-

Top 10 domaćih not so vegan friendly pesama

Top 10

Danas je svetski dan hrane, pa se tim povodom pred vama nalazi lista pesama koje se bave upravo tom tematikom. Neke direktno, neke indirektno, neke sa kontekstom, a neke i bez. Iako je ovaj datum zapravo posvećen borbi protiv gladi u svetu, kao i humanitarnim organizacijama koje su aktivne u toj borbi, mi vam u ovih deset pesama donosimo jedan drugačiji pogled na dan hrane. Domaći, što bi se reklo. Tako da, ukoliko ste nekim slučajem vegeterijanac ili vegan, najbolje bi bilo da stanete na ovom mestu što se teksta i muzike tiče i odete da napravite voćni šejk ili štagod.

Piknik – Jedem svinje

Ovu top listu je bez ikakvih poteškoća mogao da popuni sam Piknik sa svojim nebrojenim pesmama o prejedanju, a mi smo se odlučili za ovaj vanvremenski hit i usput ga proglasili nezvaničnom himnom ovog dana, ali zvaničnom himnom ovog teksta.

Hladno pivo – Roštilj

Stare pesme Hladnog piva su umele na jako suptilan način da guraju prst u oko, pa vas tako “Roštilj” lako može zavarati pošto je tekst pesme napisan iz prvog lica. Ipak, u ovoj pesmu članovi benda ne pevaju o sebi, već “prozivaju” prosečnog Balkanca.

The Kuguars – Musaka

Iako vam se na prvu ruku može učiniti da Dragan Jovanović u ovoj pesmi peva nebuloze, na internetu se zapravo može pronaći prevod teksta i ne, nema veze sa musakom. Tekst govori o jednom jako mršavom čoveku koga želi da pojede, pogađate, kuguar.

Gamad – Kobasice

Kada smo ranije rekli da bi Piknik sam mogao da popuni ovu listu, nismo računali i na Gamad, takođe projekat Gos’n Bandara. Smatraćemo da niste pravi ljubitelj ove vrste poslastice ukoliko odmah nakon pesme ne pripalite roštilj, ili spustite tiganj na vrelu ringlu.

Misha Mashina & Mashtrakala – Tiba traži slaninu

Jedini izuzetak kada je dozvoljeno da odrasla osoba izgovori reč “tiba”, a da vas ne napuste svi koje znate, je dok pevate upravo ovu pesmu. A znamo da hoćete ceo dan nakon što je čujete, jer nećete moći da je izbacite iz glave.

16x8x23 – Moja mama šnicle tuče

Iako bi “Kifle s džemom” bile možda očigledniji izbor kada je ovaj bend u pitanju, naš apsolutni favorit je ova pesma. Baš nam nije jasno kakvo su to meso kupovale naše majke i babe kad su čekićem morali da ga tuku da bi bilo jestivo.

Ništa ali logopedi – Svadbarski omaž za šest osoba

Iako su izdali samo dva albuma, Logopedi imaju toliko raznovrsnih pesama da nisu uspeli da zaobiđu nijednu našu listu. U “Svadbarskom omažu” izređani su razlozi zbog kog je većina Balkanaca ima problema sa holesterolom.

Atheist Rap – Grill 13

Ateisti su svojevremeno izbacili dve verzije ove pesme, a nama je ova nekako draža. Pesma posvećena svim grilovima koji rade kada se cirke vraćate iz grada, kao i jedna od retkih “anti” Mek Donalds pesama sa ovih prostora.

Bolesna štenad – Nenad

Neki će reći crnjak, ali su Štenci ovde opisali jedan neverovatan običaj koji postoji kod nas. Iako je ovaj tekst na jedan neozbiljan način posvećen hrani, na trenutak ćemo postati ozbiljni i reći da hrani na sahranama treba stati na put. Sva suludost ove prakse je prikazana u “Nenadu”.

Kultur Shock – Sarajevo

Šta je prvo što vam padne na pamet kada pomislite na Sarajevo? Ćevapi, zar ne? Balkanski gradovi su često poznati po tome da brend grade oko neke vrste hrane, a o brendu Sarajeva pevaju vam Đino i Kultur Shock.

Bonus escajg:

URGH! – Kašika, viljuška, nož