-

Top 10 muzičkih ostvarenja Iana Browna

Ian Brown

Kada neko uživa status žive muzičke legende, a u Velikoj Britaniji ove titule svakako ne manjka, sve što je ikada stvorio postaje istorija. Takvoj osobi se fanovi ne klanjaju i obožavaju je samo zbog njenog muzičkog stvaralaštva već i zbog njene celokupne persone i identiteta.

Neko bi pomisli da je London utroba koja je iznedrila sve legende Kraljevstva ali najveća koncentracija osoba sa titulom je zapravo u Mančesteru. Liverpul je imao Bitlse, ali zato njegov komšija ima Buzzcocks, Joy Division, New Order, The Smiths, Inspiral Carpets, Happy Mondays, The La’s, Oasis i The Stone Roses.

U središtu „kamenih pupoljaka“ stoji jedan koji danas proslavlja 58 godina na ovoj planeti – gospodin Ian Brown, frontmen nekadašnjih The Stone Roses, multi-instrumentalista i pevač jednog od najuticajnih bendova sa kraja osamdesetih i početka devedesetih godina dvadesetog veka. Brown je bio direktna inspiracija mnogih mladih muzičara i da nije bilo njega i njegovog upečatljivog stila i severnjačkog swaggera, danas ne bismo imali Liama Gallaghera, Richarda Ashcrofta niti mnoge druge koji su na jednom od koncerata The Stone Rosesa ugledali Browna i odmah odlučili da žele da se bave muzikom.

Brown nije vokal prve klase niti je raskošno obučen kao Elton John. On je jednostavno kul. Kada je obučen u adidas od glave do pete i opušteno hoda ulicama, on je i tada više kul od Micka Jaggera koji pleše po bini. Neke rok zvezde izmišljaju svoj stage identitet, a neki se rode sa tim. Nakon raspada benda, Brown je zaplovio u opasne solo vode na veliko oduševljenje svih.

Ovim povodom, proslavljamo rođendan najharizmatičnijeg muzičara dalekog nam Mančestera sa njegovih top 10 muzičkih ostvarenja.

I Am The Resurrection – The Stone Roses

Ako ste se pitali kako Britanci provode vreme na koncertima dok čekaju nekog izvođača, imamo odgovor. Ova pesma je toliko urasla u srca svih njih, ali i ostatka sveta, da čak i kada je puste u pauzama između glavnog benda i podrške, oni pevaju punim plućima kao da su na koncertu The Stone Rosesa. Duga čitavih osam minuta i nekolicinu sekundi, ova pesma je jedan popriličan zalogaj za debi album. Mnogi bendovi nikada ne dostignu ovakvu popularnost i slušanost čak i nakon desetak albuma. 30 godina kasnije ova pesma stoji kao Stounhendž naspram vremena.

Fool’s Gold – The Stone Roses

Ko nije čuo za The Stone Roses, čuo je ovu pesmu u filmu „Dve čađave dvocevke“ (Lock, Stock and Two Smokin’ Barrels). Ko ni to nije gledao, neka prestane sa čitanjem ovog članka i odmah pusti film. Pesma je pozamašne dužine kao i njena prethodnica, ali je prestiže za čitav minut. Savršenstvo džemovanja i kultna bas deonica u kombinaciji sa Brownovim polu šapatom koji nam pripoveda o potrazi za blagom kroz celu pesmu. Nema dovoljno reči, a ni mesta, u ovom članku kojima bi se verodostojno objasnila i izanalizirala ova pesma. Samo je pustite.

Love Spreads – The Stone Roses

Debi album The Stone Rosesa je bio toliko uspešan i toliko unikatan da je bilo veoma teško napraviti follow up delo koje će dostići isti status. Da bismo izbegli nabrajanje svake pesme sa prethodnika, jer realno gledano mogli bismo bez ikakvog preterivanja, odlučili smo da vas sprovedemo i kroz drugi, „nepoznati“ album „Second Coming„. John Squire i Ian Brown potpisuju sve pesme na albumu, ali je Brown pisao većinu tekstova. Ova pesma je posebno interesantna jer odskače od svega što su prethodno snimili. Nema poznatog mančesterskog zvuka već je u prvom planu blues gitara i groove. Međutim čim se Brownov vokal pridruži, vraćamo se na ulice Mančestera. Da jedan frontmen ne mora da ima raspon glasa od nekoliko oktava i da ima gromki urlik Kurta Cobaina da bi bio upečatljiv i dobar pevač, dokazuje gospodin Brown.

Can’t see me – Ian Brown, Unfinished Monkey Business

Kada su se The Stone Roses raspali, celo Ujedinjeno Kraljevstvo je tugovalo. Ian Brown je odlučio da se ne preda i nastavi da stvara. Udružio se sa svojim kolegom iz benda Garyije Mounfieldom Manijem (basistom The Stone Rosesa), Nigelom Ipinsonom, Azizom Ibrahimom i Robbiem Maddixom i započeo svoje solo putovanje. Početkom devedesetih elektronska muzika je bila u puom jeku i Brown se odlučio da eksperimentiše upotrebljavajući elemente hip hopa, regea i densa, ali je rok zvuk i dalje bio baza svega. Na prvom solo albumu „Unfinished Monkey Business“ pesma „My Star“ je bila jedna od vodećih, ali je ovog puta na našoj listi izdvojili „Can’t see me„. Prepoznatljiv stil Manija na basu i aura Stone Rosesa lebdi nad celom pesmom, pa smo baš nju izabrali iz puke nostalgije, ali i zbog toga što je ovo odlična stvar za đuskanje.

Set my baby free – Ian Brown, Golden Greats

Iako ovaj album nosi ime kao da je kompilacija, u pitanju je ceo album. Brown ovde nastavlja sa eksperimentisanjem i dokazuje da hip hop može da zvuči super i kada ga pravi jedan Mančesterac. Pesma ima dobar flow i ne zaostaje sa vremenskim okvirima u kojima je nastala. Ova stvar i više nego potvrđuje da je Brown jedan od vanvremenskih i generacijskih muzičara. Čak i danas kada pustite bilo koju britansku radio stanicu, čućete ovu pesmu makar jednom u toku dana.

F.E.A.R – Ian Brown, Music from the Spheres

Album „Music from the Spheres“ je po strukturi minimalistički, a sonično je zamišljen i napravljen kao putovanje kroz svemir – muzika iz svih sfera kao što i naziv govori. Najpoznatija pesma sa albuma, a možda i Brownova solo pesma generalno, je „F.E.A.R.“ Naslov ove pesme je zapravo akronim, jer svaki stih počinje jednim od ovih slova tokom cele pesme.

For each a road
For every man a religion
Face everybody and rule

Keep what ya got – Ian Brown feat. Noel Gallagher, Solarized

Najbolja saradnja dve legende Mančestera. Brown i Gallagher su ovom pesmom pokazali šta severnjaci mogu da naprave i kako dve legende koegzistiraju u jednoj pesmi. Ako postoji neko ko može da stiša ego Noela Gallagher i nadjača ga, to je Ian Brown. Noel je svoje kompozitorsko umeće oplemenio glasom jednog od svojih uzora iz mlađih dana. Da njegov mlađi brat Liam nije jedini koji može da učini njegove pesme grandioznim pokazao je Brown.

Sister Rose– Ian Brown (feat.Steve Jones and Paul Cook), The World Is Yours

Ako je u prethodnoj pesmi bio mentor, Brown je ovde u ulozi fana koji svira sa svojim idolima. Sex Pistolsi su bili katalizator za mnoge muzičare, a Brown je jedan od njih. Bez Johnny Rottena, ovoga puta, ali samo prisustvo gitariste i bubnjara Pistolsa podiže ovu pesmu na jedna viši nivo. Iako na prvo slušanje ne možete stilski da prepoznate ko svira, možete da uočite drugačiju teksturu i zvuk. Prepoznajete da se nešto dešava što niste primećivali u drugim albumima i pesmama.

Stellify – Ian Brown, My Way

Ako ste iz naslova albuma pomislili da je u pitanju omaž Frenku Sinatri, prevarili ste se. Inspiracija za album je zapravo bila pesma Michaela Jacksona „Thriller“, a miksanje albuma je zapravo završeno tačno na dan kada je Jackson preminuo. Stilski, album nastavlja u pravcu prethodnika sa eksperimentisanjem i korišćenjem elektronike i semplera, a Brownov vokal i dalje plovim svemirskim predelima. Nakon ovog albuma Brown je napravio pauzu od deset godina i sledeći album izlazi tek 2019.godine.

Ripples – Ian Brown, Ripples

Ova pesma je miks Rosesa i solo Browna. Kao da se vreme zaustavilo i ponovo smo se našli na prvom albumu. Vokal je isti kao i pre trideset godina. Kako još uvek nismo bili na koncertu ne možemo da tvrdimo da li je u pitanju samo produkcijska šminka. Ono od čega mnogi muzičari beže je ponavljanje već viđenog pa samim tim teže ka eksperimentisanju. Nekada to bude pravi potez, ali u mnogim slučajevima je totalna katastrofa. Brown se vodi starim pravilom budi ono što jesi i ono što ti leži. Ripples su nam je leglai više nego dobro.