-

Stevie Nicks – 10 zanimljivosti iz života rock ‘n’ roll kraljice

Stevie NicksKada jedna veoma svestrana ličnost poseduje karijeru koja se proteže preko 50 godina, teško je izdvojiti samo deset stvari koje je čine jedinstvenom. To postaje još teže kada je u pitanju kraljica rock ‘n’ rolla, Stevie Nicks.

Čak iako ste osoba koja je dovoljno mlada da može da joj bude i praunuče, nemoguće je i zamisliti da niste makar jednom čuli njeno ime. Osim ako ste vanzemaljac i upravo ste sleteli na planetu Zemlju. Postoji mogućnost da vas je upravo njen glas privukao jer na ovome svetu ne postoji nista slično i ništa ne može da vas omađija kao glas ove žene.

Žena od zlatne prašine

Šezdesete godine prošlog veka su donele mnoge promene. Rušenje tradicionalnih vrednosti, položaja žena u društvu i sveobuhvatnu reformaciju shvatanja sveta. Najsjajnija zvezda promena je svakako bio položaj žena u muzici. Žena više nije bila objekat bez prava govora, ona nije samo majka, domaćica i sluga muškarcima. Ona je neko ko ima svoje snove, talente, sposobnosti i pre svega nezavisnost.

U periodu „doba ljubavi i muzike“, žene su mogle da budu muzičari i da šire svoje poglede na svet i samim time ohrabre sve one koje su se plašile da se njihov glas čuje. U prenesenom i doslovnom smislu. Kako je i sama mnogo govorila o tome, Stivi je smatrala da je njena misija bila da pokaže ženama da su i one ključni deo muzike. Želela je da pokaže svojim vršnjakinjama ali i mlađim generacijama da postoji i drugi svet osim kuhinje i dečijih kolevki.

Malo je reći da je uspela u tome jer ona i dan danas sarađuje sa mladim umetnicima koji su tek na svojim počecima. Mnogi umetnici navode Stivi kao glavni uzor, ne samo u muzičkom smislu već i stavu i stanju duha.

Biti žena i svetu muzike, nosi velike poteškoće za koje je potrebna ogromna snaga da se prevaziđu. Kao i mnoge druge muzičarke, ni Stivi nije zaobišla nadaleko poznata objektifikacija. Kada ste lepa, zgodna plavokosa devojka sasvim je sigurno da će vaš spoljni izgled biti meta kritike i često će vaš muzički talenat i doprinos biti u senci trivijalnih kometara.

Međutim, Stivi je uvek imala keca u rukavu, njeno stvaralaštvo je količinom i kvalitetom prevazišlo banalnosti i postavilo je u Valhalu umetnika, pre svega ženskih umetnika, gde niko do današnjeg dana ne može da joj parira.

1. Buckingham Nicks

Od ranog detinjstva, Stevie je znala da želi da se bavi muzikom i u tome joj je pomigao njen deda koji je bio kantri muzičar. Sa njim je učila da peva i kasnije za svoj šesnaesti rođendan dobija gitaru na poklon. Prva pesma koju je napisala je „I’ve loved and I’ve lost“ i u tom trenutku je shvatila da je muzika njen životni poziv.

Prvi pravi koraci ka ozbiljnijoj karijeri je napravila kada se pridružila Linsday Buckinghamu, prijatelju iz srednje škole koji ju je ubacio u svoj garage rock bend Fritz. Nedugo nakon toga, Stevie i Linsday su dobili ponudu da nastupaju kao duo. Zajedno snimaju album „Buckingham Nicks“ koji je imao kratkotrajan uspeh i izdavačka kuća je odlučila da raskine saradnju sa njima.

Očajni i bez para, dugo su razmišljali kako da nastave. Dali su sebi rok od 6 meseci da pokušaju da se probiju. Ako plan ne uspe, vratili bi se u školu i nazad u roditeljsko gnezdo. Međutim, sudbina je imala druge planove za njih, na sreći svih nas. Mick Fleetwood, bubnjar i vođa benda Fleetwood Mac je čuo njihov demo i pozvao ih da se pridruže. Od tog trenutka, neraskidivi duo tekstopisaca i muzičara Buckingham i Nicks postaju članovi jednog od najuticajnihih bendova na svetu u celoj istoriji muzike.

2. Fleetwood Mac

Kada slušamo Fleetwood Mac, ne možemo da smestimo u svesti koliko su buran život vodili. Lagani blues-folk-rock bend, sa dva ženska i jednim muškim vokalom koji peva o ljubavi i čije pesme izazivaju samo sreću. Prosto ne možete da zamislite sve njih kako luduju svakog dana i gde su prisutne velike količine opijata. Njihova priča je i više nego burna i luda.

Nakon velikog uspeha prvog albuma u novoj postavi, Fleetwood Mac iz 1975. godine, bend je raspolagao velikom količinom novca koji nisu znali kako da potroše. Krenulo se velikim koracima – kuće, kola, skupa odeća, sve sami klasici. Usledili su najburniji periodi koji su mogli da rezultiraju raspadom benda.

Bračni par McVie, Christine i John su se razveli a Stevie i Linsday su raskinuli svoju dugogodišnju vezu. Mnogi bendovi bi se raspali čak i nakon manjih razmirica ali su članovi Fleetwood Maca iskoristili svoje frustracije iz ličnog života i stvorili ono što se danas naziva jednim od najvećih albuma ikada, „Rumors“ koji je dostigao platinasti status čak 11 puta.

3. Solo karijera

Kao da ljubavne razmirice nisu bile dovoljne, Fleetwood Mac se još jednom našao pred nepremostivm preprekom. Koliko je neki bend snažan uprkos svemu, glavni dokaz je koliku strast prema muzici gaji. Nakon nekoliko godina snimanja i turneja po svetu, Stevie je odlučila da se upusti i vode solo karijere.

Kako je u Fleetwood Macu bilo nekoliko tekstopisaca, Stevie je morala da izdvoji samo 2 do 3 pesme po albumu. Za nekoga ko je pisao svakodnevno i imao materijala za više albuma ukupno, ovakav dogovor nije mogao dugo da se održi. Više od svega je želela da se njene pesme čuju pa makar i to bilo izvan Fleetwood Maca. Stevie bila integralni deo benda i svi su bili zabrinuti misleći su da ovo znači kraj života i karijere koju su do sada imali.

Međutim, desilo se upravo suprotno. Stevie je uspela da paralelno održava svoju solo karijeru i nastavi da snima albume sa Macom. Njena diskografija broji 8 solo abuma i 7 albuma sa Fleetwood Macom.

5. Rock ‘n’ Roll Kuća Slavnih

Ova manifestacija i ceremonija po mišljenju mnogih je samo trivijalna i ne znači zapravo mnogo, ali je ipak jedna od velikih priznanja muzičarima. Uz svu pompu koja je prati i čini je poput dodele Oskara, uvođenje u Rock ‘n’ Roll Kuću Slavnih je veliko dostignuće. Naša današnja slavljenica je prva žena koja je uvedena dva puta. Ovo je veoma veliki značaj jer slučajevi kada su muzičari dva puta uvođeni (jednom u okviru matičnog benda i jednom kao solo) dostižu čak do 22 puta. Stevie je uvedena u Kuću Slavnih prvi put 1998. godine kao član Fleetwood Maca i 2019. godine kao solo umetnik.

6. Daleko je Grammy

Poput Leonardo DiCapria koji nikako da osvoji Oskara (douše konačno jeste nakon mnogo godina), tako je i Stevie ostala bez ove prestižne nagrade. Ovo samo po sebi nije mnogo relevantno i nikako nije merilo kvaliteta nečije karijere ali Stevie do sada ni jednom nije osvojila Grammy sa svojim solo ostvrenjima. Nominovana je čak 8 puta ali joj je nagrada izmakla . Stevie se nije mnogo potresla oko ovoga jer je njena karijera odavno prevazišla sve i svakoga i njena muzika je ono što je čini toliko uticajnom tokom svih ovih decenija.

7. Stilska ikona

Nakon neprijatnog iskustva tokom foto sesije za naslovnicu albuma „Buckingham Nicks“, gde ju je fotograf naterao da se obnaži zajedno sa Linsdayem, odlučila je da nikad više ne dozvoli da joj iko priča kako treba da izgleda i kakav bi stil trebalo da neguje.
Od tog trenutka razvila je „personu“ i na sceni je od sedamdesetih pa sve do danas vidimo uvijenu u hiljadu šalova, u visokim potpeticama i divljom plavom kosom. Eterična, mistična i ekstremno ženstvena. Stevie je želela da pokaže da žene ne moraju da sekusalizuju svoj izgled kako bi privukle pažnju.

Sama pojava Stevie na sceni je magija. Njeni pokreti, performans i glas sve skupa predstavljaju neku vrstu egzorcizma, ritualnog obreda koji vas podiže do stanja omamljenosti. Stevie je svoju inspiraciju za stil pronašla u bajkama koje joj je majka pričala kada je bila mala. Odlučila je da spoji vilinsku magiju, sirovost Janis Joplin i senzualnost Grace Slik u svom stilu koji je i dan danas jedinstven, jer niko niti zvuči niti izgleda kao ona.

8. American Horor Story

Anđeoski lik i glas Stevie Nicks i serija American Horror Story? Ovo je jedna od pojava Stevie na velikom platnu. Zapitali biste se kako je došlo do toga i zašto baš ona? Iako sama kaže da se oprobala u glumačkim vodama kada je bila tinejdžerka i bila je užasna u tome, odlučila je da se pojavi u seriji.

Za one koji ne prate seriju, možemo samo da naglasimo da se pojavila u sezoni koja se bavi vešticama i veštičarenjem. Kada ovako postavimo stvari, slika je malo jasnija. Prvi hit koji je Stevie napisala je „Rhiannon“, veliki hit Fleetwood Maca sa istoimenog albuma. Rhiannon je bila velška veštica a Stevie je svojim scenskim mađijanjem svakako neka vrsta veštice ali one dobre. U seriji naravno, igra samu sebe.

9. Saradnja sa muzičarima

Prelazak iz benda u solo vode znači da imate veću kontrolu nad svojim stvaralaštvom i samim tim možete da birate sa kime sarađujete. Lepota solo karijere je što možete da budete i gostujući umetnik i da pozovete druge da gostuju sa vama. Stevie je sarađivala sa mnogima ali je najušečatljivija saradnja bila sa Tom Pettyem i Don Henleyem.

Sa Pettyem je imala duet „Stop Draggin’ My Heart Around“ na svom albumu iz 1981. godine „Bella Dona“. Petty je bio njen prijatelj i savetnik tokom cele solo karijere i po njenim rečima velika podrška i neizmeran uticaj na pisanje muzike.Osim Pettya i Henleya, Stevie je sarađivala i sa Princeom, Kenny Logginsom, John Stewartom i mnogim drugima.

Najskoriju saradnju u obliku dueta je ostvarila sa Lanom Del Rey. Pesmu sa Laninog albuma „Lust for Life“, „Beautiful People with Beautiful Problems“ izvode obe dame ali je ipak vokalna deonica koju Stevie izvodi ono što daje pesmi dodatni magični element.

https://www.youtube.com/watch?v=zu6-lqS8cwY

10. Game of Thrones

U intervjuu sa Rollingstone časopisom, pričajući o svemu i svačemu, Stevie je spomenula da je napisala pesmu o serijalu Game of Thrones. Ovo ostvarenje je još uvek samo u formi poezije, ne prevedeno u muziku. Za nekoga ko ne poseduje računar kao Stevie, interesantna je činjenica da je čak i ona bila povučena ludilom koju je nosio ovaj serijal. Da li možete da zamislite kako bi izgledala neka scena serije, napetost do vrhunca, a onda – taj magični glas?

Njena muzika i tekstovi bi sve potpuno uklopiliu tematiku serije – magična stvorenja, srednjovekovne haljine, veštice i zmajevi. Nažalost, ostaje nam samo da maštamo kako Melisandre izgovara magične reči the night is dark and full of terrors uz glas Stevie u pozadini.