-

Rock ‘N’ Bass – Top 10 pesama koje počinju bass gitarom

pesme koje pocinju basom

U sportskim krugovima se, u šali, kaže da su golmani samo najbolji prijatelji fudbalera. Ova pošalica je, naravno, latentna uvreda za sve golmane sveta, jer znači da su isti „tamo neki“ čuvari mreže, koji sa fudbalom nemaju veze.  Dakle, reč je o sporednim akterima, koji su manje važni i manje kul od njihovih kolega fudbalera, i kojima je jedini uspeh u životu što poznaju ove „jurišnike“ na loptu. Možeš misliti, velika umetnost je šutnuti loptu. Viđao sam foke u ZOO vrtu koje driblaju kao Ronaldo, a nisu milijarderi, već izdvojeni iz svog prirodnog habitata, uveseljavaju razmažena derišta za usoljenu haringu. Prava umetnost je, kad poslednja linija odbrane popusti,  a golman ostane sam na gol liniji, i hladan kao pokojni Toza, napravi „paradu“ u gornje rašlje, pozira fotografima dok je u letu, i naravno, epohalno odbrani gol! E, to vam je, deco, umetnost. Nažalost, ova neslana šala ima svoj pandan i među muzičarima, samo što su ovde predmet ismevanja basisti. Znate, to su oni što sviraju gitaru sa četiri žice, jer su nesposobni da nauče da sviraju one sa šest. To vam je onaj, kako se zove, joj, svirao je sa kul  tipovima – Freddiem, Rodgerom i Brianom, u grupi Queen, mislim da se zove… ma nije ni bitno, basista je. Bitno je. Taj muzičar se zove John Deacon i jedan je od najboljih muzičara svih vremena. I nije jedini. Mnogi basisti su vodeće figure u svojim bendovima, kao što je slučaj i sa Steveom Harrisom, vođom legendarnih Maidena. Da ne pominjemo Flea iz grupe Red Hot Chili  Peppers, ili legendarnog Paula McCartneya iz  Beatlesa. Da bismo vratili ravnotežu u ovaj muzički disbalans i ispravili nepravdu, kako bi univerzum nastavio normalno da funkcioniše, odlučili smo da vas, na ovom mestu, podsetimo na neke od ultimativnih rock n’ roll hitova, koje počinju upravo bas linijama. Vežite se, polećemo.

10. The Cure – Just Like Heaven

Šta reći za ovo muzičko delo, osim savršeno. Uživajte.

9. Red Hot Chili Peppers – Around The World

Kada se kaže RHCP, prva asocijacija jeste groove koji daje bas gitara legendarnog Flea. Njegov stil sviranja je jedinstven i prepoznatljiv, a čini ga „šamaranje“ (slap) žica, kao i odličan osećaj za funk ritam. Njegove note i ritmovi prosto vas teraju da skačete po sobi u boksericama i „ludujete“ do iznemeglosti. Ovo poslednje vam i preporučujemo da učinite dok je na snazi vanredno stanje i izolacija. Izdržite.

8.  Iron Maiden – The Clairvoyant

Iron Maiden je bend koji čini grupa prekaljenih muzičara. Čak tri solo gitare, bubnjevi, bas gitara i vokal, kombinacija su koja Maidene čini paklenom mašinerijom, koja punom parom gazi kroz vode heavy metal muzike već više od 40 godina. Smatraju se začetnikom New Wave British Heavy Metal pravca, jer su s početka karijere uspešno kombinovali pank muzički izraz sa melodičnim prizvucima heavy metala. Na čelu ove skupine virtuoznih muzičara, nalazi se Steve Harris, basista i autor većine tekstova, koji je, uz gitaristu Davea Murreya, stalni član postave Maidena, još od osnivanja. Upravo je Harris odgovoran za prepoznatljiv zvuk „Gvozdene Device„. Jedinstvene bas linije koje stvaraju snažan, galopirajući zvuk i ritam, udaraju pravo u centar frontalnog korteksa velikog mozga, i čine da se ovaj svet okreće brže. Poseban stil sviranja ovog žičanog instrumenta nosi „trade mark“ ovog muzičara, na prvo slušanje prepoznatljiv, dajući heavy metal muzici novo značenje reči „heavy“. Iako ima više pesama grupe Iron Maiden, koje započinju bas linijama ovog muzičkog virtuoza, poput pesme „Wrathchild„, poslušaćemo, na ovom mestu, pesmu „The Clairvoyant„, koja se smatra za jednu od najboljih pesama ove grupe.

7.  Queen – Under Pressure

Za pesmu „Under Pressure„, legendarne grupe Queen, slobodno se može reći da je spasila album „Hot Space“ od potpunog debakla. Pesma je snimljena još 1981. godine kao singl, a otpevali su je zajedno Freddie Mercury i David Bowie. Ono što ovu pesmu krasi, pored sjanog teksta i odličnog vokalnog dua Mercury – Bowie, jeste simpatičan uvod koji čine ništa drugo do odmerene i pažljivo osmišljene bas linije Johna Deacona.  Pesma je strateški našla svoje mesto na gore pomenutom albumu, naredne godine, i postala  njegova svetla tačka. Postoji zanimljiva trivija u vezi sa nastankom ovog čuvenog bas uvoda. Naime, u pauzama snimanja albuma, Deacon je svirao kako bi prekratio vreme, i tom prilikom je, sasvim spontano, počeo da svira ovu svima dobro poznatu melodiju, i to je činio iznova i iznova, dok nije ogladneo i skočio do obližne picerije na ručak. Kad se vratio, svi su mu tražili da odsvira svoje bas deonice, kako bi ih snimili za pesmu, ali on nije mogao da ih se seti. Međutim, uz pomoć bubnjara Rodgera Tailora, koji je zapamtio melodiju, Deacon se setio rifova, i tako je nastao legendarni uvod u pesmu „Under Pressure“.  Još jedan hit grupe Queen nosi potpis i pečat ovog muzičara, a to je pesma „Another One Bites The Dust„, koja je svoje mesto našla na albumu „The Game“ iz 1980. godine.

6. Motorhead – Ace of Spades

Čak i oni koji ne slušaju grupu Motoread, a takvih je malo, znaju za pesmu „Ace Of Spades„. Ona je vrhunac muzičkog stvaralaštva legendarnog Lemmya Kilmistera i zauvek će ostati njegov zaštitni znak. Prljavo, brzo i direktno, Motorhed vam donosi osećaj slobode i potpunog odsustva svih granica. Otvoren put, vetar u kosi, Ace Of Spades u ušima. To je sloboda. Za sreću je zaista potrebno malo.

5. Pearl Jam – Jeremy

Te 1991. godine, grandž je osvojio svet i pri tom potpuno bacio na kolena hair metal bendove iz osamdesetih, koji su mogli samo da priznaju kapitulaciju. NirvaninNevermind“ i album „Ten“ grupe Pearl Jam, postali su manifest jednog novog muzičkog izraza, koji je u prvi plan doneo mračne note i priče o otuđenosti, neprilagođenosti i otpadništvu. Bile su odraz devedesetih. Šta reći za album prvenac legendarne grupe Pearl Jam, osim da je pravo muzičko blago, koje s godinama dobija na vrednosti. Poslušaćemo na ovom mestu ultimativni hit Jeremy, koji započinje melodičnim i snažnim bas linijama, koje zatim prelaze u snažnu grunge grmljavinu.

„Jeremy spoke in class today“.

4.  Metallica – For Whom The Bell Tolls

E, ovde stvari postaju više nego ozbiljne. Sve u vezi Metallice s početka karijere, bilo je više nego heavy. Zvuk je bio prljav, sirov, a reči su bile nove i iskrene. Album „Ride The Lightning“ s pravom nosi ovaj naziv, jer sve numere sa istog čine da osećate svu snagu gromova i munja. Jer, Metallica to i jeste. Ona je sila prirode u punom sjaju i moći, koja pomera planine i koja urezuje svoje inicijale pravo u srca. Ovo je prilika da se setimo njega. Bio je vrhunski umetnik i muzički virtuoz. U bendu Metallica svirao je bas, i bio je najbolji. Sa njim, ovaj bend je doživeo svoj stvaralački vrhunac. Zajedno su dotakli nebo. Nebo ga je, nažalost, želelo za sebe, i uzelo nam ga zauvek. Međutim, ostaje nam njegova muzika kao zaostavština. Zvao se Cliff Burton. Počivaj u miru, legendo.

3. Guns N’ Roses – Coma

Guns N’ Roses su, 1991. godine, objavili svoj dupli album „Use Your Illusion vol I and II“, koji je, po mišljenju mnogih, nadmašio i album prvenac „Appetite For Destruction“ iz 1987. godine, a iza kog je usledila jedna od najdužih turneja u istoriji rock muzike. Kako ovde govorimo o numerama koje počinju sa bas linijama, izdvojili smo snažnu rock stvar pod nazivom „Coma„. Da, ovo deset minuta dugo muzičko remek delo, jeste vredno pomena, jer pored sjajnog teksta i zapaljivih rifova legendarnog Slasha, sadrži odličan intro sa bas deonicom Duffa McCagana. Tvrdi bas akordi s početka pesme, savršeno leže uz otkucaje srca i uvode vas u atmosferu odsustnosti svih čula i potpunog mraka, koju nosi stanje kome. Vredna pomena je i pesma „It’s So Easy„, sa albuma „Appetite For Destruction“, koja takođe započenje bas liijama legendarnog Duffa.

 „You’ve caught me in a coma

and I don’t think I wanna

ever come back to this 

world again…“

2. Pink Floyd – Money

Pesma u kojoj je opevan novac. Ovo je verovatno omiljena pesma Baje Patka, koju sigurno sluša dok broji svo ono zlato koje poseduje, dok mu se zenice pretvaraju u znak dolara. Ova pesma ima pandan i u našoj muzici, tačnije u pesmi „Novčaniceeee„, koju sve u terci izvodi Branka Katić u filmu „Rane„. „Samo šušteće, ništa zvečeće“ (čitaj po piroćanski),  rekao je Šojić.  Da se vratimo na Pink Floyd i njihovoj odi monetama.  Neverovatno, uspeli su da vam dočaraju zvuk ili „govor“ novca. Kada bi novac pričao, tako bi zvučao. Ideja da numera počne sa svedenom, a opet prijemčivom bas linijom, uz zvuke kase i zveket kovanih novčanica, postiže odličan efekat na slušaoca, koji počinje i da „vidi“ sav taj novac i njegov sjaj. Pesma govori o ljudskoj gramzivosti i pohlepi, kao i činjenici da lova otvara sva vrata i da se njome može sve kupiti. E, na ovo poslednje, odgovor imaju Beatlesi, koji kažu da se ljubav ne može kupiti novcem.

  1. The Beatles – Come Together

Poslednji album legendarnih liverpulskih bubica, nastao je u lošim okolnostima, jer su se članovi benda, u vreme snimanja, slabo je reći, prezirali. Profesionalizam je, srećom, i ovde prevagnuo, pa se taj antagonizam nije osetio i na samom albumu „Abbey Road„, koji je svetlost dana ugledao 1969. godine. Produkcijski snažan i sa mnoštvom dobrih pesama, bio je to album koji je učinio da kraj postojanja grupe The Beatles, bude dostojan ovih muzičkih veličina. Na albumu se posebno izdvojila Lennonova numera „Come Together„, koja je, odmah po objavljivanju, postala ultimativni hit. Pa da poslušamo.

S obzirom na, zaista, veliki broj pesama koje počinju na ovaj način, navešćemo neke pesme koje se, bez posebnog razloga, nisu našle na našoj listi, a vredne su pomena:
1. Nirvana – Love Buzz
2. Muse – Hysteria
3. Tool – Schism
4. RATM – Bombtrack
5. Primus – Lacquer Head
6. NOFX – Stickin’ In My Eye
7. Black Sabbath – N.I.B

Koja pesma, po vašem mišljenju, zaslužuje da se nađe na ovoj listi?