-

Poslednja iskra Sijetla – 10 najemotivnijih nastupa Eddieja Veddera

Na današnji dan 23.decembra 1964.godine rođen je Edward Louis Severson III poznatiji širom sveta kao Eddie Vedder, frontmen, tekstopisac i gitarista sastava Pearl Jam. Za one koji su do ovog trenutka živeli u pećini i tek sada čuli ovo ime, Edi je jedna od vodećih i najprepoznatljivijih osoba u rok muzici. Rodom iz Kalifornije u Sjedinjenim Državama, 1990.godine se seli za Sijetl u državi Vašington gde osniva bend Mookie Blaylock, koji kasnije postaje Pearl Jam, sa članovima benda Mother Love Bone. Do ovog okupljanja je došlo nakon što je frontmen Mother Love Bone Andy Wood preminuo od posledica predoziranja heroinom. Majk Mekridi, Stoun Gosard i Džef Ament su krenuli u potragu za novim vokalom i sudbinski naleteli na Eddieja koga je preporučio njihov prijatelj , bubnjar Džek Ajrons. Edi šalje snimak svojih vokala i oduševljava ostatak ekipe. Sve ostalo je istorija.

Edi Veder je jedan od najboljih muških vokala na sceni već skoro 30 godina. Svojim prepoznatljivim baritonom, urlicima,  proganjajućim melodijama i vanvremenskim tekstovima postaje legenda; ne samo devedesetih godina prošlog veka tokom grandž pokreta koji je eksplodirao širom sveta već i 30 godina kasnije. Smatra se jednim od društveno i politički najangažovanijih frontmena svih vremena. Edijevi tekstovi govore o životnim nepravdama, nesrećama, ljubavi i svim stvarima koje su zajedničke svakom živom biću na ovoj planeti. On nije samo poslednja preživela ikona grandža koja i dalje drži baklju, on je iskra koja se nikada neće ugasiti jer će nastaviti da sija dugo nakon što napusti ovozemaljski život.

Ovom prilikom smo izdvojili deset Eddievih najemotivnijih nastupa. Za veličinu kao što je Edi premalo je sve spakovati u deset, ali smo nekako sveli brojke i odlučili se. Kao jedan od najupečatljivijih frontmena, on ima sve što čini jednu legendu – jaki i emotivni tekstovi, ludački nastupi i otelotvorenje svake emocije koju je ikada zapisao.

RELEASE – TEN (1991)

Ova pesma je jedna od najličnijih i najemotivnijih pesama koje je Edi ikada napisao jer je posvećena njegovom biološkom ocu koga nikada nije upoznao. Edijevi roditelji su se razveli kada je on imao 13 meseci. Majka se preudala i Edi je saznao za postojanje svog pravog oca tek nakon što je on preminuo. Nikada ga nije upoznao i nekoliko pesama sa debi albuma Pearl Jam-a su upravo o njemu. Ova pesma se izdvaja od drugih jer predstavlja konačno pomirenje sa situacijom i prihvatanje smrti voljene osobe koju nikada nije upoznao. Oh dear dad, can you see me now? I am myself, like you somehow. Dok peva stih Release me, Edi ispušta urlik koji probija nebo, dozivajući svog oca. Najupečatljivije izvođenje ove pesme je sa nastupa iz Holandije 1992.godine.

04/20/02 – LOST DOGS (2003)

Pesma „04/20/02“ je posvećena frontmenu grupe Alice in Chains Layne Staleyu koji je 2002. godine pronađen mrtav u svom stanu. Dan kada je Edi čuo ovu tužnu vest predstavlja naslov ove pesme. Iako nikada nije izvođena uživo, pesma nosi veliku količinu tuge i besa koju je Veder osećao u trenutku pisanja. Ona se nalazi na kompilacijskom albumu Pearl Jam-a, Lost Dogs kao hidden track. Preslušavanjem možemo da čujemo Edijevo frenetično udaranje po žicama gitare koje je štimovana kao ukulele i koja bukvalno vrišti dok Edi peva. Edi i Lejn su bili deo iste Sijetl ekipe koja se međusobno blisko družila i sarađivala. Bes koji jedva suzdržava dok peva je skoro opipljiv i na ivici da pređe u jecanje. So sing just like him fuckers, it won’t offend him just me, cause he’s dead.

INSIGNIFICANCE – BINAURAL (2000)

Društvena nezainteresovanost i brutalan uticaj političara i vojske na ceo svet su glavna tema ove pesme. Edi govori o Sijetlu u kome se nalazi jedna od najvećih fabrika za izradu borbenih aviona (prim.aut). Govori o nezainteresovanosti radnika i neshvatanju njhovog ličnog doprinosa velikoj vojnoj mašineriji koja seje smrt po celom svetu. Bombs dropping down, please forgive our hometown in our insignificance. Dok peva ovu pesmu, Edijevo lice je smireno ali pogled u očima je pun besa, neodobravanja. Ruke režu žice gitare kao opomena da konačno shvatimo da svaki naš postupak ima posledice o kojima i ne razmišljamo jer smo previše uvučeni u besmislenost svakodnevnice. Nastup sa Pink Popa iz 2000 govori više od reči.

CHLOE DANCER/CROWN OF THORNES – Mother Love Bone (cover by Pearl Jam)

Iako Edi Veder nije tvorac ove pesme već njegovi saborci iz benda, smatramo da je veoma bitno da se ona uvrsti na ovu listu iz više razloga. Prvi je da se oda počast njenom autoru, Endiju Vudu, frontmenu grupe Mother Love Bone čiji su preživeli članovi nastavili da šire svoju ljubav prema muzici u sastavu Pearl Jam a drugi da pokažemo sa kojim poštovanjem i emocijom je izvedena ova pesma. Edijev govor pred sam kraj pesme je direktno upućen Vudu koji je bio jedan od najharizmatičnijih frontmena Sijetl scene devedesetih i koji bi sasvim sigurno postao jedna od najvećih zvezda da nije prerano napustio ovaj svet. Da je Vud poživeo, Peral Jam-a ne bi danas bilo. To je ono što Edi u ovom izvođenju prenosi – tugu zbog gubitka, zahvalnost na ostavštini i skromnost koju oseća dok peva pesmu koja je i više nego emotivna za njegove prijatelje. Andy would have loved this.

REARVIEWMIRROR – VS. (1993)

Nakon eksplozivnog uspeha prvog albuma Ten iz 1991.godine i manije oko grandž pokreta koji se iz undergrounda prebacio u mejnstrim, Peral Jam je odlučio da se povuče iz žiže dešavanja. Nisu želeli da izbacuju spotove, prestali su da daju intervjue i odlučili da stvaraju pod svojim uslovima bez diktiranja medija i velikih izdavačkih kuća. VS. je bio odgovor na komercijalizovanje grandža. Pesma Rearviewmirror predstavlja izlaz iz loše situacije, beg od zlostavljanja bilo koje vrste. Ovo je jedna od pesma sa kojom svaki fan može da se poistoveti, da pronađe posebno značenje. Edi uvek peva ovu pesmu sa određenom dozom besa, skupljenih usana dok reči izlaze kroz zube. Ograničen kretanjem po bini jer svira gitaru i peva ali je nemoguće sakriti emociju koju nosi ova pesma. Kulminacija emocija se dešava uz poslednje stihove pesme Saw things so much clearer once you were in my rearviewmirror.

ANIMAL – VS. (1993)

Kada prvi put predstavljate svoju novu kreaciju, svu energiju koju imate izbacujete iz sebe. Edi Veder radi i više nego to u „Animal. On iskače iz tela na momente, rukama steže stalak mikrofona kao da steže oružje. Crveno lice koje se puši od besa dok recituje uvodne stihove. Kada malo bolje razmisimo, mikrofon i jeste njegovo oružje. Ovde se on bori na pet prema jedan. Postoje mnoga spekulisanja oko toga koja je tematika ove pesme. Veder nikada nije potvrdio ali s obzirom u kom periodu je nastala i na koje su prepreke nailazili, poruka je jasna. Why would you wanna hurt me?“ i „I’d rather be with an animal.

NOT FOR YOU – VITALOGY (1994)

Godinama kruži stav da bendovi koji aktivno sviraju i stvaraju preko dve decenije ne izvode pesme sa početka karijere sa istim žarom i emocijom kao u trenutku kada su pesme nastale. Ova tvrdnja je veoma netačna kada je u pitanju gospodin Veder. Istina je, više se ne penje po stubovima za rasvetu i ozvučenje i ne trči po bini, ali nijedna emocija koja je utkana u pesme koje je napisao nije izbledela. Ona je sveprisutna, pod kožom, na licu i u očima. Ona se vidi u nabreklim venama na rukama koje kidaju gitaru. Urlici na stihovima This is not for you su i dalje jaki, besni, puni očaja i stava. Iako je nastala u doba grandža, ona je van vremenska, primenljiva u svakoj situaciji koja je opevana stihovima.

COME BACK – PEARL JAM (2006)

Momci iz Sijetla nisu samo galamdžije, borci protiv nepravde i ludi performeri. Oni su i romantici. Neke od najboljih pesama koje su ikada napravili su balade. „Avokado album“ ili self titled Pearl Jam album nam je podario ovu prelepu baladu, uvid u još jednu stranu života. Nije sve tužno, svet nije pun beznadežnosti i nepravde. Postoje stvari za koje vredi živeti. Dosledan svom doživljaju svega oko sebe, Edi peva „Come Back“ kao najlepšu serenadu i uspavanku. Možda nije monumentalana poput svoje koleginice „Black“, ali je svakako vredna da je uvrstimo među najemocionalnije Edijeve pesme.  „If I keep holding out, will the light shine through?Under this broken roof it’s only rain that I feel.“ Snimak sa koncerta iz Pistoje u Italiji je najbolji primer koliku emociju nosi ova pesma.

INDIFFERENCE – VS. (1993)

Ako je Black bila krunski dragulj Ten-a, Indifference je to za VS. Još jedno remek-delo gospodina Vedera koje može da se uvrsti u najemocionalnije pesme svih vremena. Laganog tempa, ambijentalna sa porukom toliko snažnom da može da raznese zgradu. Malo je reći da je apsolutno svako izvođenje sakralnog karaktera. Edi i publika su jedno dok pevaju ovu pesmu. “ I will scream my lungs out until it fills this room„, ovim stihom gromoglasno govori da stoji čvrsto iza svega što radi, piše i peva. Ne postoji sila koja bi promenila njegova ubeđenja. „I’ll swallow poison until I grow imune„. Ova pesma jasno pokazuje Edijevo mišljenje od muzičkoj industriji u vreme kada je VS. nastao i svim ljudima koji su ikada pokušali da mu kažu da nešto ne može, da nešto promeni kako bi se uklopio. Ravnodušnost je jedino što im je on ikada pružio.

JEREMY – TEN (1991)

Ten možda nije lično najomiljeniji album članovima Pearl Jam-a niti po njohovom mišljenju najbolji koji su napravili ali je definitivno ostao i nakon 28 godina najomiljeniji među fanovima. Jeremy je pesma koja se uvek poistoviećuje sa njima i uvek je prva u svim pretraživačima. Bez obzira na potencijalnu izlizanost i preteranu komercijalizaciju, ova pesma i dan danas odlučno stoji naspram vremena i emocija koja je prožeta njome ne bledi. Svako može da kaže da više ne može da je sluša ali ono što je nemoguće poreći kada je ova pesma u pitanju je poruka, energija, kompleksnost. Ovoga puta smo odabrali unplugged verziju kao najemotivnije izvođenje. Edi sedi na stolici, ne može da planinari po stubovima niti da trči preko bine. Ovde se vidi sva njegova genijalnost -kako preneti emociju jedne besom nabijene pesme. Vokal kao da ne primećuje atmosferu akustike i jednostavno izlazi poput vatre koju obuzdava jedino drvena stolica.

BLACK – TEN (1991)

Napravićemo krug i zatvoriti našu listu još jednom pesmom sa Ten-a. Black je ultimativna balada, možemo slobodno da kažemo i balada stoleća. Čak i oni koji ne slušaju Pearl Jam znaju za „Black„. Svi znaju za Black pa zašto onda, pobogu,  mora i ona da se nađe na listi? Ovde je, jer je jedna od najemotivnijih pesama koje je Edi ikada napisao. On izvodi ovu pesmu na svakom nastupu sa neverovatnom količinom tuge, očaja, besa. Logično je da je gorivo kojem se hrane ove emocije uvek drugačijeg konteksta ali je ipak pesma koja ima dušu i koja je postala van vremenska i lišena svakog interpretiranja. Postala je himna publike, svačija lična pesma uz koju svako može da zaplače, zavrišti.