-

Ploče su ponovo u modi! – 10 zanimljivih priča o 10 rariteta

Ploče

Ploče se polako vraćaju u modu i sve je više ljudi koji počinju da kupuju svoje prve primjerke ili da dopunjavaju svoju već postojeću kolekciju. U ovom tekstu nećemo praviti klasični spisak najprodavanijih, već ćemo predstaviti deset ploča sa zanimljivim pričama ili detaljima. Pa ko zna, možda neko od vas i posjeduje ove raritete.

Street Fighting Man The Rolling Stones

The Rolling Stones – Street Fighting Man/No Expectation (1968)

Na originalnom omotu američkog izdanja ovog singla iz 1968. godine nalazila se fotografija muškarca kojeg je policija pretukla na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Chicagu 1968. godine. Međutim, ubrzo je diskografska kuća procijenila da je taj omot prekontroverzan te je ploča povučena iz prodaje. Procjenjuje se da danas postoji između 10 do 20 takvih kopija, a jedna od njih je prodata za 17.000 dolara.

Bob Dylan - The Freewheelin' Bob Dylan

Bob Dylan – The Freewheelin’ Bob Dylan (1963)

Dylanov drugi album je, prije izlaska, doživio neke promjene pa su četiri pjesme zamijenjene novima netom prije puštanja na tržište. „Rocks and Gravel“, „Let Me Die in My Footsteps“, „Gamblin’ Willie’s Dead Man’s Hand“ i „Talkin’ John Birch Blues“ su zamjenjene novim kompozicijama „Girl from the North Country“, „Masters of War“, „Talkin’ World War III Blues“, „Bob Dylan’s Dream“. Međutim, određeni broj ploča je pušten u prodaju prije nego što su zamjenjene novima. Jedna od tih greškom otisnutih ploča prodata je za 35.000 dolara te se smatra jednom od najvrijednijih ploča na svijetu.

Led Zeppelin – Led Zeppelin

Led Zeppelin – Led Zeppelin (1969)

Prvo izdanje kultne grupe Led Zeppelin postoji u određenom broju sa tirkiznom bojom slova u gornjem lijevom uglu. Odluka da se tirkizni tekst promjeni donesena je u poslednjim trenucima od strane benda i njihovog menadžera Petera Granta, jer, prema njihovom mišljenju, nije na pravi način predstavljao bend. Kao rezultat toga, postoji nešto manje od 2.000 ovakvih kopija, čija se vrijednost procijenjuje na oko 5.000 dolara, naravno u zavisnosti od stanja.

Duško Gojković – Snap Shop (1983)

Duško Gojković - Snap ShopUopšteno, sve ploče Duška Gojkovića su dosta tražene i postižu visoke cijene. Prvi album legendarnog džez trubača jedna je od najskupljih Ex-Yu ploča. Gojković je jedan od pionira fuzije džeza sa balkanskim elementima, ostvario je veliku karijeru u inostranstvu, te surađivao sa mnogim velikanima poput Chet Bakera, Stan Getza i drugih. Kao priznati svjetski džez muzičar, Gojković je dobio počasno mesto u Nišvil džez muzeju u Nišu. „Snap Shot“ među kolekcionarima postiže cijenu od 1.000 evra i više.

Guns ‘n’ Roses – Appetite for Destruction (1987)

Guns 'n' Roses - Appetite for DestructionAppetite for Destruction“ je debitantski album hard rock benda Guns ‘n’ Roses. Album je bio broj jedan u Americi, a Rolling Stones ga je stavio na broj 61 liste 500 najboljih albuma svih vremena. Gunsi su od početka karijere bili prozivani od strane novinara zbog navodnih rasističkih, homofobnih, seksističkih i sličnih stihova, i prvi put su cenzurisani pri objavljivanju njihovog najslavnijeg albuma. Scena na omotu (rad poznatog umjetnika Roberta Williamsa iz sredine 70-ih) prikazivala je djevojku silovanu od strane robota što je izazvalo val javnih protesta, pa je Geffen Records odlučio originalni omot zamijeniti sada već poznatim znakom sa lubanjama članova grupe.

The Beatles - Yesterday & Today

The Beatles – Yesterday & Today (1996)

Razlog zašto je ova ploča tako rijetka je taj što su rane verzije imale zloglasnu naslovnicu „mesara“, a John, Paul, George i Ringo bili su prekriveni raskomadanim lutkama i komadima mesa. Ubrzo je povučena i zamjenjena, a originali su postali jedan od najtraženijih predmeta kod kolekcionara. Jedna takva ploča, u “mint“ stanju, je 2013. godine prodata za rekordnih 125.000 dolara.

David Bowie - Diamond DogsDavid Bowie – Diamond Dogs (1974)

Prvobitno je omot ovog albuma sadržavao ilustraciju s psećim genitalijama, naslikanu od strane belgijskog umjetnika Guy Peellaerta. Kao što pretpostavljate, ljudima iz diskografske kuće se to nije svidjelo, te su isjekli taj dio. No, neki zaposlenici RCA diskografske kuće su zadržali svoje kopije i jedan primjerak je, 2003. godine, prodat za 3.500 dolara.

Prince – The Black Album (1987)

Prince - Black albumWarner Bros. je 1987. godine pripremio oko 500.000 primjeraka ovoga albuma, da bi, prije zvaničnog puštanja u prodaju, Prince sve zaustavio i naredio da se svi unište. Prema njegovim riječima, vidio je nešto đavolsko u tom albumu. U svijetu postoji nekolicina primjeraka, od kojih je 5 kopija pronađeno kod bivšeg zaposlenika Warner Bros-a 2017. godine. Jedna od tih kopija je prodata za 42.000 dolara. Zadnji primjerak je pronađen u Kanadi, a kasnije je prodat na poznatoj stranici Discogs za 27.500 dolara.

The Velvet Underground – The Velvet Underground & Nico (1967)

The Velvet Underground - The Velvet Underground & NicoDebitanski album grupe The Velvet Underground sadrži jedan upečatljivi detalj. Album je poznat po omotu koji je radio Andy Warhol, koji je tada bio i menadžer benda. Na omotu se nalazi žuta banana sa njegovim imenom, ali i natpis “Oguli polako i vidi“. Kada se banana oguli, ispod nje se vidi roze oguljena banana. Omot se radio pomoću posebne mašine, što je bio i razlog odgađanja datuma izdavanja. Danas većina tih ploča nema originalnu žutu naljepnicu, a jedna takva je prodana 2007. godine za 25.000 dolara.

The Who – The Who Sell Out (1967)

The Who – The Who Sell Out (1967)

Treći album legendarne britanske grupe The Who poznat je, između ostalog, po tome što je prvih 1000 kopija sadržavalo psihodelični poster leptira. Ako danas imate tu ploču, sa navedenim posterom, možete je prodati za 1000 dolara.