-

Levoruki, srećan vam dan! – Top 10 levorukih muzičara

Pored brojnih podela koje postoje među ljudima, priroda je učinila jednu, koja se tiče dominantnije ruke, a koja je uslovljena razvijenijom desnom ili levom hemisferom mozga. Naravno, reč je o podeli na levoruke i desnoruke. Za levoruke se može reći da su prošli kroz trnje, ali da do zvezda nisu stigli. Iako je položaj levorukih danas u svetu, pa i kod nas, daleko povoljniji nego što je bio u srednjem ili na početku novog veka, oni nailaze na brojne poteškoće, jer im većina stvari takoreći „ne ide od ruke“. Iako broje oko 13% svetske populacije, levoruki se i dalje teško snalaze u osnovnim životnim aktivnostima. Primera je milion. Recimo, problem koji se dogodi na (skoro) svakom bankarskom šalteru, kad hoćeš da platiš račune, ali je olovka, vezana za kanap, smeštena sa pogodi koje strane, pa je razvlačiš kao Kemiš harmoniku ne bi li popunio sve obrasce, i kad to uradiš, uništiš rukav mastilom, jer si pisao olovkom za desnoruke. Tu je i svakodnevna borba sa otvaračima za konzerve, kompjuterskim mišem, ulazima za kartice na bankomatima… Lista je stvarno dugačka. Da ne zaboravimo i najvećeg neprijatelja – makaze. Levoruki znaju zašto. Ko nije levom rukom pokušao da makazama preseče papir po pravoj liniji, taj ne zna šta je patnja. Međutim, dragi levoruki, „nije sve tako Crnjanski“. Spadate u klub odabranih za koje kažu da su prirodno inteligentniji, a i srce je na levoj strani, pa valjda i to nešto znači. Na kraju, dobili ste i svoj dan, koji se obeležava širom sveta 13. avgusta, počev od  1992. godine.

Povodom međunarodnog dana levorukih, predstavljamo vam, po našem mišljenju, Top 10 levorukih muzičara.

10. Stjuart Kopeland

Stjuart Armstrong Kopeland je rođen 16. jula 1952. godine u Aleksandriji, SAD. Ovaj muzičar i kompozitor je najpoznatiji kao bubnjar rok grupe The Police. Iako je levoruk, svira bubnjeve prilagođene za desnoruke. Prema njegovim rečima „to je mnogo konvencionalniji način sviranja„.

9. Pol Sajmon 

Pol Frederik Sajmon je rođen 13. oktobra 1941. godine u Nju Džersiju, SAD. Ovaj istaknuti muzičar, tekstopisac i glumac, ostaće upamćen kao koosnivač legendarnog dua Simon & Garfunkel. Iako je pisao levom rukom, Sajmon je svirao gitaru desnom rukom.

8. Beri Gib

Ser Beri Alan Krompton Gib, rođen 1. septembra 1956. godine u Daglasu, Isle of Man, britanski je pisac pevač, muzičar i producent, koji je najpoznatiji kao osnivač legendarnog benda Bee Gees. Iako je levoruk, gitaru svira desnom rukom.

7. Fil Kolins

Fil Kolins je rođen 30. januara 1951. godine u Londonu, Engleska. Iako je poznat kao pevač, tekstopisac, multiinstrumentalista, producent i glumac, Kolins je najpoznatiji kao bubnjar rok grupe Genesis. Kao levoruk, bio je prinuđen da svoj set bubnjeva prilagodi sebi tako što je poredak u setu izmenio na način da odgovara njegovoj levoj ruci. Nažalost, 2011. godine, pretrpeo je teže nervno oštećenje ruku, koje ga je sprečilo da svira bubnjeve.

6. Dejvid Bouvi

Dejvid Bouvi je rođen 8. januara 1947. godine u Londonu, Engleska. Legendarni Ziggy Stardust, iako je svirao gitaru desnom rukom, bio je levoruk. Postoje brojne fotografije i snimci ovog muzičara na kojima se vidi da piše levom rukom. Iako se svet nikako ne oporavlja od njegovog večnog odlaska 2016. godine, ostaje bogata zaostavština ovog velikog umetnika u vidu iskrene i emocijama nabijene muzike. Iako je svirao desnom rukom, ona „zvezdana prašina“ kojom je bio posut i koja je iznedrila sve one pesme koje se pamte i pevuše, dolaze sa jednog mesta u dnu leve strane grudnog koša, iz mesta koje se zove srce, koje je bilo veliko i koje je kucalo za svet. Ziggy, nedostaješ nam.

5. Ričard Starki – Ringo Star

Ringo Star je rođen kao Ričard Starki u Liverpulu, Engleska, 7. jula 1940. godine. Najpoznatiji je kao bubnjar legendarnih Bitlsa. On i Pol Makartni bili su  „levoruki“ deo „fantastične četvorke“. Postoji priča da je muzičar, u ranom detinjstvu, na insistiranje bake, učio da piše desnom rukom, a što mu je omogućilo da, kasnije u karijeri, svira bubnjeve koji su postavljeni za desnoruke. Upravo je kombinacija sviranja levom rukom na setu bubnjeva za desnoruke bila presudna u stvaranju jedinstvenog zvuka po kojem su Bitlsi bili poznati. Ringovo muziciranje i prelazi sa leva na desno, bili su onaj začin koji je celu stvar činio velikom i prepoznatljivom. Zanimljivo je da Ringo Star nije voleo da izvodi solo deonice na bubnjevima. Jedina pesma u kojoj izvodi solo jeste „The End“ sa albuma „Abby Road„, u kojoj se  oseti sva njegova inovativnost u sviranju. Poslušaćemo na ovom mestu upravo pesmu „The End„, kako bismo osetili mojo kojim odiše muzika ovog muzičkog genija.

4. Kurt Kobejn

Kurt Donald Kobejn, rođen je 20. februara 1967. godine u Aberdinu, SAD. Bio je frontmen, tekstopisac i gitarista čuvene grandž grupe iz Sijetla, Nirvana. Ovaj idol generacije X, gitaru je obično svirao levom rukom. Bio je jedini član Nirvane, koji je bio levoruk. Poslednje reči pred samoubistvo, koje su citat iz pesme „My My, Hey HeyNila Janga„…It’s better to burn out, than to fade away„, napisao je desnom rukom. U videu koji sledi, Kobejn svira akustičnu gitaru za desnoruke sa žicama postavljenim obrnuto.

3. Toni Ajomi

Entoni Frenk „Toni“ Ajomi, rođen je 19. februara 1948. godine u Birmingemu, Engleska. Ovaj gospodar hevi metala i vlasnik „teških“ rifova, najpoznatiji je kao gitarista i osnivač legendarnog hevi metal sastava Black Sabbath. Kada je imao 17 godina, Ajomi je izgubio vrhove srednjeg i domalog prsta desne ruke u nesreći koja se desila na njegov poslednji radni dan u fabrici lima.  Nakon povrede Ajomi je razmišljao da odustane od sviranja gitare u potpunosti, ali ga je u tome, na sreću miliona ljudi širom sveta, sprečio njegov tadašnji poslodavac, koji mu je pustio čuveni snimak gitariste Đanga Rajnharta, koji ga je ohrabrio da nastavi kao muzičar. Magazin Rolling Stone ga je uvrstio na 25. mesto liste „100 najvećih gitarista svih vremena“.

2. Pol Makartni

Ser Pol Makartni, rođen je u Liverpulu, Engleska, 18. juna 1942. godine. Prema „Ginisovoj knjizi rekorda“, najuspešniji je kompozitor pop muzike svih vremena sa 32 pesme na prvom mestu „Bilbord hot 100 liste“. Brilijantan instrumentalista i tekstopisac, ovaj istaknuti muzičar je najviše poznat kao basista i back vokal čuvenih „liverpulskih bubica“ – Bitlsa. Makartni je bio član Bitlsa od osnivanja benda do raspada 1970. godine, nakon čega započinje njegova uspešna solo karijera. Zajedno sa svojom prvom ženom Lindom, oformio je grupu The Wings. Njegova saradnja sa Džonom Lenonom, smatra se za jednu od najuspešnijih saradnji 20. veka. Iako bubnjeve svira desnom rukom, većinu žičanih instrumenata, poput svog slavnog Hofner basa 500/1, svira levom rukom.

1. Džimi Hendriks

Džejms Maršal Hendriks, poznatiji kao Džimi Hendriks, rođen je u Sijetlu, 27. decembra 1943. godine. Ovaj šaman na gitari, svoju ljubav prema muzici, a naročito prema gitari kao instrumentu, ispoljio je u ranim tinejdžerskim danima. Prvu gitaru mu je poklonio otac, Al Hendriks, kada je imao 15 godina. Gitara je bila za desnoruke, ali ju je Džimi prilagodio sebi, tako što je žice postavio obrnuto. Bio je prvi koji je svirao gitaru na ovaj način. Hendriks i gitara „Fender Stratokaster“ bili su savršen spoj. Muzičar je sa velikom lakoćom svirao svoj instrument, koji je u njegovim rukama izgledao kao deo bića. Često je na koncertima izvodio šamanski ples sa gitarom, svirao je zubima, udisao je u obliku dima, kada bi je na bini zapalio, i gotovo vodio ljubav sa njom, pružajući ljudima neobjašnjivo, gotovo vanzemaljsko iskustvo. Postavlja se pitanje, da li bi kompozicije poput Woodoo Child, Purple Haze, Hey Joe, Foxy Lady i mnoge druge, zvučale tako originalno, moćno i katarzično, da ovaj muzički vitruoz nije bio levoruk.