-

Marc Bolan (T. Rex) u 10 pjesama


Marc Bolan (rođen kao Mark Feld), engleski muzičar, kantautor, gitarist, pjesnik, pjevač benda T. Rex poznat po svom specifičnom vokalu, začetnik glam rocka, iznad svega volio je maštati. I to maštati toliko da nekada nije bilo jasno je li ono što govori istina, ili pak samo njegova mašta. Jedna od najzanimljivijih ličnosti u muzičkom svijetu sedamdesetih godina napustila nas je na današnji dan, 16. rujna, sada već davne 1977. godine, kada je Bolan imao tek 29 godina.

Da nas nije tako mlad napustio, tko zna čemu bismo još svjedočili, no i ovako, na 40. godišnjicu njegove smrti, imamo dosta toga reći i prisjetiti se tog muzičkog velikana kroz njegove pjesme. Donosimo 10 pjesama – ne nužno najpopularnijih ni najpoznatijih, nego 10 pjesama kronološki predstavljenih, kako bismo zastali na najvažnijim točkama života Marca Bolana.

10. Marc Feld – „All at Once“ (1964)

Godine 1964. Bolan je upoznao svog prvog menadžera, Geoffreyja Delaroy-Halla, te sa session muzičarima snimio pjesmu „All at Once“ u stilu njegovog tadašnjeg heroja – pjevača Cliffa Richarda. Pjesma je objavljena posthumno 2008. godine u limitiranom izdanju. Za tu se snimku smatra da je vjerojatno prva Bolanova profesionalna studijska snimka, a pjesma je nježno priznanje u kojemu kaže All at once, all at once, I am in love

9. Marc Bolan – „The Wizard“ (1965)

Svoj debi singl „The Wizard“ Bolan je snimio 1965. za Decca Records. Zanimljivo je da su mu na tom singlu prateće vokale otpjevale The Ladybirds, vokalni trio poznat po pojavljivanjima u The Benny Hill Showu. U to su vrijeme Bolanovu muziku uspoređivali s onom Boba Dylana, ali svojim prvim radovima nije postigao veći uspjeh. Kada su tekstovi u pitanju, Bolan je bio fasciniran čarobnjacima i općenito mitovima i legendama, što će se vidjeti i u njegovim kasnijim radovima.

8. John’s Children – „Desdemona“ (1967)

Nakon neuspješnog pokušaja solo karijere, Marc Bolan obratio se menadžeru Simonu Napier-Bellu koji je radio s bendovima Yardsbirds i John’s Children. Napier-Bell mu je prvo htio dati šansu u bendu Yardbirds, no John’s Children trebali su nekoga da im piše pjesme, a kako se Simon divio Bolanovim spisateljskim sposobnostima (ne zaboravimo da je Bolan izdao i nekoliko knjiga!), spojio ih je. Jedan od rezultata je i pjesma „Desdemona“ koja je na BBC-ju bila zabranjena zbog stiha „Lift up your skirt and fly“. Bolan je inače kratko svirao i gitaru s tim sada već kultnim engleskim bendom.

7. Tyrannosaurus Rex – „By the Light of a Magical Moon“ (1970)

Nakon što s John’s Children nije išlo dalje, Marc se udružio s bubnjarom Steveom Peregrinom Tookom, s kojim je nastupao pod imenom Tyrannosaurus Rex. Kao psychedelic-folk rock akustični duo snimili su tri studijska albuma, da bi na četvrtom Tooka zamijenio Mickey Finn. S tog zadnjeg albuma prije promjene imena benda u T. Rex, „Beard of Stars“, jest i pjesma „By the Light of a Magical Moon“. Bila je to prva faza benda, kada su ih smještali na hippy underground scenu. Tu se već može čuti i Bolanov prepoznatljiv vokal, koji se prepoznaje među tisućama po svojoj jedinstvenosti.

6. T. Rex – „Ride a White Swan“ (1970)

Ubrzo je uslijedila i druga faza, a „Ride a White Swan“ singl je koji je promijenio Bolanovu karijeru, kao i karijeru benda. Dogodila se svojevrsna prekretnica u zvuku – od pretežito akustičnog u električni. Bila je to i prva pjesma izdana pod skraćenim nazivom benda, T. Rex. Ono što je možda i najvažnije: smatra se kako je „Ride a White Swan“ pjesma koja je najavila glam rock. Bolan je u to vrijeme na nastupima počeo nositi šešire, ukrasne girlande, šminkati se… Time je, razumije se, naljutio neke obožavatelje njihove hippy faze, koji su ga optužili da se prodao.

5. T. Rex – „Get It On“ (1971)

Od šestog studijskog albuma „Electric Warrior“ (tj. drugog pod imenom T. Rex) muzička karijera benda krenula je uzlaznom putanjom, album je bio odlično prihvaćen, a i danas vrijedi za jedan od njihovih najboljih. Također, riječ je o albumu koji je bio ključan kada je glam rock u pitanju. Jedan od singlova s tog albuma bila je i pjesma „Get It On“, kasnije preimenovana u „Bang a Gong (Get It On)“ kako bi se izbjegla zabuna jer je i bend Chase imao pjesmu istog naziva. Marcu Bolanu sviđala se pjesma „Little Queenie“ Chucka Berryja te je riff iz te pjesme preuzeo za „Get It On“, a na kraju pjesme čuje se i stih And meanwhile, I’m still thinking iz „Little Queenie“. T. Rex je u to vrijeme postao toliko popularan, da je novinar BP Fallon, po uzoru na Beatlemaniju, skovao pojam T. Rextasy.

4. T. Rex – „Telegram Sam“ (1972)

Nakon „Electric Warrior“ uslijedio je gotovo jednako dobro prihvaćen album „The Slider“, a kao najava albuma pojavio se singl „Telegram Sam“. Bio je to prvi singl izdan pod Bolanovom etiketom T. Rex Wax Co. Prije toga T. Rex su objavljivali za Fly Records, no nakon što su objavili singl „Jeepster“ bez odobrenja Bolana, on ih je on napustio. EMI mu je dao vlastitu etiketu pa je početkom 1972. objavljena „Telegram Sam“, pjesma u čijem se tekstu pojavljuje nekoliko likova: Bobby, Golden Nose Slim, Jungle Faced Jake i Purple Pie Pete, ali tu su i stihovi koje je Bolan napisao tako da se referiraju na njega samoga: Me I funk/but I don’t care/I ain’t no square/with my corkscrew hair. Osim što je pjesmu obradio engleski gothic rock bend Bauhaus, nama je poznata i obrada zagrebačkog benda Psihomodo Pop.

3. T. Rex – „20th Century Boy“ (1973)

Godine 1973. slava Marca Bolana počela je blijediti, unatoč tadašnjem hitu „20th Century Boy“. Pjesma originalno nije bila objavljena na studijskom albumu, nego je izdana kao bonus tek na reizdanju albuma „Tanx“, albumu koji je već počeo koketirati sa soul i funky zvukom. I sam Bolan je nekoliko mjeseci nakon objavljivanja tog albuma izjavio za časopis Melody Maker da je glam rock mrtav. Pjesma je inače snimana na sessionu u Tokiju, u Japanu, dok su prateći vokali, pljeskanje, akustična gitara i saksofon snimljeni u Engleskoj, kada se bend vratio s turneje. Prema Bolanu, tekst pjesme zasnovan je na citatu preuzetom od boksača Muhammada Alija.

2. Marc Bolan and T. Rex – „Teenage Dream“ (1974)

„Teenage Dream“ s albuma „Zinc Alloy and the Hidden Riders of Tomorrow“ iz 1974. pokazao je kako Bolan pokušava stvoriti „bogatiju“ muziku od one koju je do tada radio s T. Rexom. Bendu se pridružio drugi gitarist, Jack Green, kao i studijski muzičari, a sam Bolan preuzeo je veću kontrolu kada su u pitanju zvuk i produkcija albuma. Njegova djevojka Gloria Jones uključila se kao prateći vokal te je svirala klavijature, a kasnije je izjavila kako joj je upravo tekst pjesme „Teenage Dream“ najdraži. Ni Bolan nije skrivao oduševljenost te je izjavio kako je to najbolji tekst koji je ikada napisao. Pjesma je također bila prva objavljena pod imenom Marc Bolan and T. Rex, nakon što su od 1970. objavljivali pod nazivom T. Rex.

1. T. Rex – „I Love to Boogie“ (1976)

Krajem 1974. za Bolana kola polako kreću nizbrdo. Odvojio se od producenta Tonyja Viscontija, bend je napustio Mickey Finn, izostao je uspjeh albuma koji su uslijedili, Bolan se odao alkoholu… „I Love to Boogie“ može se uvrstiti među posljednje trzaje T. Rexa, a danas je svakako među njihovim najpoznatijim pjesmama. No, prati ju kontroverza zbog sličnosti s pjesmom „Teenage Boogie“ Webba Piercea. Bolanov menadžer čak je zaposlio muzikologa koji je utvrdio kako se „Teenage Boogie“ temelji na riffu koji je bio poznat dosta prije nego što je ta pjesma napisana.
Rano ujutro 16. rujna 1977. godine Marc Bolan je sa svojom djevojkom Gloriom Jones (koja je tom prilikom vozila automobil) doživio prometnu nesreću i preminuo na mjestu, samo dva tjedna prije svog 30. rođendana. Njegova smrt značila je i kraj benda T. Rex.
Ogroman je utjecaj Marca Bolana i T. Rexa u svijetu muzike. Osim što se smatraju začetnicima glam rocka, T. Rex utjecali su i na žanrove poput punk rocka, post-punka te britpopa.