-

St. Patrick’s Day setlista – Sláinte!!!

st patricks day

Iako trenutna situacija kod nas, a još manje u svetu, najblaže rečeno, nije berićetna (svi znamo zbog čega), mnogi ljubitelji i poštovaoci irske kulture i ove godine obeležavaju praznik posvećen svetom Patriku. Vanredno stanje, zabrana okupljanja na snazi, otkazane svirke i manifestacije nisu im prepreka da St. Patrick’s Day proslave u svoja četiri zida!

Jedan od omiljenijih celtic punk bendova današnjice, Dropkick Murphys, nakon 24 godine sprečeni su da održe tradicionalni koncert na Dan svetog Patrika. Međutim, sledeći onu show must go on krilaticu, odlučili su da, ipak, odrade nastup bez publike i to u formi livestreama preko njihovog YouTube kanala, Instagram i Facebook Live profila. Dodatna radost za shamrockere!

U supermarketima nema borbe oko ginisa, džina ili viskija, tako da lagano mogu da se opskrbe za sopstvene potrebe, a ova selekcija pesama može im pomoći da pokrenu zabavu.

The Dubliners / „Seven Drunken Nights“ ili „Whiskey in the Jar“

Znam, znam, početak, pa, odmah, opšte mesto. Šta da se radi? U pitanju je najuticajniji irski folk sastav koji će se ove godine ujediniti kako bi obležili pedesetogodišnjicu od osnivanja. Evo, i na ovaj način im odajemo priznanje.

Mr. Irish Bastard – „I Hope They Sell Beer In Hell“

Bend iz Nemačke, ali zvuče prokleto irski!

Flogging Molly – „Drunken Lullabies“

Među onima na koje su Dablinci uticali svakako se nalazi i bend Flogging Molly. Ova razigrana celtic-punk družina pravi totalnu ludnicu na koncertima, ima mnoštvo hitova za takvo nešto, a za ovu priliku nezaobilazna je pijana balada.

The Undertones – „Teenage Kicks“

Postava iz Severne Irske čije se rani singl iz sedamdesetih idealno uklapa u ovaj štimung.

The Mahones – „Paint the Town Red“

Ovaj kanadski sastav oformljen je tačno pre trideset godina kako bi održali nastup upravo na Dan svetog Patrika. Trinaest albuma kasnije i dalje rasturaju kao na samom početku.

Thin Lizzy – „The Boys Are Back In Town“

Lično, jedan od omiljenijih bendova sa ovog spiska. Sigurno ste već mogli da vidite njihovo ime i ovu pesmu na raznim St. Patrick’s Day kompilacijama. Što se autora teksta tiče, ova pesma komotno može na svaku kompilaciju!

Stiff Little Fingers – „Suspect Device“

Zaista zapaljivi materijal!

The Real McKenzies – „Chip“

Još jedna kanadska grupa na listi. Hoće li stvari u stanu ostati na mestu nakon ove rasturačine?

Mutiny – „Girlz on the Fiddle“

I u Australiji se može svirati kvalitetan celtic-punk.

Fontaines D.C. – „Big“

Osobe koje me poznaju, svesni su činjenice da mi je ova ekipa trenutno jedan od omiljenijih bendova. I njih bih stavljao na svaku bogovetnu listu.

The Tossers – „The Horses“

„Irci“ iz Čikaga sa još jednom pogo numerom.

The Pogues & The Dubliners – „Irish Rover“

Da na listi ne bude jedan Shane MacGowan? Ma, ’ajte, molim vas! Ultimativna pabovska folk-rok numera sa kojom je onomad ostvario ogroman uspeh.

Pipes and Pints – „Never Let You Down“

Češki sastav koji u svojoj postavi ima gajde (a, piju i pivo) sam gledao uživo na Szigetu prošle godine i ostavili su sasvim pozitivan utisak.

Dropkick Murphys – „Rose Tattoo“

Uvertira za ponoćni koncert! Prosto, jedna ovakva lista ne može bez ove numere.

Sláinte!!!