-

He’s a Ghost, He’s a Guru: Top 10 numera Nicka Cavea u serijama i filmovima

Kada je 2008. godine objavljen četrnaesti studijski album “Dig!!! Lazarus Dig!!!” NME su u svojoj recenziji napisali da Nick Cave “peva svaku pesmu kao zlikovac iz Betmen filmova, ali sa dozom prefinjenosti, domišljatosti i pretnje”. Iako legendarni muzičar nije pravio pesme “za svačiji ukus”, njegova jedinstvena naracija učinila je njegove pesme savršenim materijalima za soundtrack u filmovima i serijama. Bez obzira na to (ili upravo zahvaljujući tome) što većina Caveovih pesama priča o specifičnim okolnostima, u rukama prave osobe, ova iskustva mogu postati univerzalna i neophodna za radnju filma/serije. Već godinama unazad Cave je duh koji proganja male ekrane, ali i bioskopska platna, čineći već prisutnu melanholiju, tugu, bes i zloslutnost, još snažnijima. Upravo zato su njegove pesme na ekranima podjednako značajne, primetne i presudne za radnju koliko i glavni likovi. Pred njegov veliki koncert u Beogradu, podsećamo se deset ostvarenja koja su postala neuporedivo bolja zahvaljujući pesmama Nicka Cavea.

10. Constantine (2014), The Weeping Song

TV serija „Constantine“ o ciničnom lovcu na demone koji koristi svoju sposobnost da odbrani svet od zla nije doživela drugu sezonu, uprkos neosporivom šarmu glavnog glumca Matta Ryana. Ipak, da je imala neke dobre ideje – imala je, naročito kada je u pitanju muzika, koja je, između ostalih, uključivala i pesme “Anarchy in the UK” Sex Pistolsa i “I Wanna Be Sedated” od Ramonesa. Jedna od najupečatljivijih pesama bila je, naravno, “The Weeping Song” koja se pojavljuje u trenutku kada Constantine igra karte, posmatra mapu i priprema se na put na kom će se suočiti sa velikom pretnjom.

9. Until the End of the World (1991), (I’ll Love You) Till the End of the World

Pored čuvenog „Wings of Desire“ (Der Himmel über Berlin), Caveova muzika se pojavilla u još jednom filmu Wima Wendersa – „Until the End of the World“. Radnja ove naučno-fantastične drame vrti se oko žene čiji se život menja nakon što doživi saobraćajnu nesreću. Kada upozna muškarca koga progone naoružani ljudi, kreće na put oko sveta sa njim. Iako film nije pokupio dobre kritike, a ni zaradu, soundtrack je bio ozbiljan kandidat za Oskara, s obzirom da je pored mračne i dirljive Caveove pesme “(I’ll Love You) Till the End of the World” uključivao i izvođače poput U2, Lou Reed I Depeche Mode.

8. True Detective, Season 2 (2015), All The Gold In California

Drugoj sezoni hit serije „True Detective“ se može štošta zameriti, ali nikako izbor muzike. Od meastralnog Leonarda Cohena na špici sa pesmom “Nevermind”, preko pesama koje je izvodila Lera Lynn, do numere “All The Gold In California” nastale u saradnji Nicka Cavea i Warrena Ellisa koja služi kao fantastičan zaključak prilično konfuzne prve epizode. Ne baš najsrećniji početak što se radnje serije tiče, ali zato savršeno izabran soundtrack za dočaravanje korupcije i moralne pokvarenosti u gradu Vinci.

7. The Lobster (2015), Where the Wild Roses Grow

„The Lobster“ je verovatno najčudniji film koji je izašao u poslednjih nekoliko godina – mračan i fatalistički, uvrnuto romantičan i bolesno komičan – zar ne zvuči kao savršen film za muziku Nicka Cavea? Pesma “Where the Wild Roses Grow” se pojavljuje dva puta u filmu – jednom kada David i kratkovida žena sinhronizuju svoje CD plejere i plešu uz nju u šumi, a drugi put kada David (Colin Farrel) peva ovu pesmu dok sedi sam u šumi i čeka kratkovidu ženu. Iako Farrelova izvedba pesme ne zvuči ni izbliza dobro kao Caveova, upravo takva kako je otpevana – uz minimum emocije i više zbunjenosti nego ljubavi – ona savršeno svedoči o distopijskom svetu filma u kome je naći partnera pitanje života i smrti, a ne sreće.

6. The Proposition (2005), Martha’s Dream

Caveove pesme su često toliko složene da bi se mogle pretočiti u filmove. Onda i ne čudi što je scenario za ovaj netipični vestern napisao upravo naš mračni Gospodar pesme. Kompozicija “Martha’s Dream” začinila je ovo prljavo, nasilno ali i harizmatično ostvarenje lepotom i bolom koji ne menjaju samu suštinu žanra, ali mu dodaju novu dubinu, kakva u vesternima do tada nije istražena.

5. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007), The Ballad of Jesse James

Ovo nije bilo prvo pojavljivanje Nicka Cavea na bioskopskom platnu. Ovoga puta nije izvodio svoju pesmu već obradu američke folk pesme “Jesse James”. Iako scena traje nešto kraće od dva minuta, od presudne je važnosti za radnju filma. Dok peva pesmu o kukavici koja je ubila heroja Kejv šeta kroz bar, posmatrajući lica svih ljudi, ne shvatajući da čovek o kome peva stoji za šankom. Kad smo već kod ovog filma, ne bi bilo fer ne pomenuti “All Things Beautiful”, još jedan produkt saradnje Cavea i Warena Ellisa.

4. He Died with a Felafel in His Hand (2001), The Mercy Seat

Australijska drama neobičnog naziva u soundtracku ima dve pesme Nicka Cavea. Pored “The Mercy Seat”, pred kraj se pojavljuje balada “Into My Arms” dok bivši cimeri šalju poslednji pozdrav preminulom prijatelju. Ipak, scena sa “The Mercy Seat” je daleko upečatljivija, ne samo zato što se dešava kada glavni ženski lik pokušava da izvrši samoubistvo, a njen najbolji prijatelj je sprečava, već zbog mračno duhovitog pitanja koje Danny nakon toga postavlja Sam: “Zašto su tri sata ujutru uvek glavni izbor da pustiš Nika Kejva, deprimiraš se i ubiješ se? Šta fali sredini dana kada su svi budni i spremni da pozovu hitnu pomoć?”

3. Der Himmel über Berlin (1987), From Her to Eternity

Wim Wendersov klasik iz 1987. godine ne samo da ima muziku Nicka Cavea u soundtracku, već ima i Nicka Cavea kako lično na bini berlinskog kluba peva “From Her to Eternity”, i teško da može bolje od toga. Radnja filma je prava “kejvovska” drama u kojoj se anđeo Gamiel zaljubi u trapezistkinju Marion koja ga inspiriše da od posmatrača postane čovek. Večeri kada se oni napokon sreću oboje prisustvuju nastupu Nicka Cavea, dok se prepliću crno-bele i slike u boji, Cave uspeva da ukrade film na momenat, ali se posle polako uklapa u priču o Gamielu i Marion, i sve ponovo ima smisla.

2. Harry Potter and the Deathly Hallows Pt. 1 (2010), O Children

Ko bi mogao pomisliti kada je 2001. godine izašao avanturistički dečiji film „Harry Potter and the Sorcerer’s Stone“, da će se u jednom od nastavaka pojaviti pesma Nicka Cavea, čije su kompozicije poznate po tome da su mračne i često zloslutne? Ipak filmska industrija je, kao i život, puna iznenađenja i u ovom pretposlednjem delu čuvene sage videli smo Harryja i Hermioneu kako plešu uz Caveovu “O Children”. Ova pesma je u datoj sceni bila mnogo važnija od obične muzike u pozadini. Na početku je čujemo jako tiho, dok oboje sede u sobi i sve izgleda beznadežno. Onda, kada Hari povuče Hermionu na sredinu prostorije, muzika postaje sve glasnija, dok oni igraju i smeju se, kao da su ponovo deca kao što bi trebalo da budu. Dok se muzika utišava, osmesi polako nestaju sa njihovih lica.

1. Peaky Blinders (2013), Red Right Hand

BBC-jeva istorijska drama jedna je od najboljih serija koja je u poslednjih nekoliko godina došla na male ekrane, a konkurencija je prilično žestoka. Iako se radnja serije odigrava u drugoj deceniji 20. veka muzika koju su kreatori serije odabrali je prilično moderna i uključuje izvođače poput White Stripes, Radiohead, The Kills, The Last Shadow Puppets i Queens of the Stone Age. Ipak, pesma koja se najviše ističe u toj gomili fantastičnih kompozicija je ona koja i otvara svaku epizodu “Red Right Hand” Nicka Cavea. Iako je nastala 20 godina pre nego što je serija snimljena, “Red Right Hand” deluje kao da je napisana za protagonistu Tommyja Shelbyja. Muzika od koje podilazi jeza i tekst o zlokobnom muškarcu (“He’s a man, he’s a ghost, he’s a god, he’s a guru.”) savršeno se uklapaju u mračni svet Birmingema iz ranih 1900-tih. Iako se ova pesma pojavila u brojnim filmovima i serijama tokom godina (npr., X Files, Scream, Dumb and Dumber), ništa ne može da se poredi sa scenom Ciliana Murphyja kako šeta kroz blatnjave ulice Birmingema u dugom crnom kaputu dok u pozadini prskaju varnice iz čeličane (“On a gathering storm comes a tall handsome man in a dusty black coat with a red right hand.”).