-

Kako sa alkoholom? Deo II : Soundtrack za mamurluk

hangover1

Budi te mučnina. Bauljaš rukom po stolu pored kreveta da vidiš da li si bio dovoljno priseban da poneseš sa sobom cvikere i novčanik. Ok tu su. Bar to. Nepomično si se prostro u horizontalu i teško dišeš. „Neću više nikad da pijem“ lažeš sebe ponovo a Sveti Petar dodaje još jednu istu, stotu po redu, laž na spisak koji će te čekati ispred rajske avlije. Treba ti voda, gaziran sok, mastan burek i pekarski jogurt. Problem je samo što ne možeš da ustaneš i pribaviš bilo šta od pobrojanih oprobanih lekova.

1. The Charlatans – Can’t get out of bed

Jeste teško. Filozofskim vratolomijama nabeđuješ sebe da moraš iako ti je postelja stisla udove kao da su paralizovani. Zato i počinjemo jednom ovako poletnom. Ko što kaže Gagi Jovanović u Lajanju na zvezde: „Treba naglo prekinuti pospanost kosim hicem u vis“.

2. Duboka Ilegala – Čašica

Verovatno epicentar liste koji najbolje opisuje stanje u tvojoj glavi i telu. Svaki dodatni komentar je suvišan:

„I svrbi me mozak sa unutrašnje strane
Želudac mi peku otvorene rane
Nije mi do seksa nije ni do hrane
Srce kuca sporo ko da će da stane“

3. Hladno pivo – Rigoleto

Iako si mislio da imaš dovoljno samokontrole da izbegneš ovo zeznuo si se. Vrlo brzo zatičeš sebe u kupatilu dok iznad šolje izvodiš italijanske arije. Jeste posle toga odvratno u ustima ali trebalo bi da ti bude bolje.

4. R.E.M. – Daysleeper

Vraćaš se u krevet da ponovo prilegneš, samo malo. Izmorilo te ono bacanje pegle. Nadaš se da će da se smiri okretanje plafona ako ti budeš dovoljno miran i ne okrećeš glavu previše.

5. Tindersticks – Dying slowly

Poprilično verno opisuje tvoje stanje u nekom daljem periodu. Ali ne brini, nije ti ništa. Od toga konji ne umiru koliko god naslov pesme to sugerisao. Mirniji tonovi su pogodni dok malo ne uhvatiš pravac.

6. The Streets – Blinded by the lights

Baš kao u filmovima. Mamurnom ti smeta i jaka buka i svetlost i…pa skoro sve. Dok se boriš s tim lagano odmotavaš film od sinoć. Kaži koliko si bio najkulji od sviju zar ne. Sigurno niko nije ni izvalio da si se navezo ko majka.

7. Blur – Coffee & TV

Da mora i kafa da dođe kad tad na red. Ne štekaj se za količinu u kašičici, za tvoje dobro. Seti se prethodnog pasusa-jaki tonovi smetaju. Tako da možeš slobodno da zaobiđeš Pinkove kanale. Ako, ne daj bože, naletiš na Leu Kiš verovatno će ti TV završiti u dvorištu.

8. Matchbox 20 – Unwell

Već stvari idu na bolje. Misliš se koliko je mainstream bio bolji devedesetih nego danas (bar u svetu). Sad ti već nije užasno već „samo malo nije dobro“. Zgodan neki lik ovaj Rob Thomas. Mada sinoć se ni on ne bi snašao bolje sa onim ribama. Daj sam sebi high five uz jedno „šmekeru“.

9. St!llness – Ludilo plan

Zabarikadirati se u sobu ceo dan taktički je pogrešno. Pogotovo ako je napolju lep i sunčan dan. Namuči se malo dok obuješ patike i izađi na vazduh da razbistriš glavu. Izgledaćeš ljudima kao da te poplava izbacila to je neminovno ali sa svakom pređenom ulicom stanje će se poboljšavati i ponovo ćeš početi da ličiš na čoveka, bar u onoj meri u kojoj inače ličiš na čoveka a to nije mnogo.

10. I Bee – Sinoć

Kad se već motaš po gradu iscimaj neko društvo za još jednu kafu. Nje nikad dosta u ovakvim situacijama. Kad zasednete u nekom od kafića naruči lepo tursku bez šećera a ne one mondenske bućkuriše sa mlekom, penama, kremom, ili čime već… Pripovedaćeš im događaje od sinoć i nesvesno ulepšavati istinu jer se najgorih delova kada si ispadao seljak i ne sećaš (povraćanje po dekolteu cure koja je i pre toga pokušavala da pobegne od tebe itd.). Od tolikog pominjanja rakije setićeš se stare narodne „klin se klinom izbija“. Pa naruči komad za uz kafu. Što kaže Aristotel devedesetih godina u Srbiji, Šćepan Šćekić, „Nemoj mi rakiju od kafe odvajat“.

Mic po mic i već mogu da ti savetujem da se vratiš na prvi deo naše sage o alkoholu. Posle toga opet na drugi i tako u krug. Drugi deo je taktički skraćen malo da bi dobio efikasniji recept za brži prelazak na korak jedan. Nije komplikovano to životno vrzino kolo koje pokreće univerzum. A univerzum zna šta mu je činiti.