma, ipak je bila redovna na set listama Black Sabbath-a, dok je pjevač bio upravo Dio.

Heaven and Hell (Heaven and Hell, 1980)

Pjesma „Heaven and Hell“ je zauzela 11. mjesto u knjizi Martina Popoffa, „500 najboljih heavy-metal pjesama ikad“. Mnogi kasniji sastavi Black Sabbath-a uključili su ovu pjesmu u live setove, tokom kojih su je pjevali različiti pjevači: Ian Gillan, Glenn Hughes, Ray Gillen i Tony Martin.

Iron Man (Paranoid, 1970)

Pjesma je dospjela na 52. mjesto Billboard Hot 100 liste 1972. godine, postavši Black Sabbath-ov singl na najvišoj poziciji ikad. Televizija VH1 je pjesmu ocijenila kao najveću heavy metal pjesmu svih vremena. Uprkos naslovu, pjesma nema nikakve veze s istoimenim likom iz Marvel stripova, jer je prvobitni naziv pjesme bio „Iron Broke“, a u toku rada na njoj, članovi benda su promijenili ime u „Iron Man“.

Paranoid (Paranoid, 1970)

Pjesma „Paranoid“ je izazvala kontroverzu jer je navodno u tekstu podsticala samoubistvo, slično kao i pesma „Suicide Solution“. Konkretno, deo teksta „Kažem ti da uživaš u životu“ je pogrešno protumačen kao „Kažem ti da okončaš svoj život“. Magazin „Rolling Stone“ stavio je pesmu na 250. mjesto na svojoj listi „500 najboljih pjesama svih vremena“.