-

Redwood bleeds, SAMCRO lives: 10 numera koje su obeležile Sons of Anarchy

Malo ko nije čuo za Sons of Anarchy, ali ipak da obnovimo gradivo. Glavni odgovorni za ovo ludilo od serije, koje ti se uvuče u sve pore i likove tako poveže sa tobom, da se zapitaš da li si normalan kad kreneš da plačeš zbog njihovih suza i patiš zbog njihove patnje, jeste američki scenarista, reditelj, producent i glumac Kurt Sutter (pojavljuje se u seriji kao Otto Delaney). Radnja serije se odigrava u zamišljenom kalifornijskom gradu Čarmingu, a fokusirana je na bajkerski klub Sons of Anarchy i na sudbine njegovih članova. Od naivne želje ljubitelja motora da samo žive život punim plućima, Sonsi su brzo dostigli dno, uz kriminal i unutrašnja previranja. Glavni lik je Jackson „Jax“ Teller, koji kroz svoju hamletovsku priču koja se provlači kroz čitavu seriju, polako ali sigurno stiže do potpunog moralnog i emotivnog raspadanja, jer gubi (ili sam sebi oduzima) sve što je najviše voleo u životu. Serija je završila posle 7 sezona, a emitovala se na američkom kanalu FX od septembra 2008. do decembra 2014. godine.

Da se razumemo unapred, ova lista neće biti vesela. Najlepše numere sa soundtrack albuma su ujedno i pozadinske priče najemotivnijih i najtužnijih događaja u seriji. Ova lista je potpuno subjektivna, tako da ne zamerite puno ako nisam razmišljala isto kao i Vi. Na kraju, mislim da je svako doživeo Sons-e na svoj način, ali da nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Upozorenje svima koji nisu gledali, ovaj tekst sadrži spojlere.

10.AUDRA MAE & THE FOREST RANGERS – Forever Young

Sezona 1, epizoda 12

Zbog dokaza koje je agentica June Stahl podmetnula, a da izgleda kao da je Harry „Opie“ Winston (inače Jaxov najbolji i najstariji prijatelj) cinkaroš, Clay Morrow, predsednik kluba i Jaxov očuh, postupa po protokolima, i naređuje da se Opie smakne. Međutim, vraćajući se kući, Opie menja automobile sa suprugom Donnom, te u sačekuši od strane Tiga, takođe člana kluba, Donna strada umesto supruga. Pesma prati scene koje prikazuju Jaxa , koji slomljen zbog prijateljevog gubitka, dolazi kući svom malenom sinu, koga su konačno pustili iz bolnice, jer je imao teške zdravstvene komplikacija pošto mu se majka drogirala dok je bila trudna. S druge strane vidimo Opija koji plače za svojom suprugom, sedeći na krevetu pored dvoje dece koja mirno spavaju, neznajući da im se majka neće vratiti. Jako emotivna scena, a tekst pesme i izvođenje je upotpunjuju.

9. BATTLEME – Hey hey, my my 

Sezona 3, epizoda 13

Pesma ide u poslednjim scenama, gde Opie Winston, iz osvete zbog ubistva supruge, ubija agenticu June Stahl. Sa zadnjeg sedišta auta Opie kaže „That’s what she felt.“ i ubija Stahlovu pucnjem u glavu, baš kao što je njegova Donna stradala.

8. CURTIS STIGERS & THE FOREST RANGERS – John The Revelator

Sezona 1, epizoda 13

Klub je na groblju, sahranjuju Opijevu suprugu Donnu. Jax se pojavljuje na kratko i odlazi do groba svog oca Johna Tellera. Njegov najbolji prijatelj, i Opijev otac, Piney Winston, donosi mu rukopis njegovog oca, nazvan „Life and death of SAMCRO“ (Sons of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original, često pisan i kao Sam Crow.), uz reči „It’s time for a change.“ Jaxov otac je promenu hteo čim su se Sonsi upleli u ilegalne poslove, ali je nastradao pre nego što je išta pokušao da promeni. Epizoda se završava uz ovu pesmu, i Jaxovu odluku da je stvarno vreme za promenu.

7. PAUL BRADY & THE FOREST RANGERS – Gimme Shelter 

Sezona 2 Epizoda 13

U ovoj epizodi je stradao jedan od omiljenih sporednih likova. Edward Epps (prospect zvani „Half-sack“, zbog toga što je u ratu izgubio jedan testis) dao je život da spase malog Abela od irskog otmičara, ali nije uspeo. Pesma prati i emotivnu scenu u kojoj Jax sa momcima juri po dokovima čoveka iz IRA-e koji uspeva da im pobegne, uđe u čamac i ode sa bebom Abelom.

6. JAMEY JOHNSON, TWIGGY RAMIREZ & SHOOTER JENNINGS – You Are My Sunshine

Sezona 6, epizoda 12

Neka se javi onaj ko se nije naježio na ovakav aranžman ove pesme i kombinaciju sa pričom koju prati. Ovde se vidi da je kancerozno tkivo razdora već pred metastazom. Životi svakog od članova nisu prošli ništa bolje od kluba. Pesma prati scenu u kojoj Jax dolazi kući i ne zatiče tamo svoju porodicu, jer je njegova supruga Dr Tara Knowles, uzela sinove Abela i Thomasa i otišla, želeći da ih zaštiti od sveg zla koje način života u Čarmingu nosi. Emotivnije od lica oca koji gleda prazne krevetiće bez dece, jeste lice majke koja leži i grli decu, potpuno svesna da će je to što je uradila, verovatno koštati života.

5. THE WHITE BUFFALO – House of The Rising Sun

Sezona 4, epizoda 14

Jax saznaje da je njegov očuh odgovoran za smrt njegovog oca Johna. Njegova majka Gemma Teller i partnerka Dr Tara Knowles ga ubeđuju da ga ubije i zauzme svoje mesto u klubu, koje mu rođenjem pripada. Clay leži u bolnici, jedva je preživeo posle Opijeve pucnjave na njega, pošto mu je ubio oca. Jax ga posećuje, govori mu da zna sve i uzima mu predsedničku oznaku. Na kraju epizode vidimo prvi sastanak kluba koji Jax održava sedeći na mestu predsednika.

4. ED SHEERAN – Make It Rain

Sezona 7, epizoda 12

Jedna od najtežih epizoda. Čak tri od glavnih likova završava svoje priče u ovoj epizodi. Juan Carlos Ortiz, aka Juice, bivši šerif Unser, i alma mater kluba – Gemma Teller. Gemma je hladnokrvno ubila svoju snaju, Taru Knowles, Jaxovu suprugu, i uz pomoć Juice-a, ubistvo predstavila kao akt kineske mafije sa kojom su imali sukobe. Kada je Jax saznao istinu, kodeks je bio jasan. U ružičnjaku stare porodične kuće on ubija svoju majku i odlazi kući kod dece i bivše žene, slomljen i krvavih patika, dok traje ova jezivo prigodna numera, maestralno otpevana od strane Eda Sheerana.

3. NOAH GUNDERSON & THE FOREST RANGERS – Day is Gone

Sezona 6, epizoda 13

Počinje kada Jax dolazi kući i nalazi svoju suprugu Taru mrtvu na podu. Srceparajuća scena u kojoj Jax plače i trese se grleći mrtvu suprugu ne bi mogla da rasplače samo kamenčugu. Da li je ovo bio momenat u kome je Jackson shvatio da je vrag odneo šalu, ili ne, to još uvek ne mogu da razlučim.

2. GREG HOLDEN – The Lost Boy

Sezona 5, epizoda 4

There goes the golden boy. Najnamučeniji lik, koji je najmanje zla naneo, odlazi na večni počinak uz pratnju ove pesme. Klub se oprašta od Opija Winstona, koji je mučki ubijen u zatvoru, svojevoljno se žrtvujući za prijatelje i klub. Uz njihovu zajedničku fotografiju iz detinjstva i reči “ See you later, brother.“ Jackson daje poslednji pozdrav svom najstarijem prijatelju. Suze.

1.THE WHITE BUFFALO & THE FOREST RANGERS – Come Join the Murder

Sezona 7, epizoda 13 – kraj serije

Svako ko je iole razumeo suštinu ove serije nije mogao da predvidi drugačiji kraj. Posle svega što je uradio, posle policije za vratom, gomile prijava, potencijalne smrtne kazne i od strane zakona, i od strane klubskog zakona, Jax Teller se oprašta sa decom, predsedničku oznaku daje Filipu Chibsu Telfordu, i odlazi do mesta na kome mu je otac poginuo. Raširenih ruku i s osmehom na licu, na očevom motoru, Jackson Teller udara u kamion i stavlja tačku na sve. Bukvalno sve.