-

Rock’n’roll Južne Amerike: Top 10 rock bendova u Argentini

Argentina

Kontinent Južne Amerike bio je jako pogodan za razvoj rock muzike izvan njegovog izvornog staništa, Engleske i SAD-a. Ovaj tekst posvetićemo jednoj od najvećih južnoameričkih država i začetnici rocka na ovom kontinentu – Argentini.

Razna politička previranja, državni udari, unutrašnji sukobi, koji su se smjenjivali, oslikali su se i na muziku, a rock je imao najveći spektar mogućnosti iskazivanja stanja društva. Zanimljivo je da su vlade koje su upravljale Argentinom zabranjivale pjesme na engleskom, što je uveliko pomoglo razvoju rocka i muzike, općenito na španskom jeziku, koju nazivamo Nacionalni rock pokret Argentine. Rock pomiješan sa raznim izvornim ritmovima Argentine daje poseban pečat pjesmama nastalim u ovom području.

Razvoj rock muzike u Argentini usko je povezan sa prvim pločama Beatlesa i Rolling Stonesa koje su navele argentinske bendove da imitiraju ove sastave, a poslije i da počnu sa pisanjem vlastitih pjesama i melodija.

Almendra – Ana no Duerme (1969)

Jedan od prvih bendova koji se upustio u pisanje svojih pjesama bio je Almendra.
Osnovan je u Buenos Airesu 1967. godine, a u svom kratkom postojanju ostavio je neizbrisiv trag u muzici Argentine.

La Joven Guardia – El Extraño del Pelo Largo (1970)

 “El Extraño Del Pelo Largo“ je pjesma koja je proslavila bend La Joven Guardia do te mjere da je nadahnula istoimeni film koji je proslavio tadašnje rock bendove. Ime benda, La Joven Guardia (Mlada Garda), su preuzeli iz romana književnika sovjetskog porijekla Aleksandra Fadejeva.

Tanguito – Diamantas des Espuma (1970)

Nezaobilazni Tanguito bio je vođa argentinske akustične rock muzike. Smatra se najvećim argentinskim kantautorom svih vremena. Početkom sedamdesetih, njegova ovisnost o amfetaminima se pogoršala i duboko oštetila njegovu karijeru i lični život. Nekoliko je puta hapšen, a kasnije hospitaliziran u bolnicu Borda, gdje je bio podvrgnut elektrošok terapiji. U maju 1972. godine proglašen je pravno ludim i prebačen u zatvor za psihopate. Istog mjeseca Tanguito je pobjegao i izgubio život pod vozom u Buenos Airesu, u 26. godini života. Jedna od njegovih najljepših pjesama je ‘‘Diamantas des Espuma“ koja u prevodu nosi naziv “Pusti kišu i čovjek od kristala ponovo će zadrhtati“.

Pappo Blues – Insoluble (1973)

Pappo Blues, bend Norberta Aníbala Napolitana, bio je u odnosu na sve bendove tog vremena okrenut u suprotnom pravcu. Pjesme su pisane pod jakim uticajem američkog bluesa, ali je bend ipak bio jako prihvaćen.

Los Twist – Ricardo Ruben (1983)

Los Twist osnovan je u Buenos Airesu 1982. godine. Muzika je bila nadahnuta rokabilijem, a tekstovi su sadržavali snažne političke izjave prerušene u humor. Tokom 1982. godine Argentinom je vladala vojna hunta, sve do 1983. godine kada Argentina, posle mnogo godina diktature, dobija demokratiju. Većina rock bendova tog vremena je pisala tekstove koji su bili upućeni lošoj vlasti koja nije brinula za svoje građane.

Soda Stereo – Cuando Pase El Temblor (1985)

Soda Stereo je bend osnovan 1982. godine u Buenos Airesu. Međunarodni uspjeh je postigao tokom 1980-ih i 1990-ih, a smatra se najvažnijim i najutjecajnijim rock bendom na španskom jeziku ikad. Dio su nove generacije argentinskih rock bendova koji su nastajali ’80-ih godina prošlog stoljeća.

Los Redondos – Jijiji (1986)

Osnovani su 1976. godine, a bili su pioniri “punk“ i “new wave“ muzike u Argentini.
Poznati su i po nazivima Patricio Rey, Patricio Rey y sus Redonditos de Ricota
Glavni pjevač „El Indio“ Solari davao je mističnost bendu i njegovim nastupima, a dugo su ljudi pogrešno vjerovali da je njegovo pravo ili umjetničko ime Patricio Rey, dok je to samo izmišljeno ime za bend.

Los Piojos – Chactuchac (1988)

Los Piojos osnovan je krajem 1988. godine. Od svih bendova koji su se pojavili tokom
’90-ih , Los Piojos je bio jedan od rijetkih koji je mogao svojom popularnošću puniti stadione i prodavati milionske tiraže albuma.

Divididos – Salir a Asustar (1993)

Bend je nastao 1988. nakon smrti Luce Prodana i raspada benda Sumo, koji je imao veliki značaj u argentinskoj rock muzici. Divididos je poznat po miješanju rocka sa argentinskom narodnom muzikom, i tajnovitim, teško razumljivim tekstovima.

Los Rodriguez – Sin Documentos (1993)

Los Rodríguez je bio argentinsko-španski rock bend osnovan u Madridu.
Pjesme im se sadrže od spajanja muzike Rolling Stonesa sa argentinskom latino muzikom. Veliki uspjeh koji su postigli naveo je mnoge kasnije grupe da se bave muzikom.