-

Top 10 country goes rock pesama

Country muzika ili američki narodnjak, kako neki vole da kažu, poznat po „havajskim“ gitarama, bendžoima i violinama, kod nas je verovatno najpopularniji zbog video igre GTA San Andreas. Mnogima je to sigurno bio i prvi dodir sa countryjem, a verujemo da se svi sećaju Mary-Beth Maybell i njenih stereotipnih redneck fora između vanvremenskih hitova koji su se vrteli na K-Rose radio stanici.

Ipak, danas vam donosimo jednu drugačiju stranu country muzike. Hitove velikana poput Casha, Owensa, Reeda, Jennings, kao i diva Lorette Lynn, Tammy Wynette ili Nancy Sinatre obrađivali su brojni rok i pank bendovi, čak i jedan domaći, pa se ispred vas nalazi lista Top 10 obrada kantri pesama, uz jedan manje-više neočekivani bonus.

The White Stripes – Rated X

Jack i Meg su tokom svoje karijere u The White Stripes izbacili par pesama koje su korene vukle iz kantri muzike, a poprilično je poznata njihova verzija pesme „Jolene“, kantri megazvezde Dolly Parton. Ipak, pošto je ta pesma preveliki zicer, a i sama Loretta Lynn je pravila kvalitetniju muziku od Dolly, koja je bila poznatija po nekim drugim stvarima, „Rated X“ se nekako prirodno nameće kao izbor za ovu listu.

Les Claypool’s Duo De Twang – Battle of New Orleans

Les Claypool, poznat i kao frontmen čuvenog sastava Primus (koji će se malo kasnije takođe naći na ovoj listi), osnovao je svojevremeno Duo De Twang sa Brianom Kehoeom, gitaristom benda M.I.R.V, da se na jedan neobičan način igraju sa country muzikom. „Battle of New Orleans„, koju u originalu izvodi Johnny Horton, se našla na njihovom jedinom albumu, a peva o događajima iz američko-engleskog rata (1812-1815) iz prvog lica američkog vojnika.

The Beatles – Act Naturally

Iako je izašla samo dve godine nakon originalne verzije pesme Bucka Owensa, jasno je da su The Beatles pokupili svu slavu sa „Act Naturally„. Zanimljivo je da je glavni vokal na pesmi bio Ringo Star, tadašnji bubnjar The Beatles, koji je dvadeset godina kasnije, 1989. godine, upravo sa Buckom Owensom snimio i duet verziju ove pesme.

The Blues Brothers – Stand by Your Man

Da ne bi ostali bez glave na svirci u Bob’s Country Bunkeru, Braća Bluz su u filmu iz 1980. godine morala malo da se prilagode i da zasviraju country. Osim pesme „Rawhide“ koja je otvarala istoimenu popularnu američku western seriju, morali su da odsviraju i pesmu prve dame kantri muzike Tammy Wynette. „Stand By Your Man“ je jedan od najprodavanijih singlova country pevačica svih vremena, a doživeo je i verziju iz osamdesetih koju pevaju Lemmy iz Motorheada i Wendy O. Williams iz benda Plasmatics.

Primus – Amos Moses

Već smo pričali o Lesu Claypoolu i njegovoj privrženosti country muzici, pa je uspeo da kroz Primus provuče pesmu legendarnog Jerryja Reeda, koji je bio jako popularan po svom stilu sviranja gitare. Pesma je priča o fiktivnom liku Amos Mosesu, tipičnom američkom redneku, koji je živeo u močvarnim predelima Luizijane i njegovom nelegalnom lovu na aligatore. Originalna verzija Jerryja Reeda može se čuti i na K-Rose radiju.

Hladno Pivo – Country (Will The Circle Be Unbroken)

O da, country je stigao i na ove prostore. Hrvatski pankeri su na svom drugom albumu u country-punk fazonu obradili jedan od najvećih hitova grupe Carter Family koji će uskoro napuniti 100 godina. Ova grupa je bila specifična po tome što su zaista bili porodica Carter, u počeku njih troje, ali je kroz godine prošla nekoliko promena i obuhvatila tri generacije Cartera.

Operation Ivy – One of These Days

Country i ska? Čekaj, šta? Kalifornijski ska sastav Operation Ivy je svojevremeno obradio najveći hit Nancy Sinatre, ćerke velikog Franka Sinatre. Nancy nikada nije pevala čist country, ali je pravila kombinacije ovog žanra sa popularnom muzikom tog vremena i baš to se može čuti u njenoj verziji ove pesme, koja se u originalu zove „These Boots Are Made For Walkin„. Pesma je zaživela i u verziji metal benda Megadeth.

Me First and The Gimme Gimmes – (Ghost) Riders in the Sky

Me First and The Gimme Gimmes su odlučili da ceo jedan album posvete country pesmama, pa su se na njihovom „Love Their Country“ našle obrade pesama Williea Nelsona, Dolly Parton, Johna Denvera…ali i ova koju možete čuti ovde – Johnnyja Casha. Originalna verzija pesme „(Ghost) Riders in the Sky“ zapravo pripada Neilu LeVangu i njegovom bendu, ali je ona bila instrumental na koji je Cash kasnije dodao reči.

James Hetfield – Don’t You Think This Outlaw Bit’s Done Got Out Of Hand

Frontmen Metallice je odradio, pa može se reći, strašan posao u obradi ove pesme čuvenog „outlaw country“ muzičara Waylona Jenningsa. Outlaw country, ili odmetnički country, je podžanr koji je pevao o odmetnicima, razbojnicima i zatvorenicima u njihovoj borbi protiv policije i šerifa, a proslavili su ga upravo Jennings, Cash, Nelson, Hagard i drugi.

R.E.M. – King of the Road 

O R.E.M.-u zaista nema potrebe trošiti mnogo reči, a pesmu koju su obradili „King of the Road“ i koja se našla na njihovom albumu „Dead Letter Office“, u originalu izvodi Roger Miller, country muzičar poznat po hitu „Me and Bobby McGee“ koji je kasnije postao poznat u izvedbi Janis Joplin. Miller je tokom svoje karijere izbacio više pesama koje su doživele obrade bendova najrazličitijih mogućih žanrova.

Bonus:

Post Malone – I’m Gonna Miss Her & You Can Have The Crown

Američki reper Post Malone iskakao je iz svog prepoznatljivog stila prethodnih godina obrađujući brojne rock i grunge pesme, a prošle godine snimio je session na kom je uplivao i u country vode, koje mu, moramo priznati, jako dobro leže. Posebno mesto na ovom nastupu zauzimaju pesme Brada Paisleya i Sturgilla Simpsona.