-

NaslovnaAutorski članciTOP 10Top 10 najboljih spotova Korna

Top 10 najboljih spotova Korna

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

kornKorn je bio novi korak u rok muzici kada je grunge scena Seattlea lagano počela da odumire, bar što se tiče mainstream pijadestala. Vizuelni dojam je svakako bio presudan za novu mladu generaciju kojoj je trebala nova injekcija sveže metal krvi koja možda neće prestati da lamentira nad svojom sudbinom, ali će joj sada dati i agresivniji “čekić” kojim će joj polomiti njušku. Otuda su i prvi spotovi benda bili usmereni na one koji su “drugačiji” i koji su sebe videli kao frikove koji se ne mogu uklopiti u uobičajene socijalne aktivnosti omladine.

Vremenom, bend je postao “novi glas rok generacije”, kako je jednom neko zapisao i teme unutar pesama i spotova su se menjale. Posle dvadeset godina “mračnog gruva”, vreme je da osvetlimo i njihovih deset najupečatljivjih promotivnih video snimaka i proverimo koliko su u njihovom slučaju određeni spotovi imali kvaliteta na višem nivou od čisto marketinškog.

10. “Blind” (Sony, 1994)

Are you readyyy?!” Video vredi pomenuti kao veliki početak “nove ere” rok/metal zvuka, gde je kvintet iz Bejkersfilda ozvaničio svoj identitet sa klasikom. Sve prethodno pomenuto je tu – uvrnute frizure, sedmožilne gitare u spuštenom štimu, Munky/Head istripovani akordi, zvuci i rifovi, Johnatanovo upečatljivo “gubljenje”, kao i boja glasa. Sam video nije još uvek imao sredstva da pokaže neku veliku sinematičnu snagu ili priču, ali je okupio veliki broj mladih ljudi koji su pronašli svoj novi glas razuma. Veliki početak.

9. “Y’all Want a Single” (Epic/Immortal, 2003)

Period kada je bend počeo da bledi je ipak doneo zabavan video za pesmu “Ya’ll Want a Single“. Imati legalnu priliku za uništenje prodavnice je donelo mogućnost da se uključe brojni fanovi, bend je mogao da “odvrne ventile” i malo razbaca diskove na sve strane i jednostavno se zabavi. Prilično je jednostavna pesma, sa jasnom porukom. Kritika muzičke industrije od strane benda deluje pomalo jeftino, s obzirom na to da se više puta diskutovalo koliko je industrija, takva kakva je, neophodna izvođačima kao što su i oni potrebni publici. Ipak, video, sam po sebi, je na listi zbog elementa organizovanog haosa, koji donosi element zabave i koji bismo svi želeli da iskusimo u nekom trenutku.

8. “Falling Away From Me” (Epic/Immortal, 1999)

Kraj devedesetih je postavio Korn na vrh muzičke rok scene i odlučio da im na albumu “Issues” za neke od promotivnih videa bude zadužen glas i stas Limp Bizkita, Fred Durst. Durst je ispratio ideju pesme, koja se bavi nasiljem u porodici i započeo video završnom animacijom iz spota “Freak on a Leash” sa prethodnog albuma. Video je interesantan zbog činjenice da je ideja zlostavljanja porodice postala izvestan lajtmotiv benda i vezana za pevača Jonathana Davisa, za kojeg postoji mit da je i sam bio zlostavljan u svojoj porodici. Postoji priča u kojoj se Durst prvobitno na kratko pojavio u spotu, da bi se potom Davis usprotivio takvoj ideji. Segment je izbačen nakon toga. Uticajna pesma sa solidnom vizuelizacijom.

7. “Somebody Someone” (Epic/Immortal, 1999)

Ovaj video se “obrtao” na TV-u više nego što je moguće zamisliti. Idejno, ponovo ne postoji neki poseban scenario u samom spotu, ali je čitav “trip” sa razbijačkim gruvom u završnom delu pesme gde insekti padaju pod nezadrživom snagom Korn zvuka uvek specijalan za videti. Ovo je i među prvim video snimcima u kojima je Davis počeo da nosi crnu odoru koja će ga pratiti u narednih par godina kao uobičajena uniforma za nastup.

6. A.D.I.D.A.S. (Sony, 1996)

Ovo je verovatno prvi promotivni video koji je predstavio Korn u širem svetlu rok muzike devedesetih. Vrlo uvrnut, ali i humorističan na neki način, video prikazuje članove benda kao leševe koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći sa sve prostitutkama i čitavom ekipom za zabavu (makro je ostao živ). U videu se kao inspektor pojavljuje Carel Strycken, koji je bio zadužen za ulogu sluge Lurča u filmu “The Addams Family” iz 1991. godine. Nakon svega ovoga, članove benda stavljaju u kese za tela, da bi ona potom oživela i krenula se kretati vrlo agresivno unutar njih. Na kraju, ih dovode u mrtvačnicu i dok svlači tela, patolog otkriva da pevač Johnatan Davis nosi ženski veš ispod trenerke. Za kraj, beživotna tela uvlače u komore koja iznenada ožive na kraju spota (David Sylvera rešio da se promrda). Čitav spot je potpuno “odvaljen”, ali zabavan. Definitivno korak dalje ne samo u domenu muzike, već i u vizuelnoj prezentaciji.

5. “Right Now” (Sony, 2003)

Postojao je period kada je video bio gotovo negledljiv. Iako je crtež/animacija u pitanju, samopovređivanje lika Lloyda na momente deluje isuviše neprijatno za gledanje (imajte u vidu da je video gledan prvobitno iz perspektive 14-godišnjaka, nepripremljenog za surovu realnost sveta koji nas okružuje). Kad već pomenusmo Lloyda, interesantna je činjenica da je bend prvobitno postavio konkurs na internetu gde su fanovi i nezavisni, manje poznati kreatori animacija mogli da načine video. Ipak, ideja je napuštena i čitava animacija u spotu dolazi iz serijala “Lloyd Lunchbox“. Serijal je usmeren na glavnog lika Lloyda, koji je mentalno poremećen i mazohistički nastrojen. Pa, bend je hteo da bude sirovijeg pristupa u odnosu na prethodni album “Untouchables“, tako da je takve spotove i dobio.

4. “Spike in My Veins” (Prospect Park/Caroline/Universal, 2013)

Većina muzičara, kada završi sa svojom internom borbom i ostavi iza sebe psihološke disbalanse koji su ih inspirisali da pišu muziku sa snažnim emotivnim nabojem, počinje da traži inspiraciju u eksternim pojavama. U tom smislu se vrlo često uhvate tema politike, socio-ekonomiskih problema i sličnih stvari. Korn nije izuzetak i “The Paradigm Shift” je doneo singl “Spike in My Veins“, koji govori o medijskoj manipulaciji nad stanovništvom. Teško je reći koliko su ovakva nastojanja u biti iskrena, ali treba pomenuti i ovaj video koji nam na vrlo jasan način pokazuje brojne monitore i opremu za prismotru koja nas okružuje. Sadržaj TV programa, pa čak i interneta je pod kontrolom onih koji žele da diktiraju i manipulišu korisnicima pružajući im informacije koje će im “isprati mozak” i skrenuti sa mnogo ozbiljnijih problema koji nas okružuju od strane političke elite. Video se ne libi da prikaže posnate ličnosti poput Miley Cyrus, Justin Biebera, predsednika Baracka Obame i mnogih drugih. Nije nešto što nismo već videli, čak i u domenu Korn videografije, ali se čini da ovaj spot svakako reprezentativno pokazuje novi Korn mentalitet, koji kao da lagano postaje bend sa izrazitim stavovima u pogledu politike i mnogih problema koji okružuju S.A.D.

3. “Did My Time” (Epic/Immortal, 2003)

Jedan od onih ključnih Korn videa u novoj eri. “Did My Time” spot je poznat svuda unaokolo i definitivno je jedan od najgledanijih spotova koji je popularizovao verovatno prvi glavni filmski hit tada tek relativno poznate Angeline Jolie, “Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life“. Tačnije, video je istovremeno bio promocija i singl za film, ali je poslužio i kao transformacija benda u novu, napredniju verziju za novo stoleće. Angelina se pojavljuje u belom odelu dok se iza nje javlja crna magla iz koje se pojavljuje bend. Jedan od upečatljivih momenata jeste onaj kada se Davisu lome prsti tokom glavnog urilka u pesmi, gde se istovremeno pojavljuje Angelina u novoj, crnoj odevnoj kombinaciji. Sjajan video, gotovo da ga svi znaju, popularizovao je pesmu i bend u novom zaletu.

2. “Here To Stay” (Epic/Immortal, 2002)

Album “Untouchables” je na mnogo načina revolucionarno izdanje. Obično se mnogi sastavi istroše i do svog petog albuma vrte i recikliraju jedno te isto. Korn je sa ovim izdanjem “šutnuo u zadnjicu” čitavu metal zajednicu u novi milenijum. Produkcija i novi zvuk albuma su bukvalno “probili” zvučnike od TV-a (lično iskustvo), dok je video možda po prvi put pokazao širi pogled benda, sa detetom ispred TV prijemnika koje se susreće sa kontroverznim sadržajem i bendom iza kog se nalazi “sneg”. Glavni rif jednostavno najavljuje novo doba sa novim “čekićem”. U spotu se po prvi put pojavljuje i čuveni stalak za mikrofon JDa koji je dizajnirao pokojni tvorac “Alien” franšize, H.R.Giger. Apsolutno sjajna pesma i video, koji i danas zvuče i izgledaju apsolutno jedinstveno.

1. “Freak on a Leash” (Immortal/Epic, 1998)

Ovde nema dvojbe. “Freak on a Leash” je zasigurno najupečatljiviji promotivni video Korna koji je genijalno uposlio elemente animacije i performansa. Svi znaju za metak, koji je ispaljen u animiranom delu od strane čuvara dece u kampu. Metak izlazi iz postera i u realnom vremenu se kreće na sve strane širom grada, pored ljudi, dece, probija brojne stvari i sl. S druge strane, bend se nalazi u prostoriji koja se nalazi veliki broj rupa od metaka na svakom od zidova. Metak u jednom trenutku dolazi do benda i počinje da se kreće oko svakog člana da bi ga u glavnom, agresivnom delu bend “ispalio” iz prostorije sve dok se nije ponovo vratio u poster i završnu animaciju. Potpuno fantastičan video, koji može da se tumači na bezbroj različitih načina. Bend je osvojio i nagradu za ovaj spot. Upečatljivo i urezano u pamćenje.