-

Kako sa alkoholom? Deo I: Soundtrack za terevenke

music_alcohol_1

Do sada smo u ovim listama obrađivali svakojake teme. Od finih i lepih obrada preko pesnika rokenrola pa sve do muzike „za uz ovo i ono“. Da ne bismo otišli stranputicom nebitnih listi i naklapali pesme koje se slažu uz vašu boju očiju i tome sličnih nebuloza podesnih za ženske časopise, rešili smo da se uhvatimo u koštac sa onim šta je bitno. Stvar koju svi podjednako volimo. Stvar koja nas je održala. Ne ne mislim na „onu stvar“ iako bi i to mogla da bude zanimljiva tematika. Radi se o o supstanci koja se meša u sve (a nije majonez). Naravno reč je o alkoholu.

Lepo je rekao Branko Radičević: „Od kolevke pa do groba najlepše je pijano doba„. Ne smemo zaboraviti i veoma bitna pravila. Nemojte da pijete dok vozite (i obratno). Takođe nemojte da se tučete, pogotovo ne sa jačima od sebe. I nikako ne pokušavajte da se takmičite sa Miletom Džibrom (akter knjige Dejana Stojiljkovića „Levom stranom druma“) niti sa ekipom koja sedi ispred Jelenkove „Tare“ u Knjaževcu. Svako koliko može i hoće. Ipak je sve to uživanje…

1. Kings of Nuthin – Rhytm & booze

Teško da neki bend zvuči kao pomahnitala barska tuča više od ovih bostonskih pijanica. Nažalost, budućnost benda je od pre par meseci dovedena u pitanje jer je Torr Skoog, vokal i tekstopisac, pronađen mrtav u nekoj klisuri u Masačusecu. Teško je zamisliti da bi Torr hteo da ga neko oplakuje tako da, legendo, prvi viski ide tebi za dušu.

2. Totalni klošari – Desetinu na brzinu

Niške legende nikada nisu krile svoju ljubav prema Radničkom iz Niša i dobroj kapljici. Jedna brza pesma za brzinsko pivo…ili 10 njih…

3. Turbonegro – Wasted Again

Možda prerano za ovakav naslov ali bolje je većinu posla odraditi što brže, zar ne? Zaposleni ljudi mogu se sentimentalno vezati za stihove:

Sweeping floors working nine to five
Working for the weekend just to stay alive
Streets are dead but I’m totally wired

4. The Subways – Friday

Još jedna da vas podseti da je došao vikend za slučaj da ste već ošamućeni a da Hank (Turbonegro) previše nerazgovetno urla. Iako više zvukom vuče na zapadnjačke srednjoškolske žurke, ipak se fino uklapa i u domaći, ne tako kul i ekstravagantni, ambijent.

5. Gavrilo Princip – Dve rakije

Dostojevski je, čini se, lakomisleno napisao u „Idiotu“ da će lepota promeniti svet. Ovde svet menjaju pare a pošto njih uglavnom nemamo dovoljno, zadovoljićemo se i sa dve rakije. Doduše, iskusni kažu da nikad ne treba piti „na par“. Tako da znate šta vam je činiti – bar još komad.

6. Oasis – Cigarettes & alcohol

Nokat i meso svake poštene svetkovine (da ne kažem pijanke). Nebitno što vam posle svake pripaljene postane sve više muka, gurate dalje dok se pakla ne isprazni. Ako je dobro Gallagherima, dobro je i vama, zar ne? Ne zabušavajte sa kvalitetom, samo Drina dolazi u obzir…bez filtera, naravno.

7. The Tossers – Never enough

Uzvišena alkoholičarska istina. Niko ne peva o piću bolje od Iraca, to je već opšte poznata stvar. Birajte svoju kozmetiku. Ove „bitange“ se u ovoj pesmi konkretno šminkaju pivom i vinom. Rečima mudrog domara Vilija: „There! Pretty as a picture!“.

8. Lude Krawe – Naš svet

U spotu se lepo vidi kako izgleda prosečno „zasedanje“ prijatelja dok diskutuju o vrlo važnim temama. Nema tu glamura, ma koliko fejsbuci i instagrami pokušavali da dokažu suprotno. Brkata konobarica je donela još jednu turu a neki balvan upravo podenuo sa politikom.

9. Cokule – Gajba piva

Legendarni beogradski pankeri su oduvek bili majstori prefinjenih metafora. Tako nam i u ovoj kompoziciji sa dosta tajnovitih simbola nagoveštavaju o čemu se tu radi. Produkciju k’o da je radio mrtvi Timberland. Drugačije ne bi valjalo…

10. 43 Zla – Daj rakije

Pošto ste do sada već okrenuli puni začarani krug rakija-pivo-vino možda se pitate „Kuda dalje“? Odgovor nam daju Ajzak i Timbe u svom iskonskom maniru. Ništa „Idemo odma“ i druge popularne stvari koje su i najgori džiberi voleli da čuju u najšljaštećijim velegradskim diskotekama građevinskih naziva poput Gradilište, Magacin i tome slično.

11. Stereophonics – Last one of the big time drinkers

Ok, ako vam je već loše, nije ni čudo. Kome pa ne bi bilo?! Ajd’ sad rođače malo se umij hladnom vodom. Vidim nestale ti i pljuge – odlično. Nema više jednog otrova. Evo ti čaša kisele da povratiš bar neku dimeziju u glavi. Evo ti i malo finija muzika da se očitaviš. Čekaj, je l’ i ovaj Velšanin pominje neke alkoholičare? Dammit! Neće te pa te neće….

12. Kanda Kodža i Nebojša – Divni dani

Pesma koja „miri“ kafanu i rokenrol (poput njihove istoimene pesme na tom albumu). Ove dve stvari su u stvari samo na prvi pogled kontradiktorne. Rok klijentela je vrlo česta u kafanama i ona u suštini i održava duh kafane kao institucije naspram turbo folk omladine koja je od nje napravila ultra fancy mesto gde se skuplja klinčadija pre nego ode na acu lukasa (da mala slova).

13. Paul Weller – There’s no drinking after you’re dead

Naslov dovoljno govori. Nazdravimo jer smo još uvek „alive & kicking“.

14. Gogol bordello – Alcohol

Iako tugaljivog tona, ova pesma je odlična zahvalnica svemu što je alkohol učinio za nas. Veran saputnik i u tugi i u radosti. Zato najmanje što možemo da mu učinimo je da mu oprostimo mamurluk.

15. Dobrivoje Topalović – Crno vino

Zastupajući tvrdnju da je dobra pesma jednostavno dobra pesma, uprkos eventualnoj žanrovskoj nepodobnosti, završavamo veče još jednim mirenjem kafane i rokenrola. Uostalom stihovi:

Crno vino
Crne oči
Sve je crno oko mene
Tek ponekad njene oči
U plamenu zatrepere

predstavljaju najjaču kombinaciju dooma i demoničnosti koja nije odgrolovana. Već ste verovatno ispod stola i ova pesma mu dođe „ćaozdravodoviđenja“ svesti i pameti.