-

Raspojasani panker na velikom platnu – 10 filmskih uloga Iggyja Popa

iggy pop balkanrock

James Osterberg rođen je na današnji dan (21. april) 1947. godine i za života i mnogo posle njega ostaće upamćen kao Iggy Pop, frontmen grupe The Stooges, legenda rokenrola i jedan od pionira panka. Njegovi energični nastupi na bini praćeni životinjskim pokretima doneće revoluciju u percepciji rokenrola i postaviti nepisano pravilo ponašanja frontmena koje je svako nadalje morao da primeni.

Filmska industrija, naravno, nije mogla biti imuna na takvu harizmu. Pored nekoliko angažmana u stvaranju muzike za filmove, Iggy je često viđen u filmovima glumeći širok dijapazon uloga, od glavnih do takozvanih gostujućih gde se pojavljuje u jednoj sceni, ali ostavljajući dubok pečat u ostvarenjima u kojima je glumio.

Za ovu priliku smo izdvojili deset filmova i uloga po kojima ga najviše pamtimo (lista je sortirana po hronološkom redosledu, te ne predstavlja bilo kakav vid rangiranja).

Hardware (1990)

Ok, ovo je jedna od uloga koje se ne vide nego čuju, ali je i pored toga dovoljno upečatljiva. U ovom futurističko-distopijskom trileru sa dosta filmske estetike i specijalnih efekata iz „B“ filmova osamdesetih, Iggy je Angry Bob, DJ sa veštačkom alatkom sa W.A.R radija koji danonoćno obaveštava slušaoce o dobrim i lošim vestima u post-nuklearno vreme na njemu prilično svojstven način. A dobrih vesti  – nema! Tu je negde u filmu i sam Bog Lemmy, vozi rečni taksi i odvrće „Ace of Spades“ glavnim glumcima, cameo performans koji je naplatio flašom Jack Danielsa.

Cry Baby (1990)

Kao mlađi je često navodio režisere da mu daju nastrane uloge u kojima je bio izuzetan, poput uloge Belvedere Rickettesa, ujaka lika Johnnyja Deppa, u romantičnoj komediji „Cry Baby“. Ovo je prvi film u kome će se njih dvojica prvi put spojiti i posle tesno sarađivati. Koga pozvati da glumi čudaka koji će se trljati wc četkom u velikom metalnom loncu nasred dvorišta? Koga drugog do Iggyja?

Dead Man (1995)

U drugom ostvarenju na kome Iggy Pop i Johnny Depp sarađuju je film „Dead Man“ vrhunskog nezavisnog režisera Jima Jarmusha. Na svom neobičnom putovanju do smrti, Depp u društvu Nikoga nabasava na Iggyja i još dvojicu klošara. Iggy je Salvatore „Sally“ Jenko, najdobrodušniji, najnačitaniji i najpobožniji među njima.

Tank Girl (1995)

U filmskoj ekranizaciji čuvenog post-apokaliptičnog superherojskog stripa „Tank Girl“ Iggy Pop je pedofil po imenu Rat Face. Film nije prošao prilično uspešno i dobio je loše ocene kritike, ali je Iggy pokazao kako može biti izvanredan ekscentrični dirty old man.

Snow Day (2000)

U tinejdžerskoj komediji „Snow Day“ glumi gospodina Zellwegera, namćorastog radnika na klizalištu koji obožava da uspavljuje decu dosadnim starim šlagerima, ali i mrzi Metallica-u! Deca su znala kako da ga prevare, pa bi često vršila diverziju kako bi bar na kratko prekinula njegov psihički teror sa razglasa.

Coffee and Cigarettes (2003)

Jim Jarmusch je sasvim uspešno reciklirao jedan od svojih kratkih filmova u kojem je glumio Iggy Pop i pretvorio ga u omnibusno remek-delo. U svakoj priči je esencijalan doručak pobednika, a takav je i susret Iggyja i Toma Waitsa (glume sami sebe) gde uz kafu i cigaretu proslavljaju ostavljanje pušenja.

Suck (2009)

Makar on bio delom mjuzikl i govorio o rokenrolu, „Suck“ je dokaz da Amerikanci i ne znaju baš napraviti dobar rokenrol film. Ipak, prosek vadi niz gostiju iz sveta muzike, uključujući veličine kao što su Moby, Alice Cooper, Alex Lifeson, Henry Rollins i naravno Iggy koji filmu daju kakav-takav kredibilitet, barem što se tiče rokenrola.

Asthma (2014)

U svom poznatom outfitu, u farmerkama i go do pojasa, Iggy se u filmu „Asthma“ pojavljuje u samo jednoj sceni, u zatvorskoj ćeliji, gde se nalazi na redovnom otrežnjenju. Kada Gus, glavni lik, upadne kod njega u ćeliju, za kratko vreme će saznati mnoge teorije zavere.

Blood Orange (2016)

Jedan od retkih filmova gde Iggy igra glavnu ulogu. On je Bill, poluslepa rok zvezda u idiličnoj penziji koju provodi u svojoj vili negde u španskom selu sa svojom mladom i atraktivnom suprugom. Idilu će prekinuti njen bivši ljubavnik kada jednog dana nepozvan doputuje u njegovu vilu.

The Dead Don’t Die (2019)

Mnogi koji su gledali ovo novo ostvarenje režisera Jima Jarmuscha složiće se u tvrdnji da je Iggy Pop najbolji zombi ikada stvoren u svetskoj kinematografiji. Pored toga što jedu iznutrice, zombiji u ovom filmu sa sobom nose strast iz prethodnog života što je jedino ljudsko ostalo u njima. Nije teško pogoditi njegovu – kafa! Njegov kolega iz filma „Coffee and Cigarettes“ Tom Waits takođe glumi u ovom filmu.