-

Koliko si kul od 1 do Kim Gordon? – Top 10 pesama gde je Kim glavni vokal

Sonic Youth Kim Gordon
Photo by Alastair Indge/Photoshot/Getty Images

Tokom mnogih decenija popularne muzike imali smo priliku da upoznamo i obožavamo žene koje su obeležile razne epohe. Svaka je na svoj jedinstven način doprinela proboju ženske energije i umeća na sceni dodajući svoju nijansu i pečat. Mnoge su bile oličenje lepote, politički aktivne, beskopmromisne, osobene, šokantne i originalne. Jednom rečiju one of a kind. U vreme hippie pokreta muzički svet je doživeo eksploziju svega pa samim tim i mnoštva muzičarki koje su konačno dobile priliku da se njihov glas čuje.

Nakon toga, svaka decenija pa čak i godina imale su svoju zvezdu, ali ako nas pitate, osamdesete godine dvadesetog veka su iznedrile jednu specijalnu damu koja je nekako uspela da postane hodajuće otelotvorenje onoga što zovemo cool. Iako kaže da sebe nikada nije smatrala muzičarkom jer su njeni koreni usađeni duboko u svetu vizuelne i konceptualne umetnosti, ostatak sveta svakako ne misli tako. Ona nema gromki glas Janis Joplin, raspon od nekoliko oktava a nije ni wunderkind na bas gitari. Ona je jednostavno cool. Ona je ona druga cool Kim na basu. Pa dobrom reći ćemo da je prva jer je nekolicinu godina starija od fenomenalne Kim Deal. Naša današnja slavljenica, za koju ne možemo da verujemo da puni ČAK 67 godina, je njeno veličanstvo – Kim „Kool Thing“ Gordon.

Kim Althea Gordon je svoje putešestvije ka statusu ikone započela u Njujorku krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina preselivši se iz Los Anđelesa u pokušaju da se ostvari kao umetnik. Za razilku od sadašnjosti gde umetnici beže u Kaliforniju, kako bi našli inspiraciju, Njujork je bio baza svega bitnog što se dešavalo u umetnosti tokom osamedesetih. Nakon upoznavanja svog, sada već bivšeg, muža Thurstona Moora, zajedno su osnovali jedan od najznačajnijih bendova koji je pomerio granice onoga što jedna gitara može da proizvede. Za njega ste sigurno čuli – Sonic Youth.

Iako nikada nisu bili baš za svakoga, nikako ne može da se zanemari njhov doprinos muzici i umetničko stvaralaštvo koje su ostavili iza sebe. Često svrstavani u takozvani no wave pravac, koji se zapravo završio neposredno pred njihov prvi nastup, Sonic Youth je bio nešto sasvim jedinstveno što teško da može da se svede samo pod jedan žanr. Sam njihov pristup muzici je bio nekonvencionalan i veoma umetnički nastrojen. Termin koji se najčešće koristi kada je Sonic Youth u pitanju je noise rock. Zbog eksperimentisanja sa gitarskim štimovanjem i prepravljanjem instrumenata kako bi proizvodili specifičan zvuk, ostaće zauvek zapamćeni kao jedinstven alternativni art rock bend čija je karijera trajala gotovo 30 godina i koji nikada nije podlegao komercijalizmu.

Thurston Moore je bio glavni vokal na većini pesama ali je Kim bila ta koja je uvek držala pažnju kada su njihovi nastupi u pitanju. S obzirom da je veoma stidljive prirode što se čini malo verovatnim kada je o muzičarima reč, Kim je jedna od najpoštovanijih individua u svetu muzike koja je nekim čudom uspela da u dominantno muškom okruženju ukombinuje nemoguće – da istovremeno bude atraktivna i pametna, zrela osoba koja je i majka i umetnica, neko ko se suprotstavlja svakom obliku autoriteta i bude politički je aktivan. Koliko je žena uspelo da postigne ovo u muzici i popularnoj kulturi generalno? Svakako ne mnogo njih.

Izabrali smo najzanimljivije pesme benda Sonic Youth gde je Kim glavni vokal, ali i neke od njenih projekata nakon raspada benda. Zato, spremite se za jedan noise rock šok i ostanite open minded, jer Kim Gordon nije pop princeza već žena koja bi svakome trebalo da bude uzor.

1. Sonic Youth – Shadow of a Doubt (EVOL, 1986)

Inspiracija za pesmu je bio jedan od filmova Alfreda Hičkoka. Ovde Kim pokušava da opiše povezanost koju osoba oseća kada gleda u oči osobu koju tek upoznaje i taj prvi kontakt. Kako je bila veliki fan ranih radova grupe Shangri La’s i njihovih skoro kroz šapat izgovorenih tekstova koji se pretvaraju u moćan vrhunac, želela je da prikaže šta bi se desilo ako bi osoba zapravo i uradila ono što oseća. Kim često u svojim izvođenjima potpuno stapa tekst, muziku i izvođenje u jednu nerazdvojivu celinu.

2. Sonic Youth – Pacific Coast Highway (Sister, 1987)

Tematika ove pesme je zapravo bizarna, zamišljena ljubavna priča o stoperki koja nailazi na sociopatu na putu za Malibu. Ovo je dirketna aluzija na Čarlsa Mensona i legendu koja je kružila Los Anđelesom tokom šezdesetih godina. Kim je u to vreme živela u Los Anđelesu i iskoritila je priliku da pesmom iskaže strah koji je osećala u tom periodu kao potencijalna žrtva nemilosrdnog ubice. Iako mnogi smatraju da je ova pesma oda Mensonu, ona zapravo opisuje osećanje i atmosferu grada koji je drhtao u strahu pokušavajući da to sakrije svojim savršeno pokošenim travnjacima i glamuroznim životom pored okeana.

3. Sonic Youth – Cross the Breeze (Daydream Nation, 1988)

Daydream Nation“ je album koji mnogi kritičari nazivaju remek-delom Sonic Youtha. Izašao je 1988. godine a cover albuma je jedna od slika Gerharda Richtera pod nazivom Kerze („Sveća“). Kongresna biblioteka je uvrstila ovaj album u svoju kolekciju očuvanja (National Recording Registry) 2005. godine. Vokali na „Cross the Breeze“ su neki od najintenzivnijh koje je Kim ikada snimila. Najzanimljivije kod njene vokalne interpretacije je sama disonantnost, nedostatak melodičnosti. Ta karakteristika je ono što je čini srcem Sonic Youtha. Moor i Renaldo su bili zaslužni za pop melodije a Kim je podizala intenzitete pesama koje su bile u konstantnom klinču – od šapata do frenetičnog vriska.

4. Cinderella’s Big Score – Sonic Youth (Goo, 1990)

Album „Goo“ je izašao 1990.vgodine kada je grunge već bio u poletu. Iako Sonic Youth nije imao dodirnih tačaka sa samim talasom u muzičkom smislu, mogu da se primete zvučne nijanse koje prožimaju ovaj album. Tekst pesme je napisala Kim i posvećen je njenom bratu Kelleru sa kojim je imala komplikovan odnos tokom celog života. Ova pesma je neka vrsta lične katarze za Kim, jer je njen brat jedna od osoba koja joj je bila najvažnija i čije je mišljenje oblikovalo njenu ličnost.

5. Sonic Youth – Tunic (Song for Caren) (Goo, 1990)

Kako naslov govori, ovo je pesma za Caren, tačnije pesma o Caren Carpenter, žensku polovinu dvojca The Carpenters, grupe iz sedamdesetih koji su činili brat i sestra Caren i Richard. Ovde Kim opisuje tragičnu sudbinu koja je zadesila mladu muzičarku koja je bila obuzeta svojim izgledom i bolovala od anoreksije. „Tunic“ nije omaž već je pesma upozorenja na opasnosti koje nosi muzička industrija i pogubni uticaj koji ima na žene. Ona je takođe i paralela odnosa koji je Kim imala sa svojim bratom šizofreničarem kojeg poredi sa Richardom Carpenterom, koji je psihološki kontrolisao svoju sestru Caren.

6. Sonic Youth – Swimsuit Issue (Dirty, 1992)

Nakon što je bend potpisao ugovor sa Geffen Records, velikom izdavačkom kućom, pojavila se priča koja je kolala hodnicima. Jedan od glavnih menadžera je seksualno uznemiravao svoju sekretaricu. Kim koja je oduvek bila borac za jednakost žena, htela je pesmom da iskaže licemerje muzičkih korporacija i radnih okruženja generalno i probleme sa kojima se svaka žena susreće na radnom mestu, ali i u životu uopšte.

7. Sonic Youth – Little Trouble Girl feat. Kim Deal (Washing Machine, 1995)

Još jedna od pesama koje su omaž stilu pevanja članica grupe Shangri La’s. Tokom rada na albumu „Washing Machine„, Kim je čitala knjigu pod nazivom „Mother Daughter Revolution“ koja govori o prvom talasu feminizma. Ovde je reč o tome kako feminizam ne uspeva da se dotakne teme odnosa između majke i ćerke. Knjiga govori o pritisku koji je nametnut ženama i njihovoj ulozi da udovoljavaju i budu savršene i koji se dalje prenosi na njihove ćerke. Ništa nikada nije dovoljno i majka nikada ne može da bude sve odjednom – supruga, ljubavnica, uspešni radnik. Ova pesma je o želji da žene budu ono što jesu, uprkos svim ograničenjima. Ovo je esencija same Kim i njenih stavova, a da stvar bude još bolja, gostujući vokal na pesmi je druga cool Kim, Kim Deal (The Pixies, The Breeders). Gordon je u ulozi majke koja šapuće, a Deal svojim zvonkim glasom mimikrira devojčicu i na taj način grade iluziju razgovora majke i ćerke svojim vokalnim deonicama.

8. Sonic Youth – I love you golden Blue (Sonic Nurse, 2004)

Kim kaže da joj je ova pesma jedna od omiljenih za izvođenje uživo. Ona govori o osobi koja ne može da pokaže svoje pravo ja svetu. Verujući da bi tako uništila i povredila sve koje voli, izbegava svaku intimnost. Ona pravi korelaciju sa svim muškarcima koji su obeležili njen život – otac akademik koji je retko pokazivao svoju pravu ličnost i interesovanja, brata koji boluje od šizofrenije i na kraju svog bivšeg muža Thurston Moorea. Ona govori o ljudima koje poznaje ceo život, a koji su ipak potpuni stranci, jer nikada ne pokazuju ko su zapravo.

9. Body/Head – Can’t help you (Coming Apart, 2013)

Nakon završetka braka između nje i Moora, a samim tim i Sonic Youtha, Kim okušava sreću u projektu sa prijateljem Bill Naceom. Projekat se zove Body/Head i predstavlja prirodni produžetak svega čime se Kim tokom života bavila. Na njihovim nastupima u pozadini se pojavljuju umetnički filmovi Richard Kera, koji zajedno sa muzikom stvaraju jednu celinu. Kao i sve što je Sonic Youth radio, ni ovaj projekat nije komercijalnog tipa već duboko umetnički, ali je svakako vredan pažnje.

10. Kim Gordon – Murdered Out (No Home record, 2019)

Kim je više puta izjavljivala da je ona prevashodno umetnik i da nikada sebe nije gledala kao muzičarku. Svoj instrument i glas je koristila kao umetničku tehniku putem koje su oblikovane ideje. Međutim, kako je muzika bila centralna tokom njenog celog života bilo bi nelogično da će prestati da se bavi njome u potpunosti. „No Home Record“ je njen solo album koji je izašao 2019. godine u izdanju Matador Recordsa. Ono što je oduvek bilo cool u vezi Kim je to što nikada nije postojala bojazan ili samosvesnost da ono što napravi bude prezreno ili odbačeno. Ona jednostavno živi ono što misli i stvara. Ekstremno umetnički album koji je konačno njen pravi samostalni izraz. Vokal koji se savršeno uklapa sa distorzijom i bitovima, minimalistički a opet naglašava esenciju koja je istinski Kim Gordon.