-

In the End, It Does Matter: Top 10 pesama Linkin Parka

Vest o samoubistvu Chestera Benningtona, frontmena Linkin Parka, potresla je muzički svet i mnoge fanove ovog benda. Pevač se godinama borio sa depresijom, zavisnošću od alkohola i droge i traumama iz detinjstva.

Nekoliko dana posle njegove smrti, oglasili su se i članovi benda u dirljivom pismu koje su objavili na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici, u kojem je, između ostalog, pisalo: „Dodirnuo si toliko života, možda više nego što si mogao da zamisliš. Poslednjih nekoliko dana smo osetili toliko ljubavi i podrške iz celog sveta… Pokušavamo da podsetimo sami sebe da su demoni koji su nam te uzeli uvek bili ‘deo ugovora’. Na kraju, zbog načina na koji si pevao o tim demonima su se svi zaljubili u tebe. Neustrašivo si ih razotkrivao, što nas je dodatno zbližavalo i učilo nas da budemo humaniji. Imao si najveće srce i nosio ga na rukavu.“

Ti „demoni“ o kojima je Chester pevao, iskreno i sa sirovom emocijom, razlog su zašto je Linkin Park bio omiljen među adolescentima, koji su se često osećali bespomoćno, besno i tužno. Mnogima od njih muzika je bila beg, način da se izbore sa svetom koji ih ne razume, pa bilo to zbog nečeg što nam danas izgleda kao tinejdžerski hir ili istinske patnje.

Linkin Park ima veliku bazu fanova i na našim prostorima. Gotovo da ne postoji osoba koja je sad u svojim dvadesetim i tridesetim godinama u Srbiji da nekada nije slušala Linkin Park, što nije ni čudo, ipak su naše generacije bile obeležene tim osećajem bespomoćnosti; ubačene u neke čudne vihore promena, uspona i padova koje su tih godina pogodile našu zemlju. Muzika Linkin Parka bila je način da pokažemo da smo tu, osetimo da smo bitni, i vrištimo da nećemo dozvoliti da budemo ignorisani.

Bend Linkin Park osnovan je 1996. godine i do sada je prodao više od 70 miliona albuma širom sveta, a osvojio je i dve Gremi nagrade. Svetsku popularnost stekli su hitovima “Faint”, “In The End” i “Crawling”.

Njihov album “Meteora” bio je na vrhu Bilbordove liste albuma 2003. godine i smatra se jednim od najboljih indi-rok albuma svih vremena.

Uprkos relativno malom broju albuma, muzička zaostavština Chestera Benningtona je ogromna, tako da je teško svesti je na deset pesama, ali pokušaćemo.

10. The Catalyst, A Thousand Suns (2010)

Album “A Thousand Suns” objavljen 2010. nosio je malo drugačiji zvuk nego što smo navikli od Linkin Parka, poigravajući se više nego ikad sa elektronskom muzikom koja je čak pomalo flertovala i sa dance zvukom. Raniji tekstovi bili su više lični, a na ovom izdanju zamenjeni su društvenim temama kao što su moderna tehnologija i ratovi. Pesma “Catalyst” fokusira se na građansku neposlušnost i sukobe. Iako je prizvuk roka prisutan tek u suptilnim naznakama, futuristički zvuk i dobar tekst, čine je neizostavnim delom ove liste.

9. Figure.09, Meteora (2003)

“Meteora” je bez sumnje najbolji album Linkin Parka, i ova lista bi bez problema mogla da se zasniva samo na ovom izdanju. „Figure.09“ je jedna od onih pesama koje nisu uspele da dožive slavu hitova poput „Numb“ i „Breaking the Habit“, ali to što je bila zasenjena mnogim dobrim pesmama sa albuma, ne znači da i sama nije sjajna numera. Tekst ove pesme govori upravo o demonima sa kojima se borimo, suočavamo, ali ih na kraju i prigrlimo: „Cause from the infinite words I could say put all the pain you gave to me on display. But didn’t realize instead of setting it free I took what I hated and made it part of me“.

8. Crawling, Hybrid Theory (2000)

Objavljena na prvom studijskom albumu Linkin Parka, „Crawling“ će uvek biti jedna od prvih pesama na koju pomislimo kada čujemo naziv ovog benda. Publika nije jedina za koju je ova pesma posebna, jer je i sam Chester Bennington jednom izjavio da je ovo jedna od najličnijih pesama koju je ikada napisao: „Radi se o osećanjima nad kojima nemam kontrolu, u smislu droge i alkohola. Mislim da nikada ne bih mogao da napišem tako nešto samo posmatranjem nekog drugog kako prolazi kroz to“.

7. Given Up, Minutes to Midnight (2007)

„Minutes to Midnight“ je treći studijski album benda, od koga se mnogo očekivalo jer je usledio upravo nakon nagrađivanog i hvaljenog albuma „Meteora“. Iako nije naišao na isti prijem kao prethodna dva, ovaj album imao je nekoliko svetlih momenata, uključujući i „Leave Out All the Rest“, „Bleed It Out“ i naravno „Given Up“. Izdvaja se po tome što je i do današnjeg dana jedna od najtvrđih pesama koje je Linkin Park ikad snimio. Dve stvari koje je nemoguće ne primetiti su izražena gitara i Chesterovo vrištanje pred kraj pesme koje traje skoro 20 sekundi.

6. Somewhere I Belong, Meteora (2003)

Očekivano, „Meteora“ se opet pojavljuje na listi, i ne, nije poslednji put. „Somewhere I Belong“ je prava tinejdžerska himna o pronalasku svog mesta u svetu, propraćena savršenom dinamikom između Chestera Benningtona i Mikea Shinodae, punim rok zvukom i eletkronikom, sada već tipičnom za Linkin Park. U numeri se susreće nesigurnost sa odlučnošću, i upravo borba tih suprotnosti je čine jednom od najboljih pesama koje je bend snimio.

5. One Step Closer, Hybrid Theory (2000)

„One Step Closer“ dovela je Linkin Park jedan korak bliže svetskoj slavi. Prepuna frustracije, besa i nepomirljivosti, ovo je prva pesma sa prvog albuma benda koja je postala svetski hit. Prema rečima Chestera Benningtona nastala je kao odgovor producentu Donu Gilmoreu na konstantne pridike i promene koje je zahtevao u njihovoj muzici. Bez obzira na razlog nastajanja, svako od nas je u njoj video sopstvenog Dona Gilmorea.

4. Faint, Meteora (2003)

Gotovo da ne postoji klinac koji je odrastao dvehiljaditih koji se ne seća spota za „Faint“ i koji nije u jednom momentu poželeo da bude deo publike koja skače u ekstazi uz ovu energičnu pesmu. „Faint“ i do današnjeg dana ostaje jedna od najprepoznatljivijih pesama benda, i već na prve tonove nemoguće je ne pogoditi koja pesma je u pitanju. Uostalom, upravo je u ovoj pesmi sadržan onaj krik generacije koja želi da bude deo sveta: „Don’t turn your back on me, I won’t be ignored“.

3. Numb, Meteora (2003)

Jedna od najmoćnijih pesama Linkin Parka, koju je možda vreme i toliko obožavanje malo „izlizalo“, ali to nikako ne umanjuje njen značaj. Retko melodična kompozicija pomešana je sa proganjajućim tekstom o pokušajima da se ispune nečija očekivanja i željom da se bude slobodan da se bude ono što jeste, „Numb“ ostaje upisana u muzičku istoriju kao himna, ali i odgovor na pitanje iz pesme „Leave Out All the Rest“ sa albuma „Minutes to Midnight“: „What am I leaving when I’m done here? So, if you’re asking me, I want you to know. When my time comes, forget the wrong that I’ve done, help me leave behind some reasons to be missed.“

2. Breaking the Habit, Meteora (2003)

Još jedna numera sa čuvenog albuma „Meteora“, „Breaking the Habit“ rođena je kao instrumental Mikea Shinodae pod imenom „Drawing“, a kasnije izrasla u jedan od najvećih hitova Linkin Parka. Danas ostaje jedan od najistrajnijih tekstova, moguće zbog izrazito lične prirode: „I don’t know what’s worth fighting for or why I have to scream. But now I have some clarity to show you what I mean. I don’t know how I got this way I’ll never be alright“.

1.In the End, Hybrid Theory (2000)

„One Step Closer“ je možda dovela Linkin Park na sam vrh, ali „In the End“ se pobrinula da tamo i ostanu. Sve u ovoj pesmi je legendarno; počevši od klavriskog uvoda, preko uvodne rečenice „It starts with one thing“, refrena „I tried so hard, and got so far, but in the end it doesn’t even matter“, vrhunca „ I put my trust in you“, pa sve do nežnih i tužnih završnih klavirskih nota – legendarno. Ostalo je samo da poreknemo poentu pesme, videli smo trud, i na kraju zaista je važno. Ova pesma i čitav opus Linkin Parka prozreli su u duše mnogih, dodirnuli ih i ostali sa njima, čak i dugo nakon što su „prerasli“ ovaj žanr i zaronili u neke druge vode.