-

Sedamdeseti rođendan Rokija Eriksona: Trinaest liftova do trinaestog sprata

Večeras će se u Ostinu, u američkoj državi Teksas, održati koncert kojim će Roki Erikson, uz specijalne goste, proslaviti svoj sedamdeseti rođendan. Svetkovine organizovane istim povodom će se u toku narednih meseci održavati širom Amerike. Međutim, povod za slavlje ne leži u jednostavnoj činjenici da je još jedna rokenrol zvezda dočekala osmu deceniju, već je dublji i kompleksniji od toga.

Naime, Roki Erikson je jedan od poslednjih autentičnih rokenrol heroja: bend The 13th Floor Elevators, sa kojim je nastupao na početku karijere, smatra se začetnikom psihodeličnog roka, a sam Erikson ključnom figurom tog žanra i tvorcem horor roka. Pored toga, Roki dočekuje sedamdeseti rođendan kao pobednik, nakon decenija provedenih po zatvorima i mentalnim institucijama, lečenja elektrošokovima, borbe sa narkoticima, alkoholom i drugim ličnim demonima, starost proživljava mirno i dostojanstveno.

Tim povodom, odlučili smo da se priključimo slavlju i odaberemo trinaest reprezentativnih pesama iz Rokijeve preko pedeset godina duge karijere i još jednom ukažemo na zasluge koje Erikson ima kao uticaj na generacije muzičara, od ZZ Topa, Dženis Džoplin, preko bendova Primal Scream, R.E.M. i Thin White Rope, sve do Butthole Surfersa, The Jesus And Mary Chain, Ciggaretes After Sex i The Black Angelsa. Svaka od ovih pesama je lift koji vodi direktno do mističnog trinaestog sprata, onog na kom se susreću piramida i treće oko, bog, đavo, vanzemaljci i razne čudovišne kreature koje je Roki video u košmarnim naletima šizofrenije, ali na kom, bar kako to sugeriše naziv poslednjeg Rokijevog albuma, prava ljubav uspeva da odagna svako zlo.

You’re Gonna Miss Me

Na legendarnoj Nuggets kompilaciji Lenija Keja pesma You’re Gonna Miss Me zauzima centralno, počasno mesto. Rokijev moćni vokal i vrištanje dostojno Skrimin Džej Hokinsa i Džejmsa Brauna, u kombinaciji sa žestokim gitarskim rifovima, opakom ritam sekcijom i tripozoidnim zvucima električnog krčaga, postavili su temelj za sve ono što se naziva prihodeličnim i garažnim rokom.

Reverberation (Doubt)

U želji da načine reviziju aristotelovske vertikalne organizacije znanja, koja se svodi na puku identifikaciju pojedinačnih objekata, namesto na uočavanje veza i odnosa među njima, The 13th Floor Elevators su tražili način da nadiđu granice zadate stvarnosti. Potragu za novim „savršenim zdravim razumom”, kako ga je nazvao Tomi Hol, idejni vođa benda, započinjali su najčešće sa LSD-jem. Pesma Reverbanation govori upravo o nadilaženju granica znanih sistema i prepreka koje pojedincu stoje na putu ka novim saznanjima.

Splash 1 (Now I’m Home)

Za prelazak „s one strane razuma” nisu neophodne psihodelične supstance. Ponekad je dovoljno naći pravu osobu, u potpunom strancu naći starog druga, pa se osećati dobro kao kod kuće.

Slip Inside This House

Osmominutno psihodelično putovanje kroz koje ulogu vodiča igra Rokijev glas. Nalik šamanu, ne dozvoljava da zalutate dok kraj vas prolaze beduinski karavani, jednooki ljudi i dok vam se udovi polako rastaču pod hipnotičnim zvucima distorzirane gitare i električne testije.

I Had To Tell You

Haos, sumnje i strahovi koji okružuju junaka ove pesme, koja umnogome podseća na one iz kataloga grupe The Byrds, bivaju prevaziđeni jedino uz pesmu koju pevuši voljena.

Two Headed Dog (Red Temple Prayer)

Pesma nastala usred Hladnog rata, inspirisana eksperimentima sovjetskog naučnika Vladimira Demihova. Stvorenja koja su nastanjivala mitove i fantazmagorije postala su deo stvarnosti. Rokenrol heroj, sa specifičnim odnosom prema košmarnom svetu, oseća svu strahotu takvog stanja stvari i pokušava da mu stane na put.

I Walked With A Zombie

Ako se kvalitet umetničkog dela može meriti brojem različitih asocijacija i tumačenja koje ono izazove kod recipijenata, onda numera I Walked With A Zombie spada u sam vrh rok muzike. Dva jednostavna stiha, repetitivni  „I walked with a zombie” i dodatni „last night”, vode slušaoca na putovanje u skrivena mesta uma. Sa ovom pesmom u ušima, bez dodatnih pomagala, može se stići daleko, direktno do trinaestog sprata.

It’s a Cold Night for Alligators

Jezovita noć u močvari, previše hladna za aligatore i pse. Jedino što se kreće u magli su ljudi-aligatori, bića koja su se u Rokijevu pesmu ušunjala iz horor filmova B kategorije sa kraja pedesetih godina prošlog veka.

Starry Eyes

Nakon albuma Evil One, nastanjenim mračnim podzemnim bićima, Roki Erikson je snimio ploču Don’t Slander Me, koja započinje u sličnom maniru, ali se zatim uzdiže put nebesa, vodeći slušaoca za sobom. Devojka „sa očima zvezda” je ideal ka kojem se stremi. Treba iznaći način kako dopreti do nje.

  

You Don’t Love Me Yet

Folk balada koja melodijski lebdi na pola puta između Boba Dilana i Džina Klarka, ali čiji stihovi, u kojima je očigledan uticaj proživljenog, mogu pripadati isključivo Rokiju Eriksonu.

Goodbye Sweet Dreams

Kada negde pri kraju dokumentarnog filma You‘re Gonna Miss Me Roki Erikson, nakon dugogodišnje pauze od muziciranja, uzme gitaru i zapeva numeru Goodbye Sweet Dreams, gledalac shvata da se dogodilo nešto veliko i važno. Dok ispovednim tonom svom terapeutu peva o mrakovima kroz koje je prolazio, može se nazreti da se oporavak bliži. Stoga ova pesma, snimljena u novom aranžmanu, zauzima važno mesto na albumu True Love Cast Out All Evil.

Please, Judge

Jednog prolećnog subotnjeg jutra 1969. godine dvadesetdvogodišnji Roki Erikson je uhapšen. Opušak od džointa koji je bacio kroz prozor svog automobila pronašao je policajac koji ga je pratio. Time je okončana policijska hajka na bend The 13th Floor Elevators, a za Rokija su započeli višedecenijski sukobi sa vlastima, bivanje po zatvorima i mentalnim ustanovama, za koje je junak ovog teksta mislio da se nikada neće okončati. Otuda u autobiografskoj pesmi Please Judge moli sudiju da poštedi dečaka i oslobodi ga svega za šta ga terete, unoseći sumnju u osećaj za pravdu onih koji delaju pod njenim imenom.

True Love Cast Out All Evil

Decenije kriza, padova, zatvoreništva, borbe sa Luciferom, vampirima, dvoglavim psima, ljudima-aligatorima i drugim kreaturama sličnog ranga su iza Rokija. To je na trijumfalan način obznanio svojim za sada poslednjim albumom i istoimenom pesmom. Jedan od najvećih heroja rok muzike starost provodi uživajući u ponovnom braku sa prvom ženom, druženju sa sinom i povremeno obraduje fanove ponekim koncertom. Treba verovati Rokiju kada kaže da prava ljubav može odagnati svako zlo. On to ponajbolje zna.