-

Mike Shinoda – Neumorni genije u 10 nezaboravnih nastupa

Linkin Park je mnogima koji su rođeni krajem 80-ih i 90-ih pomogao da prevaziđu adolescentske krize i pronađu svoje mesto u svetu. Bio je, a i dalje je sigurno mesto koje definiše različite emocije sa kojima su se i sami članovi benda svojevremeno borili.

Jedan od osnivača grupe bio je Mike Kenji Shinoda, sada svetski poznat i priznat muzičar, tekstopisac, producent i grafički dizajner. Talenti kojima obiluje smeštaju ga visoko u poslovima kojima se bavi, ali on čvrsto ostaje na zemlji i u očima čuva iskru dečaka iz komšiluka koji će bespogovorno pomoći u svakoj prilici.

Kada izađe na scenu ne radi to samo da bi obavio posao, već da bi se povezao sa publikom i pružio im trenutke koji se prepričavaju. Zbog takvog odnosa sa obožavaocima i poštovaocima, odlučili smo da napravimo listu od deset nastupa kojima pokazuje kakav genije je u pitanju i tako proslavimo njegov 45. rođendan.

Mike Shinoda – Intro/Petrified [Live at Reading Festival 2018]

Pesma Petrified bila je jedan od singlova sa albuma The Rising Tied koju je Shinoda objavio sa svojim drugim bendom, Fort Minor. U komentarima koji su objavljeni uz album, Mike je izabrao jednu reč da opiše ovu pesmu – neodgovorna. Zapravo, „Petrified“ je bila među poslednjim pesmama koje su završili pre objavljivanja albuma, a nastala je s namerom da bude suprotnost nekim zaista ozbiljnim momentima u preostalim pesmama.

Svoja izvođenja uživo imala je i tokom nastupa Linkin Parka kada su je kombinovali sa pesmama kao što su „Points of Authority“ ili „Castle of Glass„. Konačno, verzija sa festivala Reading iz 2018. deo je Mikeove samostalne turneje istoimenog naziva Post Traumatic, kao i album koji je nastao nakon Chesterove smrti. Iako je doživeo brojne kritike, tokom nastupa osmeh s njegovog lica nikada ne silazi, što publika svih uzrasta uvek energično prati.

Linkin Park – Reading My Eyes (Summer Sonic: Tokyo 2006)

Iako je nastala 1996. godine kada Linkin Park nije postojao u svojoj poznatoj formi, već se bend zvao Xero, pesma Reading My Eyes prvi put je sa Chesterom izvedena tek 2006. na turneji u Japanu. Bila je to jedna od prvih demo pesama koje su Mike i tadašnji pevač, Mark Wakefield, slali izdavačkim kućama. Ideja o tome da probaju da je odsviraju na koncertu došla je tokom proba za japansku turneju, a kasnije je publika dobila priliku samo još nekoliko puta da je čuje.

Naknadno je objavljena na albumu LP Underground 6, i to verzija snimljena tokom jednog od koncerata u Japanu iste godine. Iz benda su kasnije rekli da nisu ni posedovali tu verziju, već su morali da je preuzmu sa sajta koji su napravili obožavaoci. Četrnaest godina kasnije originalna demo verzija našla se na dopunjenom izdanju Hybrid Theory kojim su obeležili 20 godina od izlaska prvog albuma.

Linkin Park – Step Up/Nobodys Listening/It’s Going Down (Rock Am Ring 2004)

Tokom turneje 2004. godine na listi pesama našli su se i delovi pesama Step Up, Nobody’s Listening i It’s Going Down. Ovom tzv. hip hop mešavinom Mike je dobio priliku da pokaže kakav je talenat, kao i da živi ono o čemu piše u tekstovima, posebno u prvom delu iz „Step Up“ nastale još 1999. kada je kritikovao tadašnji trend nemarnog ubacivanja hip hopa u alternativnu rok muziku samo zarad dobijanja uličnog kredibiliteta. Nivo interakcije sa publikom koju ostvaruje pokazuje i da ga sa razlogom zovu jednim od najboljih MC-eva (You’re not an MC if someone else writes your lines).

Linkin Park & Jay-Z – Points Of Authority/99 Problems/One Step Closer (Roxy Theatre 2004)

Points Of Authority/99 Problems/One Step Closer nastala je kao saradnja koju je pokrenula MTV kuća upitavši Jay Z-a i sa kim bi voleo da nastupa. Ubrzo nakon odgovora, njegovi menadžeri kontaktirali su Linkin Park, a sve je kulminiralo albumom Collision Course koji se našao na prvom mestu Bilbordove Top 200 liste. Informacije o saradnji došle su tek nakon nastupa u julu 2004. u The Roxy Theatre. Sto koncertnih pozivnica bilo je poslato članovima Linkin Park Underground zajednice, a dobili su ih oni koji su na pitanje benda „U kakvoj muzici uživate?“ odgovorili sa–hip hop, rap ili Jay-Z.

Našavši se rame uz rame sa jednim od najvećih imena hip hop scene, Mike je veoma uspešno i samouvereno izveo neke od Jay Z-evih delova. Radeći na ovome vratio se u svoju zonu komfora i muzičke početke kada je još tokom 90-ih amaterski kombinovao i spajao pesme različitih žanrova, od Nine Inch Nails, Rage Against the Machine i Jackson 5 do Mobb Deep and Wu-Tang Clan.

Linkin Park – Lost In The Echo (Carson, Honda Civic Tour 2012)

Pet dana pre početka Honda Civic turneje na kojoj su nastupali zajedno sa bendovima Incubus i Mutemath, prvi put su izveli pesmu Lost in the Echo na radiju SiriusXM. Radi se o prvoj pesmi sa albuma Living Things, prvobitno se zvala Holding Company i tokom nastajanja definisala je u kom pravcu će ceo album ići. To je na neki način bilo vraćanje korenima i onome što ljudi misle da bi Linkin Park trebalo da bude.

Mike je oduvek bio radilica u bendu, što je i sam Chester neretko pominjao – „Sednemo i preslušavamo po 50 demo snimaka – 49 kojih je uradio Mike i jedan koji sam ja izmrljmljao u telefon.“ Iako snimljena na dečijem sintisajzeru, bila je jedna od onih koje su se izdvojile i nakon dugo vremena svi iz benda su se složili da usvoje ideju i vrate prepoznatljivi zvuk u svoje pesme.

Linkin Park – Wretches And Kings (Madrid 2010)

Wretches and Kings je jedna od najagresivnijih pesama na albumu A Thousand Suns. Uz snažan uticaj hip hopa i direktno referiranje na Public Enemy i njihovu pesmu „Bring the Noise„, reč je i o političkoj poruci. Kako bi postigli jaču povezanost između muzike i reči, ubačen je govor Maria Savia iz 1964. čije reči i danas odjekuju, a mogu da se postave spram problema koji vladaju u sadašnjem svetu.

Linkin Park – Bleed It Out [Sabotage] (Telekom Street Gigs Berlin 2012)

Bleed it Out predstavlja svojevrsnu proslavu završetka snimanja albuma Minutes to Midnight. Rick Rubin, koji je bio i producent ovog albuma, pozvao je celo osoblje benda, od članova, šminkera i fotografa do obezbeđenja, da se zabave i tako obeleže kraj obavljenog posla, a sve je to snimljeno i inkorporirano u samu pesmu. Ovde Mike, pored standardnog repovanja koje podseća na prethodne albume, svira i gitaru.

Fort Minor – Remember The Name (Sessions @ AOL 2005)

U avgustu 2005. godine Mike je krenuo na turneju sa svojim hip hop projektom Fort Minor. Nastup na AOL radiju došao je u toku te turneje i sa proširenim sastavom. Nastupom sa pesmom Remember the Name u malo intimnijoj atmosferi Mike je želeo da pokaže koliko su svi odlični muzičari i koliko uživa nastupajući sa njima našavši se u svom prirodnom okruženju među prijateljima.

Linkin Park – Papercut (Projekt Revolution 2002)

Projekt Revolution turneja tokom 2002. godine došla je nakon najuspešnijeg perioda u istoriji grupe, a sve uz podršku bendova Cypress Hill i Adema i DJ-a Z-Trip. Dešavalo se da su izvođenja pojedinih pesama po nekoliko puta prekinuta kako bi se iskontrolisala publika koja je izgubila kontrolu nad sobom.

Papercut je pesma koja se našla na svakom nastupu i jedna je od onih koje voli i publika i sam bend, pesma sa kojom se svi u bendu identifikuju i koja odražava ono što Linkin Park u suštini jeste. Takođe, uticaj onoga što je Mike tada voleo da sluša je vidan, s izraženim jungle, drum and bass i hip hop elementima.

Linkin Park – A Place For My Head (Live in Texas 2003)

A Place For My Head jedna je od najstarijih pesama Linkin Parka i pesma koju je Chester dobio na demo snimku pre nego što se pridružio bendu. Sa dugačkim hip hop delovima postavljen je standard za buduće pesme Linkin Parka, a sve zbog uticaja koji je na Mikea imao bend Deftones sa kojim su se i našli na turneji tokom koje je nastao DVD Live in Texas.

Možda je i reč o jednoj od pesama koje imaju najagresivniju izvedbu. Kako bilo, sigurno je mnogim tinejdžerima pomogla da prevaziđu krize i izraze do tad nepoznate emocije.