-

Rock’n’roll Južne Amerike: Top 10 rock bendova Meksika

Meksiko Top 10 Santana

Nastavljamo sa istraživanjem muzike Južne Amerike, a današnja zemlja koju “napadamo“ je Meksiko. Kada neko spomene Meksiko svi pomisle na sukob te države sa Amerikom i povezuju je sa raznim kartelima, ali slabo ko pominje plodnu muzičku scenu ove države. Jedna od najvećih civilizacija “starog svijeta“, sa snažnom kulturom iza sebe, postala je centar razvoja rock’n’rolla Južne Amerike u drugoj polovici 20. stoljeća.

Rock muzika u Meksiku ima sličan početak kao i u većini zemalja na svijetu, izuzev Engleske i Amerike. Mladi bendovi koje je privukla rock muzika su počeli skidati pjesme sa top-lista ovih dviju zemalja, prevoditi ih na svoj jezik i svirati na igrankama. Veliki uspon se desio kada su TV kuće prepoznale mogućnost komercijalizacije ove muzike, što je dovelo do čuvenog hita “La Bamba“ Ritchija Valensa, a ostalo je historija. Najzanimljiviji događaj u ovom periodu bio je koncert “Avandaro“, održan pred 250.000 ljudi 1971. godine, a mnogi ga nazivaju i južnoameričkim Woodstockom. Meksička vlada nakon ovog koncerta započela je veliku propagandnu kampanju da bi demonizirali rock’n’roll. Izgovoriti reč rock ili imati rock bend bilo je zabranjeno, a ukoliko biste hodali ulicom neuredne kose, policija bi vas bez ispitivanja uhapsila.

Na ovoj listi naći ćete, hronološki poređano, 10 pjesama koje predstavljaju prekretnice u razvoju rock’n’rolla Meksika.

Los Locos del ritmo – Tomas un corazon (1966)

Los Locos del ritmo“ je prvi rock bend u Meksiku, a pjesma “Tomas un corazon“ prva pjesma ovakvog zvuka snimljena na ploči. Bend svira i danas, a tokom vremena uspijevali su da se prilagode novim trendovima, što ih drži na vrhu već preko 50 godina.

Peace And Love – Mariguana (1971)

Hipi pokret bio je jako zastupljen i u Meksiku. Mediji su ih okarakterisali kao pokret koji privlači mlade ljude, a glavni moto pokreta je da se ne radi apsolutno ništa. Pjesma “Mariguana“ benda Peace And Love bila je svojevrsna himna pokreta koji je kratko trajao u ovom dijelu svijeta.

Three Souls in My Mind – La Chava de Avandaro (1972)

Još jedan predstavnik hipi pokreta bio je i bend Three Souls in My Mind, koji je radio i u najgore vrijeme za meksički rock pokret, te je postao simbol otpora tokom 70-ih godina prošlog stoljeća. “La Chava de Avandaro“ je pjesma koja govori o djevojci koja je gola plesala na bini. Ovu lirsku sliku meksička vlada je jako zloupotrebila protiv rock pokreta optuživši ih za širenje nemorala.

El Tri – Abuso de Autoridad (1976)

Abuso de Autoridad“ je još jedna pjesma koja je dovela do sukoba meksičkih rokera i tadašnje vlasti. Osnivač benda “El Tri“,  Alex Lora, poslije je govorio da to više nikad ne bi uradio, ali pošto nije znao stvarne posljedice koje su mogle da ga sustignu radio je i pisao pjesme ovakvog sadržaja.

Chac Mool – Nadie En Especial (1980)

Chac Mool“ su pioniri progresivnog rocka u Južnoj Americi. Bili su jedna od rijetkih grupa koje su u svojoj muzici predstavljale drevne civilizacije koje su naseljavale Meksiko.
Iako su trajali jako kratko, od 1979. do 1985. godine, uspijeli su snimiti četiri albuma. Imaju status kultnog benda u Meksiku.

Sombrero Verde – Profesor (1981)

Sombrero Verde je jedan od osnivača new wave pokreta u Južnoj Americi. Bend je osnovan 1981. godine, a 1987. mijenja ime u Mana, pod kojim radi i danas.
Grupa je osvojila četiri Grammy nagrade, osam Latin Grammy nagrada i pet MTV Video Music Awards nagrada u Latinskoj Americi. Prodali su više od 40 milijuna ploča širom svijeta.

Javier Batiz – Esta Vez (1984)

Javier Batiz jedan je od rijetkih muzičara koji su pripadali svim epohama razvoja rocka u Meksiku. Prvi bend osnovao je davne 1958. godine, a od sredine ’70-ih počinje sa solo radom. Zanimljiva anegdota je da je mama Carlosa Santane čula kako Batiz sa bendom svira na jednom trgu, otišla po svoga sina kojem se svidjela muzika koju su svirali, a ostalo je historija. Da Javier Batiz nije toga dana svirao na trgu blizu Santanine kuće, pitanje je da li bi se mali Carlos ikad bavio muzikom.

Maldita Vecindad – Pachuco (1991)

Maldita Vecindad su predstavnici novog vala meksičkih rock bendova. Često u svojoj muzici miješaju tradicionalne kubanske oblike kao što su bolero i sin cubana. Pjesma “Pachuco“ govori o problemima, avanturama i ljepoti društva koje želi poboljšati svoj ekonomski status i nemarnostosti vlade Meksika koja je kriminalnim putevima rasprodala zemlju i dovela je do najveće ekonomske krize 20. stoljeća.

La Cuca – El Son Del Dolor (1992)

La Cuca je jedan od rijetkih bendova Meksika koji se počeo baviti metal muzikom. Osnovani su 1989. godine od strane Josea Forsa. Već sa prvim albumom su se razlikovali  od bilo kojeg drugog meksičkog benda jer su njihove pesme bile nepristojne, agresivne, šaljive, prepune psovki.

Café Tacvba – La Ingrata (1994)

Grupa Café Tacvba je eksperimentirala s mnogo različitih glazbenih stilova, od punka i ska, preko elektronike, do hip-hopa. Svoj debitantski album su snimali rekordno dugo, što je bila posledica nepoznavanja osnovnih principa rada u bendu jer su svi članovi prije osnivanja bili ulični svirači, te su svirali šta im trenutno padne na pamet. Postali su oličenje meksičke ulične muzike, koja svoju popularnost duguje upravo ovim momcima.