-

Poštujmo ono što nam je darovano – 10 pesama za Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje

Danas je dan kada slavimo nešto mnogo veće i važnije od nas samih, ono čega smo mi samo jedan sićušni deo koji na njemu živi, iako sebi često dajemo za pravo da potpuno prisvajamo to mesto. Danas obeležavamo 51. Dan planete Zemlje od njegovog osnivanja 1970. kada je američki senator i ekološki aktivista Gaylord Nelson odlučio da se nacionalna obuka o životnoj sredini upravo ovako nazove i održava svakog 22. aprila. Ali, kao što glasi naziv pesme Johna Denvera, svaki dan je Dan planete Zemlje i ne trebamo se setiti nje samo na današnji dan.

Za ovu priliku odabrali smo 10 pesama uz koje želimo da provedete današnji dan, kako biste shvatili koliko ste srećni što živite na ovako predivnom mestu. Stoga, ovde neće biti apokaliptičnih, pesimističnih i mračnih pesama u kojima čovek čineći svakakva zlodela uništava svet oko sebe (to čuvamo za neku drugu priliku). Posvetićemo se pesmama koje „upiru prstom“ u sve lepote i bogatstva prirodnog sveta dajući putokaze za to s kakvim poštovanjem i brigom bi trebalo da se ophodimo prema svetu oko sebe. Pustimo Zemlji tonove u kojima ćemo zajedno uživati!

Talking Heads – [Nothing But] Flowers

Dok se svi kad pišu eko pesme većinski opredeljuju da priču usmere ka tome koje stvari sve ne funkcionišu, da se kritički usmeravaju ka ljudskom delovanju ili kako uživaju u nekim momentima prirodne lepote, David Byrne se odlučuje da, bar na kratko, moderni svet izgleda potpuno drugačije od onoga kakvim smo ga napravili. Fabrike postaju planine i reke, tržni centri livade pune cveća, parkinzi su oaze, a umesto hrane iz mikrotalasne jedemo orahe i bobice i lovimo zvečarke. Dopustite da se to u vašoj glavi dogodi na ovih 4:20 minuta (slučajnost?).

John Denver – Sunshine On My Shoulders

Pored već pomenute kultne pesme John Denver ima još pregršt ekoloških pesama koje veličaju prirodu i njene darove. John Denver ovde uživa u zracima Sunca, oni su za njega velika inspiracija i teraju ga da piše prelepu ljubavnu pesmu. Ono što dobija od Sunca za njega nije nikako samo puka egzistencija, već i ogromna duhovna hrana. Želimo vam svima isto što i ovaj gospodin:

If I had a wish that I could wish for you
I’d make a wish for sunshine for all the while

Peter Gabriel – Down To Earth

Peter Gabriel je takođe kroz celu svoju karijeru napisao puno ekoloških i aktivističkih pesama, što dok je bio deo sastava Genesis, što u solo karijeri. „Down To Earth“ napisao je kao originalnu muziku za Diznijev i Pixarov crtani film „Wall-E“. Numera govori o trenutku kad smo zbog pohlepe napravili grešku – Then we got up on two legs, but we wanted to fly, ali i daje nadu da se stvari mogu ponovo vratiti na staro, jer ćemo jedom tako žarko želeti da nas ponovo okruži priroda i da čujemo jasan i umirujući cvrkut ptica i sve će biti kao da smo ponovo rođeni.

We’re coming down
Comin’ down to earth
Like babies at birth
Comin’ down to earth

KKN – Priroda

Teško da se može jasnije, bez manje uvijanja, ali i duhovitije od ovoga ukazati na prednosti prirode. Oslobodite se svih stega života i budite potpuno slobodni tamo gde vam pamet stane, gde nema brza hrana, nema koka-kola, ali ima pomoranje, žbunje i ganje. Upustite se u piknik s Kandom, Kondžom i Nebojšom.

Xavier Rudd – Follow The Sun

Ništa ne može lepše da umiri živce od nežne fingerstyle gitare i usne harmonike koje sviraju u savršenom skladu. Sama prirodnost zvuka pesme „Follow The Sun“ je dovoljna da vam bude jasno da se radi o vraćanju korenima. Ukoliko vam je Xavier Rudd nepoznat uživajte i u ostalim njegovim pesmama, podjednako su dobre da iskulirate sve oko sebe, pijete kafu/pivo/sok na Suncu i pratite njegovo kretanje. Tako malo je dovoljno za sreću.

Dave Matthews Band – Proudest Monkey

Dave Matthews Band će vam u ovoj numeri, svojim nenametljivim stilom ispričati priču o majmunu koji iz svog habitata odlučuje da se zaputi u grad. Veoma je ponosan, jer se odvojio od drugih, ali ipak često sumnja u ispravnost svoje odluke. Ipak je možda bolje kad su stvari mirnije i jednostavnije:

Staring at myself I turn to question me
I wonder do I want the simple, simple life that I once lived in well
Oh things were quiet then
In a way they were the better days

Kolja – Ala je lep ovaj svet

Teško da nešto može biti slađe i iskrenije od bradatog bluz debeljuce koji pevuši dečiju pesmicu Jovana Jovanovića Zmaja, odajući počast svim sitnicama koje planetu Zemlju čine onakvom kakva ona u suštini jeste. It’s a Wonderful World indeed, dokle god budemo u stanju da kao Kolja, bez ikakvog blama, pevamo ovakve pesme radujući se svim darovima koji su nam dati.

John Martyn – One World

Sledi jedna od najlepših pesama umetnika za koga je i sam Gilmour smatrao da je bolji muzičar od njega. Ipak, John Martyn nikada nije dobio, niti će verovatno dobiti, status kakav zaslužuje kao jedan o majstora kombinovanja psihodelije i etno muzike. Možda je tekst ove pesme nešto pesimističniji nego ostali na ovoj listi, ali njena muzika je svakako jedna od najboljih imitacija zvuka vetra i talasa, a punchline pesme je ono što svi sebi treba svakog dana da ponavljamo. Gotovo lajbnicovski Martyn peva:

One world, like it or not
One world, believe it or not
One world

Zato bolje ga čuvajmo!

Bob Marley – Sun Is Shining

No, pređimo na malo svetlije tonove, živahnije ritmove i zaplešimo na Suncu uz tvorca reggae muzike. Odlutajmo i spasimo se od nedaća.

Sun is shining, the weather is sweet
Make you want to move your dancing feet
To the rescue, here I am
Want you to know just if you can

Da bi nam – Zemlja Gruva

Ipak, da bi nam se desile neke lepe stvari i da bismo okrenuli planetu na bolju stranu, potrebno je da promislimo o svemu, delamo i dobro se oznojimo. Ništa neće stići zdravo na gotovo. Pesma „Da bi nam“ benda Zemlja Gruva je savršena motivacija za akciju.