-

Henry Rollins – Jedan čovek, bezbroj karijera

Gutterdämmerung ft. Henry Rollins @ InMusic Zagreb 2016.

Današnji slavljenik bio je frontmen nekoliko pank bendova od osamdesetih do danas, producent, pisac, spoken word preformer, aktivista, voditelj, kolumnista, model Calvin Kleina, glumac i profesionalni kritičar svega i svakoga. Kralj svih introverta, a sa druge strane potpuno zavistan od javnog nastupa, rođen kao Henry Lawrence Garfield, svetu poznat kao pank legenda Henry Rollins, danas puni 61 godinu. Rollinsa, koji je sam sebe jednom prilikom opisao kao „unnervingly polite, but also capably violent“, danas vam predstavljamo kroz 10 karijera u kojima se oprobao u životu.

State of Alert (S.O.A.) – „Gonna Have to Fight“

Rollins je svoju muzičku karijeru započeo u hardkor pank bendu State of Alert iz Vašingtona. Tokom godinu dana koliko je bend postojao, objavili su jedan EP „No Policy“ i održali devet svirki. Kako je i sam Rollins opisao, one su trajale između 11 i 14 minuta, jer su sve pesme trajale oko 40 sekundi. Ime Henry Rollins već u tom periodu polako se probijalo na andergraund sceni, postao je poznat kao neko ko voli da se bije na svirkama, pa su mu i bendovi poput Bad Brains i Teen Idles povremeno dozvoljavali da izađe na binu sa njima i peva.

Black Flag – „They said – You are pretty crazy. I said – You have no idea“

Široj javnosti Rollins je 1981. postao poznat kada je ušao u čuveni pank bend Black Flag i postao njihov četvrti pevač. Bend je u tom trenutku postojao pet godina, a Rollinsa su primetili na koncertu u Njujorku, kada su mu dozvolili da sa njima otpeva pesmu „Clocked In“. Kada su ga par dana kasnije pozvali na audiciju i primili u bend, Rollins je morao da da otkaz na mesto asistenta menadžera u prodavnici sladoleda.

Kako su kasnije rekli ostali članovi benda, Rolins je primljen jer je bio drugačiji od prethodnih pevača – doneo je bendu neku novu vrstu energije na bini, ali i ozbiljnije i kritički nastrojene tekstove. Bend se raspao 1986. godine, a Rollins je sa njima snimio prvih pet studijskih albuma – „Damaged“, „My War“, „Family Man“, „Slip It In“, „Loose Nut“ i „In My Head“.

Rollins Band – „The End Of Something“

Nedugo nakon Black Flag-a, Rollins je nastavio da svira i pod svojim imenom, u saradnji sa nekoliko muzičara, objavio dva albuma. Zvanično, 1987. godine, sastav je poneo ime Rollins Band. Novoformirana ekipa nije se previše osvrtala na Rollinsove pank početke, već je u potpunosti počela da se igra sa žanrovima. Tako se se u zvuku novog benda, koji je u najkraće bio opisan kao alternativni metal, mogli čuti i fank, hard rok, metal, nojz, džez i mnogi drugi uticaji. Bend je sa više prekida funkcionisao do 2006. godine, a u tom periodu izbacili su sedam albuma. Rollins je 2014. godine izjavio da je ta priča za njega završena, jer ne želi da svira staru muziku.

Spoken Word – „Unnervingly polite, but also capably violent“

Spoken word performansi pretežno su bili vezani za poeziju, a Henry Rollins je jedan od onih koji su taj žanr proslavili i u prozi. Rollinsov stil predstavlja mešavinu stand up komedije, životnih iskustava, anegdota, pogleda na svet i komentara, a njegovi nastupi uglavnom traju oko tri sata. Rollins je tokom godina objavio veliki broj svojih spoken word nastupa, što kao audio, što kao video, a poslednji „Keep Talking, Pal“, objavljen je 2018. godine. Rollins je trenutno na „Good To See You“ turneji, u okviru koje je planirano i nekoliko nastupa u Evropi.

Aktivizam – „This is where my anger takes me, to places like this“

Tokom svoje karijere, kako kroz muziku, tako i kroz spoken word, Rollins se aktivno bavio ljudskim pravima, a ponajviše pravima LGBT+ osoba. Javni je zagovornik legalizacije kanabisa, iako ga, prema njegovim rečima, ne konzumira, ali smatra da je legalizacija važno pitanje ljudskih prava.

Aktivan je bio i u kampanji „West Memphis Three“ posvećenoj trojici momaka za koje se veruje da su greškom osuđeni za ubistva. U svrhu te kampanje, snimljen je i album „Rise Above: 24 Black Flag Songs to Benefit the West Memphis Three“, na kome je veliki broj poznatih muzičara pevao pesme Black Flag-a. Pisao je i o Bopalskoj katastrofi u Indiji, kada je usled curenja gasa iz jedne američke fabrike, zbog čega je više hiljada Indijaca izgubilo život.

Producent – „You know, a long time ago being crazy meant something“

Rollins se tokom osamdesetih na kratko oprobao i kao producent, ali njegov prvi rad ipak nije ugledao svetlost dana. Album je nosio ime „Completion“, a autor je u tim trenucima bio daleko poznatiji po nekim drugim stvarima, nego po muzici. „Completion“ je trebalo da bude jedno od prvih izdanja jednog od najpoznatijih kriminalaca svih vremena Charles Mansona, a od albuma akustičnih pesama se odustalo zbog pretnji koje je dobila izdavačka kuća. Legenda kaže da je odštampano samo pet test ploča tog albuma, a da su dve i dan danas u posedu Henry Rollinsa.

Gluma – „Here’s Negan“

Poznat kao neko ko, prema njegovim rečima, ne odbija nijednu ulogu koja mu se ponudi, Rollins je ipak uspeo da prikupi nekoliko sasvim pristojnih uloga. Pored brojnih dokumentarnih filmova i glasovnih uloga, zabeležio je nastupe u filmovima „Wrong Turn 2“,„Jackass The Movie“ i „He Never Died„, dok se u seriji „Sons of Anarchy“ u ulozi A.J. Westona pojavio u 10 epizoda.

U muzičkom filmu „Gutterdämmerung“ u kome je imao jednu od glavnih uloga, glumeo je sa Iggyjem Popom, Grace Jones, Lemmyjem Killmisterom, Tomom Arayom i mnogim drugima muzičarima. U okviru koncertne turneje koja je pratila taj film, 2016. godine nastupao je i na InMusic festivalu u Zagrebu. Lik Negan u stripu „The Walking Dead“ baziran je na Rollinsu, ali on ipak nije prošao na audiciji za ulogu Negana u toj popularnoj zombi seriji.

Televizija – „We’re Gonna Have a TV Party Tonight“

Sredinom devedesetih, Rollins se oprobao i na televiziji. Prve poslove dobio je na muzičkim televizijama MTV i VH1, da bi 2002. postao co-host britanske emisije „Full Metal Challenge“ u kojoj su takmičari pravili automobile za 3.000 funti i koji su kasnije isprobavani u najrazličitijim testovima. 2012. godine je vodio i serijal „Animal Underworld“ na kanalu National Geographic u kom je ispitivao odnose ljudi i životinja, a nakon toga dve godine bio host emisije 10 Things You Didn’t Know About.

U svojoj talk show emisiji „The Henry Rollins Show“ u 41 epizodi ugostio je brojne poznate glumce, muzičare i komičare, kao što su Ozzy Osbourne, Marilyn Manson, Iggy Pop, Steve Buscemi, William Shatner, Billy Bob Thornton, Bill Maher, Patton Oswalt i drugi.

Radio, podkast, kolumne – „I’ve told a lot of stories that never made it to the stage“

Od 2004. godine Rollins je aktivan i na radiju. Prvu radijsku emisiju dobio je na Indie 103.1 iz Los Anđelesa, a od 2009. godine do danas jednom nedeljno vodi emisiju na radiju KCRW iz Santa Monike. Od 2015. godine vodi i podkast „Henry & Heidi“, sa svojom dugogodišnjom menadžerkom Heidi May.

Pisao je kolumne za brojne portale i magazine, od kojih se ističu LA Weekly i The Huffington Post, a tokom 2012. godine, tokom predizborne predsedničke kampanje vodio je Youtube serijal „Capitalism 2012“ u okviru koga je obilazio glavne gradove američkih država i intervjuisao gradjane i političke aktere.

Knjige – „See a Grown Man Cry, Now Watch Him Die“

Rolins je napisao i devet knjiga, a među poznatijima bile su „Black Coffee Blues“, „See a Grown Man Cry, Now Watch Him Die“, „Smile, You Are Traveling“, „Eye Scream“, dok je za audio verziju knjige „Get In The Van“, koja se bavi periodom dok je pevao u bendu Black Flag, dobio Grammy nagradu za najbolji Spoken Word or Non-Musical album. Rollins je davao glas i za druge audio knjige, poput „3:10 to Yuma“ i „World War Z“, u kojoj je tumačio lik T. Sean Collinsa.