-

Hnjo, hnjo, hnjo – Top 10 šaljivih domaćih pesama

Top 10 1. april

Autori: Mladen Milošević i Uroš Matović

Danas je 1. april, Svetski dan šale, kada se mnogi trude drugima napraviti razne smicalice zbog smeha i zabave. Mi nismo hteli da vas ovde „iscimamo“ s lažnim vestima iz sveta muzike poput one 2012. godine kad je objavljeno da Rage Against The Machine dolaze u Srbiju, već smo upriličili jednu listu na kojoj se nalaze duhovite pesme koje će vam doneti radost i smeh u današnjem danu, bez toga da vas iko prevari i bez ijednog aprilililili uzvika. Izabrali smo neke bendove koji su inače humorističkog karaktera, ali ovde možete naći i one na koje baš niste navikli da imaju pesme ovog tipa. Sve u svemu, uživajte i nadamo se da ćemo uspeti da vas nasmejemo, kako opisima, tako i pesmama sa liste.

Duboka ilegala – Aman

Ovo je jedan od onih pesama koje najčešće otkrivate razvaljeni na nekoj gajbi dok čekate prvi jutarnji prevoz. „Aman“ je remek delo toka, ne baš čiste svesti, pa vam u tim trenucima savršeno legne na vaše stanje. Prosto je fascinantno kako Duboka ilegala poveže sve ove pojmove kako bi ispričala ovu neverovantu priču. Pratite svaku reč i umirite od smeha od početka do kraja.

Letu Štuke – Proteini i ugljikohidrati

Iako ovaj sastav nije na keca jedan od onih koji često koriste humor kao svoje glavno oružje, ali u ovom slučaju briljiraju u tom pogledu. Humor je ovde ispolje koliko samim tekstom, toliko i muzikom u pozadini, a susrećemo se sa pričom sličnom onoj u Koljinoj pesmi „Zulu uštipci“. Nadamo se da ćemo u budućnosti čuti više ovakvih duhovitih numera, a ne pokušaja poput pesme „Supermarket“.

Šarlo Akrobata – Ljubavna priča

Tri kreativna muzičara i jedna vrlo šaljiva i zabavna pesma o sunčanom jutru koje su rešili da iskoriste na pravi način. Kako će to uraditi saznajte u ovoj nesvakidašnjoj numeri u svakom pogledu. Iako na njih danas gledamo kao na 3  umetnika koja su stvarala veoma ozbiljnu muziku, oni su izgleda znali da se zabave stvarajući mnogo više i budu mnogo vrcaviji i budalastiji od mnogih poznatih šaljvdžija.

Kolja i Smak belog dugmeta – Sjeo sam za švedski sto

Kolja verovatno tek danas uživa status kakav je zasluživao još pre 19 godina kada je izašao album „Mama, nemoj plakati“ na kome se našla ova pesma. Ako vam samo ime  pesme nije dovoljno da shvatite o čemu se radi, poslušajte i ostatak pesme u kojoj će vas Kolja provesti kroz niz situacija u kojima „nije znao pravila“.

Bolesna štenad – Borba bendova

Nekada je na televiziji postojalo više emisija (danas samo jedna, nažalost) u kojima su se takmičili razni bendovi, a jedna od njih je bila i „Rat bendova“. Naširoko poznati beogradski pankeri Bolesna štenad vam u ovoj pesmi donose parodiju na pomenutu emisiju i nešto drugačije tumačenje borbe bendova. Bože svašta, kakvu parodiju, kakvo drugačije tumačenje, naravno da umetnost i jeste surovo takmičenje svim sredstvima kao u ovoj pesmi, a ne ono što nam određeni pokušavaju nametnuti.

Goatmare and Hell Spades – Virus

Ova pesma mogla se naći i na našoj listi koja je izašla prethodnog dana, ali nam tada nije pala na pamet, pa smo se odlučili da je pored mnoštvu hororično smešnih numera benda Goatmare and Hell Spades uvrstimo na ovu listu. Slušajte ovaj rockabilly bend čiji bi se kompletan opus mogao naći u domaćoj verziji filma „Cry-Baby“. Predlažemo Nikolu Koja, onakvog kako je izgledao u „Mi nismo anđeli 1“, kao zamenu za Johnnyja Deppa.

Let 3 – Rado Srbin ide u vojnike (P***a)

Iako ova reč nije uopšte psovka, već prestavlja jednu lepu stvar neophodnu za dalji opstanak i razvoj naše vrste, pored još jedne stvari ofc, eto kao bićemo fini pa je u ovom slučaju cenzurisati (ali džaba opet piše dole), da ne bude posle vidi ovih prostaka. A kakve sve one mogu biti (detaljna i dubinska klasifikacija je u pitanju) poslušajte u pesmi sastava Let 3 koji nikada nije mario za pristojnost, kako u muzici, tako ni na koncertima, a bogami ni u pojavljivanjima na televiziji (poor Aleksandar Stanković).

Zoster – Američki film

Kada neki film nazovete „američki film“, to automatski znači da je taj film bio mnogo loš, a glavni razlog za to su akcioni filmovi kojima nas je Holivud bombardovao u periodu između osamdesetih i dvehiljaditih godina. U prvom delu pesme Zoster će vas ukratko uputiti u definiciju „američki film“, da bi vas kasnije preslišavali koje ste sve od čuvenih naslova ovog „žanra“ odgledali. Samo još čekamo njihovu drugu verziju ove pesme zvanu „RTS serije“, jer jedino se one više repriziraju.

Hladno pivo – Bubašvabe

Bubašvabe svud kaže Hladno pivo, na njihovom albumu „Džinovski“ iz 1993. godine. Dok slušate gde se sve i na koje načine bend bori sa ovim pošastima, uživajte i u retkim prizorima frontmena benda Mileta Kekina sa kosom, mi smo iskreno mislili da je rođen ćelav.

Buldožer – Život, to je feferon

Ovaj bend je bezmalo nemoguće izbeći pri pravljenju bilo kakve top liste, jer je Buldožer tih sedamdesetih godina uspevao da pravi jako kvalitetnu muziku veoma zabavnog karaktera. Ko bi rekao da će poređenje života i feferona imati toliko smisla?

Bonus pesme (većinski ovde zbog pomućenih umova autora):

1. Škank – Dosta mi je muzike – Jedna prava prvoaprilska
2. BoBo – Dominik – Bobo ima super ideju!
3. Mortal Kombat – Ne plaši se Sekača – Naša omiljena strana ovog benda
4. Ljubičice – O majmunu i zmiji – Pesma s večitim izgovorom naših muzičara nije bilo mnogo para, al’ je bilo dosta ljudi
5. Po’ Metra Crijeva – Djed Mrz – Samo za najjače