-

Nije sve “Nije sve tako sivo”: Top 10 potcenjenih pesama Hladnog piva

Hladno Pivo Tereni KK Partizan BeogradProšle godine Hladno pivo proslavljalo je 30 godina karijere. U te tri decenije stalo je na desetine pesama od kojih svaka nosi neku vrednost. Ipak, pored svih hitova i nezaobilaznih materijala za šutke na čestim koncertima velikana u regionu, neke su uspele da ne dođu pod radar šire publike. S tim na umu, pokušali smo da izdvojimo deset pesama Hladnog piva, koje možda nisu nepoznate, ali svakako nisu dobili dovoljno pažnje koju zaslužuju. Na listi se nisu našle pesme sa prvog i poslednjeg albuma jer, jednostavno, prvi je već previše legendaran da bi bilo šta na njemu bilo potcenjeno, a na poslednjem se čini, da su se sve numere koje su to zaslužile, našle u prvom planu.

Pred nastup čuvenih pankera na Arsenal festu u Kragujevcu i u Nišu, predstavljamo vam naš izbor najpotcenjenijih pesama Hladnog piva.

10. Par pitanja, Šamar (2003)

Iako povremeno izvođena na koncertima, čini se da pesma “Par pitanja” nije dobila pažnju koju zaslužuje, uzimajući u obzir genijalan način na koji predstavlja složenost odnosa na ovim prostorima i sve trauma koje i nedoumice koje su u običnim ljudima ostale posle raspada Jugoslavije i sukoba između republika.

9. Evo mene na ručku, Svijet glamura (2011)

Složeni odnosi opisani kroz jednostavnu situaciju i na naizgled komičan način “Evo mene na ručku” biser je sa albuma koji se smatra jednim od najomrženijih albuma “Hladnog piva”.

8. Frizerska, Šamar (2003)

U ovo vreme uspona fašističkih i nacističkih ideja među omladinom, nekako je logično da se pesma “Frizerska” nađe na listi. Nadamo se samo da će tekst ove pesme uskoro postati davna istorija nerazumljiva novim generacijama.

7. Moralne dileme vlasnika BMW-a, G.A.D. (1995)

Još jedna numera sa drugog albuma, “Moralne dileme vlasnika BMW-a”, prikazuje Mileta Kekina protiv korumpiranog sveta u punom sjaju. Na neposredan način i konkretnom živopisnom pričom opisuje razlike između bogatih i siromašnih, ali ipak nekako se prošunjala kroz karijeru Hladnog piva neopaženo.

6. Čekaonica, Šamar (2003)

Svako od nas ko se ikad našao pred šalterom neke institucije u regionu razumeće zašto se ova pesma nalazi na listi. “Čekaonica” ide u prilog tome da je Mile Kekin uvek bio “jedan od nas” što je i učinilo ovaj bend tako prijemčljivim svakom ko živi u okolini.

5. Tišina, G.A.D. (1995)

U moru pesama među kojima se često pronađe i neka balada “Tišina” je prošla baš onako kako joj i ime kaže, tiho. Kao prvi “izlet” Hladnog piva u romantiku, ova zrela i nesladunjava balada na predivan način opisuje složenost odnosa između dvoje ljudi.

4. Šef gradilišta, Pobjeda (1999)

Svi mi volimo dobru i zabavnu pesmu Hladnog piva. I ne mora baš svaka da bude o bubašvabama. “Šef gradilišta” jedna je od tih starih stvari napravljena po poznatoj formuli doze humora i bunta radničke klase. Kako je ne voleti?

3. Carstvo pasea, Knjiga žalbe (2007)

Na hvaljenom albumu “Knjiga žalbe” koji mnogi smatraju vrhuncom karijere Hladnog piva našla se i ova sjajna kritika konzumerizma i ispraznosti kakvu takvo razmišljanje proizvodi.

2. Maderfakersi, Pobjeda (1999)

“Maderfakersi” je bez premca jedna od najboljih pesama Hladnog piva. Jaka melodija, jak tekst i priča koja otvara oči dovode je na sam vrh stvaralaštva benda.

1. Džepni bog, Knjiga žalbe (2007)

Pesma “Džepni bog” nezasluženo je prošla ispod radara, s obzirom da su se na istom albumu našli i brojni hitovi kao što su “Superman”, “Nije sve tako sivo”, “Pitala si me”, “Biološki sat” i “Sreća”. Opisujući licemerje osoba koje sebe nazivaju religioznim, a idu protiv svih principa religija kojima pripadaju kako bi pokazali ko ima više prava na raj, Kekin je stvorio verovatno jednu od najboljih pesama u svojoj karijeri.