-

Muzika polufinalista EP 2016: Portugal

Portugal„Tamo sede po ceo dan u nekim kafanama, piju vino, gledaju fudbal… i deru se ko nenormalni. To ti je Brazil u Evropi.“

Lepo je Glogovac u „Munjama“ sumirao srpsku predstavu o Portugalu. I zaista, vrlo malo u suštini znamo o ovoj mediteranskoj zemlji za razliku od susedne Španije. OK vino, OK Saramago, ali fudbal je ipak prva asocijacija. A kad smo kod fudbala, davno su prošla vremena Luisa Figa i ekipe kada smo reprezentaciju Portugala gledali sa strahopoštovanjem očekujući fenomenalan fudbal. Sada je aktuelan novi vođa. Naravno, reč je o najpoznatijem korisniku preparata za kosu. Čoveku koji je ionako većini muškog roda antipatičan, ali je na ovom prvenstvu uspeo i da produbi taj animozitet ponašanjem prema reprezentaciji Islanda i bacanjem novinarskog mikrofona u Nišavu. Čak i da nije toliki krelac, jedini Ronaldo je debeo, ćelav i duva mu promaja između prednjih zuba. Žao mi je Kristijano…

Bilo kako bilo, kilavom igrom Portugalci su uspeli da se uz dosta sreće dokotrljaju do polufinala i tako preuzeli ulogu koja je do sada manje-više bila rezervisana za Italijane. Žabari su, sa druge strane, ovo prvenstvo igrali junački (pogotovo protiv Španaca) i ispali od Švaba nakon 348 šutiranih penala što je legendarnom Bufonu nateralo suze na oči, a umalo i nama jer Điđi je kralj.

Kako bi poboljšali kilavo poznavanje Portugala, pogledajte kako bi izgledala njihova muzička reprezentacija (ali u realnom prvenstvu slobodno navijajte za nekog drugog):

11. Mariza

Ne Pupkov bend (Marica), već popularna pevačica autentičnog portugalskog pravca poznatog kao fado. Bila je i u Beogradu, punila neke dvorane, svi kao tripuju kulturu i slušaju ove primorske žalopojke, ali realno koga pa mnogo boli uvo. Dobro, sigurno je prijatno dok se cede kokteli na plaži.

10. A Naifa

Od klasičnog fada pomeramo se malo ka pop muzici. A Naifa je bend koji upravo kombinuje ova dva pravca. Postoje od 2004. i imaju 5 studijskih izdanja iza sebe.

9. More Than A Thousand

Klasični metalcore sa propalim pokušajem proboja u Londonu. Generički do zla boga, ali lepo urađeno.

8. Handwrist

Handwrist je muzički projekat Ruija Botelhoa Rodriguesa iz Lisabona. U pitanju je neki jako fini progresiv rok sa povremenim uplivima nečeg Toolovskog.

7. If Lucy Fell

Ne znam da li su ime dobili po (izgleda očajnom) filmu iz 1996. sa mladom Sarom Džesikom Parker ili ima veze sa Beatlesima, valjda je ovo drugo. Radi se o jako zanimljivom post-hardcore zvuku koji najviše podseća na fenomenalne These Arms Are Snakes.

6. Catacombe

Drugi album ovog post-rock benda pod nazivom „Kinetik“ je 2010. bio proglašavan jednim od najboljih u celom žanru. Najsvežije izdanje je „Quidam“ is 2014, a ljubiteljima post-rocka uživancija je zagarantovana.

5. Blind Zero

Popularni rok bend iz Porta u svojoj karijeri koja traje od 1995. godine uspeo je da osvoji i MTV Europe nagradu i da sarađuje sa američkim producentima koji su radili sa facama poput Alice in Chains, Jane’s Adiction, Sonic Youth i Screaming Trees. Iako je u pitanju mejnstrim rok ipak umeju da iznenade nekim potezima. Gostovanje Dana Colleya (Morphine) je recimo jedan od primera.

4. Monomonkey

Iako ni blizu nisu popularni kao prethodni bend ovaj alternativni sastav poseduje veću energiju i originalnost. Nešto su slabo aktivni u poslednje vreme, ali njihov prvenac „Before we all implode“ je odličan album kome se rado vraćam i koji ovom prilikom toplo preporučujem.

3. Coldfinger

Čini mi se da je o ovom bendu već bilo reči u nekoj trip-hop listi prošle godine. Ukratko, svakako najpoznatiji bend tog žanra u Portugalu, a i na globalnom trip-hop nivou su daleko od anonimusa.

2. Bizarra Locomotiva

Pioniri industrial metala u Portugalu. Prvi album objavili su 1994. godine dok je poslednji „Mortuario“ izašao prošle godine. Sve predrasude o opuštenim čičama koje ne tangira ništa na svetu sem fudbala padaju u vodu, tačnije pod lokomotivu.

1.Moonspell

Realno prvo mesto ste pogodili još dok ste bili na uvodniku, ali kako drugačije? OOOOOPIUMM…

Save