-

Pred beogradski koncert: Sting u deset pesama

Nekadašnji vođa čuvene grupe The Police, Sting, rođen je 2. oktobra 1951. godine kao Gordon Matthew Thomas Sumner. Kao najstarije od četvoro dece Ernija Samnera i njegove supruge Odri, rastao je u skučenoj kući i mračnoj dikensovskoj atmosferi tipičnoj za siromašne britanske krajeve. Još kao dete razvio je ljubav prema knjigama i kritikovao je sve što smatra da nije u redu sa društvom. Bio je tih i usamljenik, ali uprkos tome (ili zahvaljujući tome) i veliki zavodnik.

U januaru 1977. godine, zajedno sa Stewartom Copealndom i Henryjem Padovanijem (uskoro zamenjenim Andyjem Summersom) osnovao je The Police. Već od samog početka bend je imao hitove na vrhovima britanskih top lista.

Solo karijeru započeo je 1985. i  nastavio je da niže uspehe sve do danas. Njegov kosmički uspeh može se pripisati pre svega velikom talentu, upornosti, sjajnim tekstovima i atmosferi svojstvenoj samo njegovim pesmama u kojima se na magičan način mešaju rok, pop i džez.

Dok željno iščekujemo Stingov koncert u beogradskoj Areni, možemo da ubrzamo vreme prisećajući se nekih od njegovih najboljih pesama.

  1. Englishman in New York, Nothing Like The Sun (1987)

Objavljena 1987. godine na albumu „Nothing Like The Sun“, ovo je jedna od najpoznatijih Stingovih pesama, a ukoliko njen refren nikada niste pevali „I’m an alien, I’m a little ailen“, ili ste od malih nogu bili vrsan poznavalac engleskog jezika, ili ste je čuli tek u „poznim“ godinama. Lepota ove kompozicije ogleda se u jedinstvenoj muzičkoj dinamici i u interesantnom tekstu. Takođe, nemoguće je ne pomenuti izuzetno talentovane džez muzičare koji su na njoj radili, naročito Branforda Marsalisa na saksofonu.

  1. It’s Probably Me, Ten Summoner’s Tales (1993)

Stingove pesme i bioskopsko platno imaju posebnu vezu. To je kombinacija sa kojom je prosto nemoguće promašiti. Dodajte u taj miks i Claptonovu gitaru i razumećete zašto je ova kompozicija gotovo na svakoj listi najboljih Stingovih pesama. Pesma je bila deo soundtracka akcionog filma „Lethal Weapon 3“, a ideja vodilja iza teksta je da se stvori atmosfera u kojoj je u redu da dva muškarca izraze ljubav jedan prema drugom, a da ne izgube svoj „mačo identitet“.

  1. Desert Rose, Brand New Day (1999)

Po svim zakonima prirode ova pesma trebalo bi da je dosadila svakoj osobi na planeti, ali Sting prkosi zakonima prirode. Iako se vrlo razlikuje od većine njegovih pesama, „Desert Rose“ je logičan korak u njegovoj karijeri, jer je muzičar oduvek gajio naklonost ka egzotičnim kulturama. Na ovoj numeri udružio se sa alžirskim pevačem Cheb Mamijem da bi zvučala što autentičnije.

  1. All This Time, Soul Cages (1991)

Album „Soul Cages“ je poseban korak u karijeri ovog umetnika, budući da je nastao nakon tri godine autorske blokade, koja je započela posle smrti njegovog oca. To je i razlog zašto je „Soul Cages“ jedan od najemotivnijih albuma koje je Sting ikad izdao. „All This Time“ je samo jedna od mnogih sjajnih numera na ovom albumu, ali se naročito izdvaja izuzetnom lirikom koja je zapravo najbliže što se može prići vrhunskoj poeziji. Kroz sadržaj pesme, definišu se bitna pitanja poput života, smrti, vere i smisla iza svakog od njih.

  1. Mad About You, Soul Cages (1991)

Još jedna numera sa Stingovog emotivnog povratničkog albuma, „Mad About You“ je još jedno poetsko dostignuće britanskog muzičara, mešajući u jednu jedinstvenu celinu teme ljubavi, religije, ambicija, ratova i grehova čovečanstva. Svakako, jasno je da je ljubav dominantna tema koja je neophodna da nadjača sve negativne stvari izazvane drugim činiocima. Ne treba zanemariti ni muziku, koja je toliko jedinstvena da se može prepoznati već od samog uvoda.

  1. Fortress Around Your Heart, The Dream of the Blue Turtles (1985)

Stingovom prvom solo albumu ne manjka dobrih pesama. Na njemu su se, između ostalih, našle i  „If You Love Somebody Set Them Free“, „Russians“ i „Shadows In The Rain“. Iako je teško izaći u prvi plan pored ovoliko kvalitetnih kompozicija, „Fortress Around Your Heart“ je to uspešno izvela, jer nas je na savršen način uvela u ono što će od tog trenutka postati Stingova solo karijera. I tekstualno i muzički „Fortress Around Your Heart“, važan je kamen temeljac za neponovljivu i nemoguću za kopiranje atmosferu koja je svojstena samo Stingovoj muzici.

  1. Fragile, Nothing Like the Sun (1987)

„Fragile“ je kompozicija čija je muzika inspirisana radom brazilskog muzičara (kompozitora, pijaniste i tekstopisca) pod imenom Antonio Carlos Jobim. Za ovu numeru Sting je odsvirao i gitaru i bas, što samo govori o njegovoj izuzetnoj veštini. Dok je muzika očigledno rađena pod uticajem portugalskog zvuka, tekst pesme posvećen je američkom inženjeru, Benjaminu Linderu koji je ubijen od strane kontrarevolucionara u Nikaragvi 1987. godine („… nothing comes from violence and nothing ever could“).

  1. Stolen Car (Take Me Dancing), Sacred Love (2004)

Prva pesma na ovoj listi iz 21. veka pokazuje da Stingovo stvaralaštvo nije oštećeno decenijama koje su prošle otkako je počeo da se bavi muzikom. Iako se po neznatno bržem ritmu razlikuje od uobičajenih Stingovih radova, „Stolen Car“ i dalje uspeva da slušaoce obavije tom jedinstvenom atmosferom na koju smo od njega navikli. Ono što je jedinstveno kod ove pesme je priča, koja ima sve što je potrebno da postane kvalitetan film: glavnog lika sa kojim se saosećamo („poor boy in a rich man’s car“), zaplet i trenutak u kom otkrijemo da je sve to u njegovoj mašti.

  1. Fields Of Gold, Ten Summoner’s Tales (1993)

Sting je sjajan muzičar i to je neosporiva činjenica, ali njegov najveći doprinos pop kulturi se ne ogleda u tome koliko on vešto iskomponuje ili odsvira pesmu, već u njegovom talentu kao tekstopisca. Gotovo svaka njegova pesma bi upravo zbog tekstova zvučala dobro i kada bi bila odsvirana samo na solo instrumentu kao što je klavir ili akustična gitara. „Fields Of Gold“ bi možda čak zvučala i najbolje. Jedna od numera koji definišu Stingov stil kakav ga poznajemo, „Fields Of Gold“ je pre svega posebna zbog izuzetno napisanog teksta, pa tek onda zbog izvođenja i muzike.

  1. Shape Of My Heart, Ten Summoner’s Tales (1993)

Mathilda (Natalie Portman) zakopava biljku u zemlju i govori „I’ll think we’ll be OK here Leon“. Dok se kamera udaljava od nje kreću prvi tonovi „Shape Of My Heart“. Ako u tom trenutku ne zaplačete ili imate nekih problema sa suznim kanalima ili nemate dušu. Film „Léon: The Professional“ naravno nije jedino što čini ovu pesmu posebnom. Muzika je, kao što je to uvek reč kada je u pitanju Sting, savršena, emotivna i magična. Tekst je, sa druge strane, jako neobičan, ali očigledno i vrlo dobro promišljen. U jednom interjvuu je o pisanju ovog teksta Sting rekao: „Hteo sam da pišem o kockaru koji se ne kocka da bi pobedio, već da bi shvatio nešto; da bi pronašao neku mističnu logiku u sreći; neki naučni, gotovo religijski zakon. Tako da ovaj lik je filozof, on ne igra samo zbog poštovanja i on ne igra samo zbog novca, on samo pokušava da shvati zakon, neku logiku iza toga. On je pokeraš, i nije mu lako da iskaže emocije, u stvari on ne pokazuje ništa, on je maska, i ima samo jednu masku koja se nikada ne menja“.