-

Top 10 all-female bendova

The Runaways
The Runaways

Na pomisao da u nekom bendu postoji ženski član, svakome na pamet pada pevačica omamljujućeg glasa i zanosnog stasa ili pak, pomalo mistična ali opako virtuozna dama na basu. Ali dame su pokazale da nisu samo slatke statistkinje  već da mogu podjednako dobro da vladaju bilo kojim instrumentom na sceni.

Od prvih smelih koraka rokenrola kao pravca pa sve do danas, kroz svet muzike prodefilovalo je mnogo pripadnica lepšeg pola koje su, rame uz rame sa muškim kolegama, obeležile istoriju rokenrola. Muzički sastavi sa ženskom postavom oduvek su bili zanimljivi a mnogi od njih bili su (i dalje su) inspiracija potonjim generacijama muzičara koji tek stasavaju.

Zašto su se baš dole pobrojani sastavi našli na ovoj listi, pročitajte u redovima koji slede.

10. 4 Non Blondes

Američki rok bend iz San Franciska, 4 Non Blondes nastao je 1989. godine a bend su osnovale basistkinja Christa Hillhouse, gitaristkinja Shaunna Hall, bubnjarka Wanda Day i pevačica/gitaristkinja Linda Perry. Njihova prva proba bila je zakazana za 17. oktobar 1989. u 18 časova ali je nešto nakon 17 časova zemljotres pogodio oblast San Franciska. Vrhove top lista osvojile su 1993. godine svojim singlom “What’s Up?” da bi naredne godine Perry napustila bend tokom snimanja drugog albuma i započela solo karijeru kao producent i tekstopisac. Njeni hitovi našli su se na albumima izvođača kao što su: Christina Aguilera, Alicia Keys, Pink, Gwen Stefani, Courtney Love i Kelly Osbourne.

9. The Bangles

Pesme “Walk Like an Egyptian”, “Manic Monday” i “Eternal Flame” američkog pop-rock sastava The Bangles i dalje su nezaobilazni deo plejlisti brojnih radio stanica širom sveta. The Bangles su osnovale 1980. godine u Los Anđelesu, Susanna Hoffs (vokal, gitara), sestre Vicki (vokal, gitara) i Debbi Peterson (vokal, bubnjevi). Vrhunac karijere dostižu tokom osamdesetih godina XX veka kada nastaju njihovi najveći hitovi koji ih lansiraju u sam vrh Bilbordove liste hitova. Nakon toga usledila je pauza u radu a devojke se ponovo okupljaju 1998. godine kako bi snimile pesmu “Get The Girl” za soundtrack filma “Austin Powers: The Spy Who Shagged Me”. Poslednji studijski album “Sweetheart of the Sun” objavile su 2011. godine i dalje su koncertno aktivne.

8. Vixen

Hard rock/heavy metal američki bend Vixen svoj komercijalni uspeh postigao je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina XX veka. Bend je osnovala gitaristkinja Jan Kuehnemund 1973. u Minesoti dok je još bila u srednjoj školi. Klasičnu postavu činile su: Janet Gardner (vokal, gitara), Janice Lynn “Jan” Kuehnemund (gitara, prateći vokal), Sharon Share Pedersen (bas) i Roxy Dora Petrucci (bubnjevi). Par puta su prestajale sa radom i ponovo se okupljale u drugačijoj postavi. Vixen su snimile svega četiri studijska albuma: „Vixen“ (1988), „Rev It Up“ (1990), „Tangerine“ (1998) i „Live & Learn“ (2006). Krajem 2012. godine Jan Kuehnemund htela je da okupi klasičnu Vixen postavu ali neposredno pre nego što je zvanična objava otišla u etar, Jan je dijagnostifikovan rak.

7. Astarte

Black metal bend Astarte iz glavnog grada Grčke, Atine, stvarao je gotovo punih dvadeset godina. Maria Kolokouri a.k.a. Tristessa (bas, gitara, klavijature), Nemesis (gitara) i Kinthia (vokal, gitara) svoj rad započele su 1995. godine pod imenom Lloth da bi par godina kasnije promenile ime benda u Astarte (sirijsko-feničanska boginja plodnosti i lepote, zaštitnica žena – prim. aut.) i pod tim imenom 1998. godine izdale svoj prvi studijski album “Doomed Dark Years”. Početkom avgusta 2014. godine, nakon duge borbe sa leukemijom, osnivačica benda, Tristessa, gubi bitku a bend nakon njene smrti zvanično prestaje sa radom. Astarte su iza sebe ostavile pet studijskih albuma a među poslednjim radovima nalazi se i učešće na Celtic Frost tribute albumu “Order of the Tyrants” gde su obradile pesmu “Sorrows Of The Moon”. U čast Tristesse, preostale članice ujedinile su se pod prvobitnim imenom Lloth i nastavile da sviraju.

6. L7

L7 su punk rock bend iz Kalifornije koji je bio aktivan od 1985. do 2001. godine i ponovo se okupio 2014. godine. Zbog njihovog zvuka i imidža često ih svrstavaju kao deo grunge pokreta, posebno zato što su uticale na riot grrrl (underground feminist hardcore punk pokret – prim.aut.) bendove devedesetih godina XX veka. Bend su 1985. Godine oformile Donita Sparks i Suzi Gardner. Njima su se pridružile Jennifer Finch na basu i Roy Koutsky na bubnjevima koga smenjuje Demetra “Dee” Plakas. Tokom 1991. godine bend je pokrenuo grupu za prava žena na izbor – “Rock for Choice” koju su podržali bendovi: Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, Nirvana, Rage Against the Machine. Časopis Rolling Stone njihov album iz 1992. godine “Bricks Are Heavy” proglasio je za jedno od najbitnijih izdanja devedesetih. Tokom nastupa na Reading Festivalu (1992) bend je zbog tehničkih problema morao da prekine svoj nastup. Publika je podivljala i počela da ih gađa blatom na šta je Donita Sparks na sred bine izvadila svoj tampon iz pantalona i bacila ga na masu uzvikujući: “Jedite moj korišćeni tampon, ser**e!” Sparks se nikada nije izvinila za ovaj incident.

5. Boye

New wave/alternative rock bend iz Novog Sada, Boye je “Prvi pravi ženski zvuk” sa naših prostora (bar kada su počeci rada ovog benda u pitanju). Boye su oktobra 1981. godine osnovale: Biljana Babić (bubnjevi), Jasna Manjulov (klavijature, vokal), Ljiljana Radaković (bas) i Klaudija Gavrilović (gitara, vokal). Samo dva meseca nakon osnivanja nastupale su na manifestaciji “Novosadski novi talas” u Beču. Demo snimaju u produkciji frontmena benda Disciplina Kičme, Dušana Kojića Koje, a ubrzo nakon toga i singl sa dve pesme “Ja hoću te” i “Kralj Dosade” za PGP RTB koji je bio uvertira za album iz 1988. “Dosta! Dosta! Dosta!”. Devedesete prate brojne promene u postavi, izdavanje albuma: “78”(1990), “Boye se ne boje” (1993) i “Prevariti naviku” (1997), kao i neki zapaženi nastupi. Mnogi domaći bendovi obrađivali su pesme Boya, a 2014. pesma “Dosta! Dosta! Dosta!” našla se na soundtracku popularne tv serije “Otvorena vrata”.

4. Kittie

Kanadski alternativni metal bend iz Ontaria, Kittie, oformljen je 1996. godine kada su se bubnjarka Mercedes Lander i gitaristkinja Fallon Bowman upoznale na vannastavnom času fizičkog. Sestra Mercedes Lander, Morgan postala je pevačica  i ritam gitaristkinja, dok je Tanya Candler upotpunila postavu na basu, ali nju kasnije smenjuje Talena Atfield. Kittie na sebe skreću pažnju tek 1999. godine singlom “Brackish” sa njihovog debi albuma “Spit” koji je širom sveta prodat u preko milion kopija iako se pojavio u vreme kada je stari način muzičke industrije počeo da izumire. Kittie nose titulu poslednjeg DIY benda koji je gotovo preko noći od underground postao svetski poznat bend. Takođe, jedan su od najznačajnijih ženskih bendova u istoriji, posebno za Generaciju Y. Poslednji album “I’ve Failed You” objavile su 2011. godine a od 2014. bend beleži “prazan hod” jer su članice više okrenute drugim poslovima a i u toku su pripreme za obeležavanje 20 godina rada benda putem knjige i dokumentarca koji će biti objavljeni 2016. godine.

3. The Go-Go’s

Američki rock bend The Go-Go’s nastao je davne 1978. godine u Los Anđelesu i prvi je bend sa kompletnom ženskom postavom koji je sam pisao svoju muziku i tekstove i gospodario vrhom Bilbordove top liste. Njihov debi album “Beauty and the Beat” smatra se jednim od “temelja američkog new wavea”. Nakon objavljivanja, album je ušao na Bilbordovu top 200 listu gde se na prvom mestu zadržao šest uzastopnih nedelja. Početnu postavu benda činile su: Belinda Carlisle( vokal), Jane Wiedlin (gitara, vokal), Margot Olavarria (bas) i Elissa Bello (bubnjevi). Unutrašnji konflikti i razilaženje u pristupu muzici kao i zavisnost od droge nekih članica rezultirali su razlazom grupe maja 1985. godine. Nekoliko dobrotvornih koncerata devedesetih godina XX veka ponovo okuplja klasičnu postavu benda, a 2011. turnejom “Ladies Gone Wild” bend obeležava 30 godina od objavljivanja svog albuma prvenca. Iste godine The Go-Go’s dobijaju zvezdu na holivudskoj Stazi slave, a 2014. godine dobijaju svoje mesto i u Dvorani slavnih u Holivudu.

2. Girlschool

Britanski heavy metal bend Girlschool trenutno je najstariji aktivni all female rok bend koji praši već 35 godina. Nastao je na tekovinama školskog benda Painted Lady u eri new wave of British heavy metal scene, a inspiraciju za naziv Girlschool pružili su Paul McCartney & Wings svojim hit singlom iz 1977. godine – “Mull of Kintyre”. Bend Girlschool iz anonimnosti je povukao Lemmy Kilmister (Motörhead) kada ih je, nakon što je čuo njihov singl “Take It All Away”, pozvao kao podršku za Overkill turneju Motörheada. Naredne godine usledio je i debi album “Demolition”. Tokom svoje karijere nastupale su na rok i metal festivalima širom sveta. Uprkos brojnim promenama u postavi, originalne članice Kim McAuliffe, Enid Williams i Denise Dufort i dalje su u bendu, izuzev gitaristkinje i pevačice Kelly Johnson koja je 2007. preminula. Inače, Girlschool nedavno su, u saradnji sa producentom Chrisom Tsangaridesom, završile snimanje novog albuma Guilty as Sin“ čiji se izlazak očekuje tokom ovog leta.

1. The Runaways

The Runaways su američki rock bend koji je radio i stvarao tokom druge polovine sedamdesetih godina XX veka. Bend su krajem 1975. godine osnovale bubnjarka Sandy West i gitaristkinja Joan Jett i sa pevačicom/basistkinjom Micki Steele nastupale su po klubovima u Los Anđelesu. Ubrzo se ustaljuje postava benda tako da se Sandy i Joan pridružuju gitaristkinja Lita Ford, pevačica Cherie Currie i Jackie Fox na basu.

Bend je objavio četiri studijska albuma i jedan live a među najpoznatijim pesmama svakako su: “Cherry Bomb”, “Hollywood”, “Queens of Noise”, kao i Velvet Underground cover “Rock & Roll”. The Runaways nikada nisu postigle neki zapaženiji uspeh u Americi ali su bile prava senzacija u ostatku sveta, posebno u Japanu gde su, uz bendove ABBA, KISS i Led Zeppelin, važile za jedan od najpopularnijih sastava. Usled razmimoilaženja u mišljenju kojim muzičkim stilom bend treba da se rukovodi, The Runaways se razilaze 1979. godine.

Uspeh benda The Runaways utro je put mnogim potonjim ženama u muzici i bendovima poput: The Go-Go’s, Sahara Hotnights, L7, The Donnas, Vixen… da uđu u svet rock muzike kojim su do tada gospodarili muškarci.